Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych

Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą pomidory?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”.

Zobacz także
Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)

Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem

Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witaminy z grupy B
  • Fosfor
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk
  • Żelazo

Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić niedobory potasu.

Pod jaką postacią pomidory są najzdrowsze?

By wydobyć z pomidorów jak najwięcej cennych witamin i minerałów, ważny jest sposób przygotowywania tych warzyw. Zawarty w pomidorach likopen, pomaga w przypadku chorób układu krążenia oraz nowotworów. Najwięcej znajduje się go w koncentratach pomidorowych, pastach i sosach z pomidorów – wszystko dzięki temu, że najwięcej likopenu uwalnia się podczas obróbki termicznej w temperaturze co najmniej 90 stopni Celsjusza. Dlatego, aby wyciągnąć z pomidorów jak najwięcej witamin, warto wykorzystać je na przetwory!

 

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
AdobeStock
Newsy
Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
W sklepach wybór pomidorów jest całkiem spory - jedne lepiej nadają się do przetworów, a inne do sałatek. A które z nich są najzdrowsze dla organizmu?

Cały czas trwa sezon na pomidory, a to oznacza, że należy jeść ich jak najwięcej. Dlaczego? Warzywa te zawierają mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników, a jak wiadomo najlepsze są świeże pomidory, rosnące na słońcu. Czyli te, które można kupić właśnie teraz (oczywiście od sprawdzonych dostawców). Wspomogą organizm na wiele sposobów, a nawet mogą pomóc w profilaktyce przeciwstarzeniowej. W jaki sposób? Tego dowiecie się z naszego artykułu.  Dlaczego warto jeść pomidory? Czy pomidory są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista - tak! Znajduje się w nich bardzo dużo witaminy C. Już jeden spory pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę w 60 procentach. Znajduje się w nich też witamina E, odpowiedzialna za kondycję naszych oczu, oraz: witaminy z grupy B potas magnez wapń żelazo beta-karoteny Które pomidory są najzdrowsze? Obecnie za jedną z najzdrowszych odmian pomidorów uważa się pomidory rzymskie, inaczej śliwkowe. Mają one charakterystyczny, lekko podłużny kształt, przypominający właśnie rzeczoną śliwkę. To, co czyni ich tak polecaną odmianą pomidorów jest zawartość likopenu. Znajduje się go aż o 30 procent więcej niż w innych pomidorach. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. A te odpowiadają m.in. za procesy starzeniowe w organizmie, dlatego jeżeli chcecie nieco spowolnić oznaki upływu czasu na skórze i w całym ciele, dobrze jest włączyć do swojej diety produkty bogate w przeciwutleniacze - na przykład pomidory rzymskie. Ponadto likopen odpowiada za wspomaganie układu krążenia.  Jak wykorzystać pomidory rzymskie (śliwkowe)? Ta odmiana pomidorów poza doskonałym właściwościami zdrowotnymi odznacza się także zwartym miąższem, twardą...

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
AdobeStock
Newsy
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
Szykujecie się do robienia przetworów? Sprawdźcie, które pomidory najlepiej się do tego nadają.

Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu.  Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory.  Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo  Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie.  Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe. A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory: daktylowe żółte pomarańczowe malinowe paprykowe koktajlowe Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu! Korzyści z jedzenia pomidorów Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w...

Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc
Znamy łatwy sposób na przyspieszenie dojrzewania zielonych pomidorów. To naprawdę bułka z masłem!

Każdy doświadczony ogrodnik dobrze wie, że najważniejsza w procesie dojrzewania pomidorów na gałązkach jest pogoda. A właściwie to piękna, słoneczna pogoda i dość wysokie temperatury, które pozwalają warzywom na nabranie pięknego czerwonego koloru. Tymczasem druga połowa sierpnia często stoi już pod znakiem kaprysów aury, która co chwilę serwuje nam deszcz, ulewy, chłodne dni  i inne okoliczności, niesprzyjające temu, by nasze rodzime polskie pomidory mogły dorównać tym wygrzewającym się choćby w słonecznej Italii. Jest na to jednak sposób. Wiele osób dokonuje zbioru pomidorów jeszcze zanim w ogóle się zaczerwienią. Zdecydowana mniejszość decyduje się na przygotowanie z nich różnych przetworów, czyli na przykład kiszonych zielonych pomidorów. Dlaczego jabłka i banany mogą przydać się przy dojrzewaniu pomidorów? Większość składuje pomidory w odpowiednim miejscu i cierpliwie czeka, by warzywa dojrzały już poza ogródkiem czy polem. Nieraz zdarza się, że niecierpliwość nie pozwala wam czekać zbyt długo na pomidorowe szaleństwo.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez ania & marcin (@twohungrypeople) Co w takich wypadkach czynić? Jest sposób na szybsze dojrzenie pomidorów. I wcale nie chodzi tutaj o zwykłe wystawienie zielonych jeszcze warzyw na nasłoneczniony parapet. Pomidorom w dojrzewaniu mogą pomóc inne owoce. Jak to możliwe? Wszystko ze względu na związek o nazwie etylen, który doprowadza do szybszego dojrzewania pomidorów. Zawarty jest on...