Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych

Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą pomidory?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”.

Zobacz także
Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)

Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem

Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witaminy z grupy B
  • Fosfor
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk
  • Żelazo

Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić niedobory potasu.

Pod jaką postacią pomidory są najzdrowsze?

By wydobyć z pomidorów jak najwięcej cennych witamin i minerałów, ważny jest sposób przygotowywania tych warzyw. Zawarty w pomidorach likopen, pomaga w przypadku chorób układu krążenia oraz nowotworów. Najwięcej znajduje się go w koncentratach pomidorowych, pastach i sosach z pomidorów – wszystko dzięki temu, że najwięcej likopenu uwalnia się podczas obróbki termicznej w temperaturze co najmniej 90 stopni Celsjusza. Dlatego, aby wyciągnąć z pomidorów jak najwięcej witamin, warto wykorzystać je na przetwory!

 

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc
Znamy łatwy sposób na przyspieszenie dojrzewania zielonych pomidorów. To naprawdę bułka z masłem!

Każdy doświadczony ogrodnik dobrze wie, że najważniejsza w procesie dojrzewania pomidorów na gałązkach jest pogoda. A właściwie to piękna, słoneczna pogoda i dość wysokie temperatury, które pozwalają warzywom na nabranie pięknego czerwonego koloru. Tymczasem druga połowa sierpnia często stoi już pod znakiem kaprysów aury, która co chwilę serwuje nam deszcz, ulewy, chłodne dni  i inne okoliczności, niesprzyjające temu, by nasze rodzime polskie pomidory mogły dorównać tym wygrzewającym się choćby w słonecznej Italii. Jest na to jednak sposób. Wiele osób dokonuje zbioru pomidorów jeszcze zanim w ogóle się zaczerwienią. Zdecydowana mniejszość decyduje się na przygotowanie z nich różnych przetworów, czyli na przykład kiszonych zielonych pomidorów. Dlaczego jabłka i banany mogą przydać się przy dojrzewaniu pomidorów? Większość składuje pomidory w odpowiednim miejscu i cierpliwie czeka, by warzywa dojrzały już poza ogródkiem czy polem. Nieraz zdarza się, że niecierpliwość nie pozwala wam czekać zbyt długo na pomidorowe szaleństwo.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez ania & marcin (@twohungrypeople) Co w takich wypadkach czynić? Jest sposób na szybsze dojrzenie pomidorów. I wcale nie chodzi tutaj o zwykłe wystawienie zielonych jeszcze warzyw na nasłoneczniony parapet. Pomidorom w dojrzewaniu mogą pomóc inne owoce. Jak to możliwe? Wszystko ze względu na związek o nazwie etylen, który doprowadza do szybszego dojrzewania pomidorów. Zawarty jest on...

Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
AdobeStock
Newsy
Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
Te orzechy nie zawierają wielu kalorii i doskonale wspomagają proces odchudzania!

Kto nie chciałby znaleźć magicznego środka na odchudzanie! Choć takie sposoby (niestety) nie istnieją, to można włączyć do swojej diety produkty, które ułatwią proces odchudzania i sprawią, że będzie on znacznie przyjemniejszy. Jeżeli lubicie pistacje, to na pewno będziecie zadowoleni! Właściwości pistacji Orzechy pistacjowe zawierają mnóstwo witamin, których nie znajdziecie w innych orzechach . Z tego powodu mówi się o nich, że są naprawdę wyjątkowe. A do tego zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów! Pozostałe witaminy i minerały znajdujące się w pistacjach to m.in.: Błonnik Witamina C Witamina A Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Wapń Niacyna Tiamina Ryboflawina Niacyna Żelazo Pistacje na odchudzanie Wiedzieliście, że pistacje są świetnym składnikiem diet na odchudzanie ? Orzechy te nazywa się nawet z tego powodu „smukłymi orzechami”! Wszystko dzięki temu, że pistacje zawierają bardzo dużo błonnika oraz białka. Błonnik odpowiada za uczucie sytości i lepszą pracę układu trawiennego. Z kolei białko dodaje dużo energii i w przeciwieństwie do węglowodanów nie sprawia, że szybko stajecie się znów głodni i znużeni. Dzienna dawka pistacji na odchudzanie to od 20 do 30 sztuk. Lepiej nie przekraczać tej ilości, ponieważ wówczas możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego! W jednej pistacji znajdują się tylko 3 kalorie, dlatego zjedzenie nawet 30 sztuk nie przeszkodzi wam w odchudzaniu. Pistacje na nadciśnienie Orzechy pistacjowe sprawdzą się także doskonale w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Regularne jedzenie pistacji pozwoli obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia. Mogą też jeść je bez obaw cukrzycy, ponieważ pistacje mają bardzo niski indeks glikemiczny. Pistacje...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...