Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych

Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą pomidory?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”.

Zobacz także
Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)

Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem

Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witaminy z grupy B
  • Fosfor
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk
  • Żelazo

Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić niedobory potasu.

Pod jaką postacią pomidory są najzdrowsze?

By wydobyć z pomidorów jak najwięcej cennych witamin i minerałów, ważny jest sposób przygotowywania tych warzyw. Zawarty w pomidorach likopen, pomaga w przypadku chorób układu krążenia oraz nowotworów. Najwięcej znajduje się go w koncentratach pomidorowych, pastach i sosach z pomidorów – wszystko dzięki temu, że najwięcej likopenu uwalnia się podczas obróbki termicznej w temperaturze co najmniej 90 stopni Celsjusza. Dlatego, aby wyciągnąć z pomidorów jak najwięcej witamin, warto wykorzystać je na przetwory!

 

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Bakalie
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie te produkty na święta? Uważajcie, bo mają mnóstwo szkodliwych substancji
Bakalie jemy przez cały rok, ale szczególnie dużo zużywamy ich do świątecznych dań i wypieków. Uważajmy, by nie wybrać tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Czym byłby makowiec bez solidnej dawki bakalii? Czy kutia może obyć się bez orzechów włoskich? A sernik bez rodzynek sułtańskich? Odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście, że nie. Dlatego też przed świętami ruszamy do sklepów w poszukiwaniu bakalii. Zwykle kierujemy się czynnikiem ekonomicznym. Czyli jak najwięcej za jak najmniej. Takie postępowanie na dobre wyjdzie naszym portfelom. Ale czy nam samym i naszym organizmom również? Bakalie tradycyjnie należały zawsze do drogich produktów. W dawnych czasach przemierzały długą i daleką drogę z Bliskiego Wschodu lub z innych ciepłych krajów i dopiero trafiały na polskie stoły. Dzisiaj cena za daktyle, suszone figi czy morele jest już znacznie niższa. Po pierwsze jest to zasługą lepszego transportu, a po drugie jest to spowodowane użyciem konserwantów, które przedłużają przydatność bakalii do spożycia. Konserwanty i inne dodatki utrzymują także właściwości różnego rodzaju bakalii, a także powodują, że te nie tracą swojego smaku i gdy trafiają do naszych kuchni są dalej świeże i nie zwietrzałe. Szkodliwe konserwanty i dodatki O jakich substancjach mówimy? Lepiej uważnie czytać etykiety bakaliowych opakowań. Zwróćcie uwagę, czy na przykład na waszych rodzynkach nie ma takich substancji jak: Dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy Dosładzanie samo w sobie nie jest poważnym zagrożeniem dla naszego organizmu, ale nie po to kupujemy przecież daktyle czy morele, by dodatkowo zaśmiecać nasze ciało kolejnymi cukrami prostymi. Sztuczne barwniki Niektóre bakalie zawierają w sobie groźne barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważajmy na produkty oznaczone w składzie literką E. Oleje Zdarza się, że bakalie są spryskiwane olejami w celu poprawy ich wyglądu. To jednak może...

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie
Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. Czy można spożywać pomidora z ogórkiem? Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem.  Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem. Walory zdrowotne pomidora Pomidor  nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół...