Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!

Skąd pochodzą pomidory?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”.

Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witaminy z grupy B
  • Fosfor
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk
  • Żelazo

Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić niedobory potasu.

Zobacz także:

Pod jaką postacią pomidory są najzdrowsze?

By wydobyć z pomidorów jak najwięcej cennych witamin i minerałów, ważny jest sposób przygotowywania tych warzyw. Zawarty w pomidorach likopen, pomaga w przypadku chorób układu krążenia oraz nowotworów. Najwięcej znajduje się go w koncentratach pomidorowych, pastach i sosach z pomidorów – wszystko dzięki temu, że najwięcej likopenu uwalnia się podczas obróbki termicznej w temperaturze co najmniej 90 stopni Celsjusza. Dlatego, aby wyciągnąć z pomidorów jak najwięcej witamin, warto wykorzystać je na przetwory!