niezdrowe jedzenie skutki
Flickre
Newsy

Przez 5 dni odgrzewał sobie ten sam posiłek i polewał go keczupem. Kilka godzin później zmarł

Czy niezdrowe jedzenie może zabić? Niestety, przekonał się o tym młody mieszkaniec Belgii...

Określenia „studencka dieta” używa się do opisywania mało skomplikowanych, szybkich w przygotowaniu i niezbyt zdrowych dań. Wzięło się to oczywiście od pomysłów na dania wymyślane przez młodych ludzi, którzy mają bardzo małe albo w ogóle zerowe doświadczenie w gotowaniu.

Wyprowadzka z domu, zarządzanie własnym budżetem, nauka i do tego gotowanie – dla niektórych to za wiele! Dlatego część studentów chętnie sięga po gotowe dania, które można kupić w supermarkecie, albo przyrządzają sobie samodzielnie niezbyt wyrafinowane, ale łatwe do zrobienia potrawy. Na pewno każdy student przynajmniej raz jadł jajecznicę z ryżem, makaron z serem czy kanapki z opiekacza! Może nie jest to kuchnia najwyższej klasy, ale nikt na nią nie narzeka. Dania są tanie, szybkie i łatwe. Oraz sycące!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dramatyczna śmierć

Jednak studencka kuchnia bywa niezdrowa, a czasami wręcz zabójcza. Przekonał się o tym niestety pewien młody człowiek z Belgii. Mężczyzna pewnego dnia po powrocie do domu postanowił sobie odgrzać talerz makaronu z keczupem. Danie stało w lodówce już piąty dzień, ale nic nie wskazywało na to, by zaczęło się psuć. Jednak już po pół godzinie od zjedzenia makaronu dwudziestolatek bardzo źle się poczuł. Po tym, jak dostał bardzo silnych wymiotów i biegunki, wyczerpany położył się do łóżka i postanowił przespać zatrucie. Jednak 11 godzin później rodzice znaleźli go martwego w łóżku. Co było przyczyną śmierci?

Zobacz także

Przyczyna zgonu

Sekcja zwłok młodego Belga wykazała, że przyczyną śmierci była ostra niewydolność wątroby. Spowodowana była ona ciężkim zatruciem pokarmowym, za które odpowiedzialne były bakterie laseczki woskowej (łac. „Bacillus cereus”). Bakterie te wywołują typowe objawy zatrucia pokarmowego, które może mieć różny przebieg – ostry i łagodny.

  • Ostre zatrucie: rozwija się od 12 do 24 godzin ma objaw wyczerpujących, silnych biegunek,
  • Łagodne zatrucie: bakterie wylęgają się bardzo szybko wywołując wymioty, ale przebieg jest dosyć łagodny.

Jednak bakterie laseczki woskowej wywołują inne, o wiele cięższe choroby. To między innymi:

  • Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
  • Zapalenie gałki ocznej,
  • Zapalenie płuc

Zaskakująca diagnoza

Choć stwierdzono, że przyczyną zgonu Belga było silne zatrucie pokarmowe, jeden z lekarzy ma inne zdanie na ten temat.

Twierdzi on, że zatrucie wywołane przez opisane wyżej bakterie, nie jest aż tak wyczerpujące dla organizmu, by powodowały one śmierć. Doktor jest przekonany, że student zażył leki łagodzące przebieg zatrucia pokarmowego i je przedawkował, co doprowadziło do ciężkiej niewydolności wątroby.

Komentarze
bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...

Przeczytaj
Zatrucie pleśnią
Adobe Stock
Zdrowie Jak SKUTECZNIE odtruć organizm bez obciążania nerek i wątroby! Ta metoda naprawdę działa!
Każdy człowiek codziennie ma do czynienia z różnymi toksycznymi, a nawet trującymi substancjami. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nawet zwykły kaszel może być objawem groźnego zatrucia.
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Z roku na rok przybywa przypadków zatrucia pleśnią, która przecież powszechnie występuje chociażby w powietrzu, ale również w jedzeniu. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że mogło dojść do zatrucia. Wszelkie objawy takie jak zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją czy kaszel zrzucają na stres, natłok obowiązków, bądź krótką infekcję. Tymczasem długo nie leczone zatrucie pleśnią może okazać się bardzo groźne dla naszego zdrowia! Pleśń  Toksyny pleśni dostają się do organizmu przez skórę, ale również drogi oddechowe. Samo zatrucie jest jednak najczęściej skutkiem jedzenia skażonych produktów, które na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe. W przypadku owoców pokryta grzybem może być na przykład sama pestka, do której dochodzimy na koniec jedzenia. Toksyny pleśni występują też między innymi w orzechach, ziarnach kukurydzy, mące, pieczywie, przyprawach, a nawet alkoholu. Odtruj organizm Tak powszechnie obecna pleśń sprawia, że powinniśmy systematycznie odtruwać swój organizm. Możesz do tego wykorzystać, na przykład węgiel aktywny. Jednak najzdrowszym sposobem jest regularne przyjmowanie modyfikowanej pektyny cytrusowej, która nie uszkodzi twojej wątroby, ani nerek. Jej długotrwałe stosowanie nie będzie więc miało negatywnych skutków ubocznych. Modyfikowana pektyna cytrusowa szczególnie dobrze działa w połączeniu z alginianami, zapobiegając ponownemu wchłanianiu toksyn do organizmu. Na tym jednak nie koniec. Metoda pozwala również na usunięcie związków metali ciężkich z organizmu oraz łagodzi reakcje zapalne. W przypadku ostrych objawów zatrucia pleśnią skontaktuj się z lekarzem i omów przebieg leczenia. Źródło: draxe.com

Przeczytaj
mięso
Search creative commons
Zdrowie Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...

Przeczytaj
co jada rodzina królewska
ons/Adobe Stock
Newsy Dlaczego rodzina królewska nie jada pikantnych ani egzotycznych potraw? Powody mogą was zszokować
Choć wielu może się wydawać, że egzotyczne potrawy to dla królowej Elżbiety codzienność, te w rzeczywistości nie są serwowane w pałacu. Podobnie, jeśli chodzi o pikantne dania i dodatki. Rodzina królewska nie sięga także po produkty bogate w skrobię, ani po wodę z kranu. Jednym z powodów jest konieczność zachowania nieskazitelnego wizerunku.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Brytyjscy monarchowie nie jedzą skorupiaków W brytyjskim Pałacu Buckingham panuje wiele restrykcji żywieniowych, które zostały ustalone przez samą królową Elżbietę. Pod tym względem rodzina monarchów nie ma łatwego życia -  musi uważać i odmawiać sobie wielu smakowitych produktów . Mimo iż zgromadzone pieniądze pozwalają im na spożywanie dań z każdego zakątka świata, w rzeczywistości wiele nie pojawia się na ich stołach. Rodzina królewska nie jada egzotycznych potraw – homarów, krabów, krewetek, ani wyszukanych rodzajów mięs. To wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem. W końcu skorupiaki mogą być przyczyną uciążliwych zatruć pokarmowych , które na pewien czas wykluczyłyby monarchów z ważnych spotkań, bankietów i ogólnie pojętego życia społecznego oraz politycznego. Królowa wprowadziła zakaz picia wody z kranu Z uwagi na groźne bakterie i ryzyko zatrucia pokarmowego, rodzina królewska ma również zakaz spożywania wody z kranu podczas zagranicznych podróży. W końcu nigdy nie można być pewnym czy w danym kraju woda jest zdatna do picia.  W przeszłości królowa odwiedzała wiele miejsc, w których tak zwana kranówka mogłaby jej mocno zaszkodzić . Należą do nich między innymi Nepal, Maroko, Tunezja, Kuwejt czy Dubaj. Z racji, że te wizyty zawsze były wywołane jakąś ważną okolicznością, zatrucie wodą i odmówienie spotkania, na które głowa danego państwa bardzo długo czekała,  nie byłoby zbyt eleganckie. Królewska rodzina unika pikantnych potraw Królowa Elżbieta wprowadziła również zakaz spożywania pikantnych potraw i składników. Wszystko z dbałości o wizerunek rodziny. Wyobraźcie sobie sytuację, w której podczas ważnego spotkania...

Przeczytaj