Przyznacie, że najlepszy chleb to tylko ten domowy. Nic nie może się z nim równać - jest odpowiednio chrupiący, wyrośnięty, a przede wszystkim pozbawiony składników, jakie mogą się znaleźć w tanim pieczywie ze sklepu. Kolejną zaletą domowego chleba jest to, że możecie dodać do niego co tylko chcecie. Jeśli lubicie słonecznik czy pestki dyni, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do ciasta i upiec takie chrupiące od ziaren pieczywo własnej roboty.  

Poniżej proponujemy wam niezwykły przepis na domowy chleb. To, co czyni go wyjątkowym jest fakt, że jego autor „szlifował” tę recepturę przez 3 lata, aż w końcu upiekł chleb tak idealny, że podzielił się swoim przepisem z innymi. 

Najlepszy przepis na domowy ziarnisty chleb

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej typ 450

  • pół szklanki otrębów pszennych

  • pół litra wody

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki ziaren słonecznika (łuskanych)

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 łyżka pestek dyni

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1 płask łyżka soli

Dodatkowo: olej i bułka tarta oraz dwie formy do pieczenia chleba 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypcie mąkę, a następnie pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane, otręby pszenne oraz cukier i sól. Wymieszajcie.

  2. Następnie dodajcie 25 g świeżych, rozkruszonych drożdży. Mieszając, wlewajcie pół litra letniej, przegotowanej wody. 

  3. Wymieszajcie wszystkie składniki, aż się połączą. Ciasto powinno być lejące się, ale jednocześnie dość gęste. Powinno przypominać to na naleśniki. Odstawcie miskę na kwadrans do wyrośnięcia. 

  4. Ustawcie temperaturę piekarnika na około 210 stopni Celsjusza. 

  5. Po tym czasie wymieszajcie zawartość miski. Formy do pieczenia posmarujcie olejem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do nich ciasto, a gdy piekarnik już się rozgrzejcie, wstawcie do niego blaszki i pieczcie przez 45 minut.

  6. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie tak, aż chleby całkowicie ostygną. Później wyjmijcie je z pieca, stuknijcie w spód formy i delikatnie wysuńcie chleby z blaszek, w których się piekły. Smacznego!

Źródło: Haps.pl