Przez 15 lat codziennie jadła frytki! Szokujące, co się stało!
Pixabay
Newsy

Przez 15 lat codziennie jadła frytki! Szokujące, co się stało!

Ta historia daje do myślenia. Pewna młoda dziewczyna przez 15 lat jadła frytki. Dzień w dzień. Taka dieta odcisnęła piętno na jej organizmie. Jak dziewczyna zwalczyła uzależnienie od smażonych ziemniaków? Nie zgadniecie.

O tym, że frytki to jedna z najbardziej niezdrowych potraw napisano już niemalże tomy. Ich szkodliwość nie kryje się tylko i wyłącznie w olbrzymich ilościach paskudnego tłuszczu, ale także w obecności w ich składzie groźnej toksyny, czyli akrylamidu.

Niewiele z tego wszystkiego robiła sobie 20-letnia Hanna Little z Wielkiej Brytanii. Ze względu na niezwykle rzadką przypadłość, czyli selektywne zaburzenie odżywiania, dziewczyna mogła jeść tylko i wyłącznie tłuste, smażone frytki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przebiegała choroba dziewczyny jedzącej tylko frytki?

Wszystko zaczęło się u Hanny w wieku 5 lat. Ciężka przypadłość sprawiła, że dziewczyna przez długie lata dostawała ciężkich ataków paniki na myśl o zjedzeniu czegokolwiek innego od smażonych pokrojonych ziemniaków.

– Jakiekolwiek inne jedzenie sprawiało, że czułam się źle, byłam zdenerwowana i roztrzęsiona. Nigdy nie wiedziałam, jak dokładnie zareaguje mój organizm na coś innego niż frytki – opowiadała angielskiej prasie Hanna Little. – Myślę, że brało się to stąd, że frytki mają prosty skład – przerażała mnie wizja łączenia się kilku różnych smaków – przyznała w szczerym wywiadzie Little.

Zobacz także
olej do frytek

Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle

Joanna Przetakiewicz kocha jeść lody, mimo to ma szczupłe ciało. W czym tkwi jej sekret? Nie zgadniecie

Joanna Przetakiewicz kocha jeść frytki i lody, mimo to ma szczupłe ciało. W czym tkwi jej sekret? Nie zgadniecie

Dziewczyna mogła pozwolić sobie jedynie na takie delikatne odstępstwa od frytkowej diety jak kromka suchego chleba tostowego na śniadanie. Menu na kolację i obiad było z góry ustalone – frytki, frytki i jeszcze raz frytki.

W jaki sposób dziewczyna zwalczyła nietypową przypadłość?

20-latka postanowiła zrobić coś ze swoją przypadłością, kiedy zatrudniła się w nowej pracy. Było to konieczne ze względu na niemożliwość zapewnienia jej ziemniaczanego obiadu w trakcie pracy każdego dnia.

W zwalczeniu nietypowej choroby dziewczynie pomogła terapia hipnozą. Efekty przyszły zaskakująco szybko, a 20-letnia dziewczyna powoli zaczęła przełamywać swoją fobię. Na początek włączyła do swojego skromnego menu pizzę. Włoskie danie szybko stało się jej ulubionym.

Dzięki stopniowemu dozowaniu innych posiłków w stanie zahipnotyzowania, w tej chwili Hanna Little jest już zdrowa. Przełamała swoje lęki i fobie, które według ekspertów swoje korzenie musiały mieć we wczesnym dzieciństwie. Tak mogą rodzić się schorzenia znane jako selektywne zaburzenie odżywiania.

Czytaj także:

 

Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Mimo tego, że fastfoody nie należą do najlepszych żywieniowych wyborów, to wciąż są jednymi z najchętniej wybieranych posiłków "na mieście". Będąc w restauracji McDonald's uważacie na pewną rzecz, która jest zbiorowiskiem groźnych bakterii. O czym mowa? Przeczytajcie nasz artykuł.

Wiele osób nie wyobraża sobie długiej podróży samochodem bez przystanku w restauracji McDonald’s. Można przyznać, że dla wielu jest to już forma jakiejś tradycji. To szybkie, całkiem smaczne jedzenie, które  niestety nie jest zbyt zdrowe. Kolejnym czynnikiem odstraszającym od fast foodów mogą być bakterie. Siedlisko groźnych bakterii Już jakiś czas temu sieć popularnych restauracji z szybkim jedzeniem McDonald’s wprowadziła w swoich punktach możliwość zamawiania jedzenia poprzez specjalne kioski samoobsługowe. Tam można samodzielnie i szybko złożyć zamówienie, bez stania w długiej kolejce do kasy. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę iż właśnie taki ekran to istne siedlisko groźnych bakterii! Dzieje się tak, gdyż codziennie korzystają  z niego setki osób, a jego dezynfekcja nie zawsze jest regularna. Bezpieczne korzystanie z restauracji  Aby zminimalizować ryzyko zetknięcia się z groźnym siedliskiem bakterii, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze najlepszą opcją jest zamawianie dań z oferty poprzez DriveThru, wówczas nie wchodzi się do lokalu i unika się bezpośredniego kontaktu z innymi. Zamawiając w środku restauracji należy pamiętać o dezynfekcji dłoni, zarówno przed, jak i po wizycie. Takie działanie skutecznie uchroni was przed niebezpiecznymi bakteriami. W obecnych czasach nie wolno zapominać o maseczce zasłaniającej usta oraz nos, a także o odpowiednim dystansie społecznym. Restauracja Mcdonald’s w Polsce McDonald's to chyba najczęściej odwiedzana restauracja z szybkim jedzeniem w Polsce. Pierwszy lokal tej sieci otworzono 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. W tym historycznym wydarzeniu brały udział tłumy warszawiaków. Wówczas padł również rekord zamówień. Marka szybko zdobyła...

Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?
Adobe Stock
Newsy
Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?
Ceny żywności coraz bardziej idą w górę. Zmiany można zauważyć również w popularnej sieci fast food McDonald's. Wiele osób będzie zaskoczonych, ile będą musieli zapłacić chociażby za hamburgera.

Z każdym rokiem można zauważyć wzrost cen artykułów spożywczych w sklepach, ale również dań w restauracjach. Taka sytuacja wynika przede wszystkim ze zmian w gospodarce, a także z uwagi na trwającą pandemię koronawirusa. Nawet sieciówki z fast foodami, nie są już takie tanie i za zwykłego burgera można zapłacić krocie.  Idealny przystanek w trasie Chyba nie ma osoby, która podczas podróży samochodem lub zakupów w centrum handlowym, nie skorzystała z oferty barów szybkiej obsługi, w tym popularnej na całym świecie restauracji McDonald’s. To smaczne, łatwo dostępne, a przede wszystkim - gotowe w kilka chwil jedzenie. Zaspokaja głód na pewien czas, a co najważniejsze, koszt takiego pożywienia jest dość tani. Dane restauracje można zazwyczaj spotkać przy głównych trasach drogowych, pasażach handlowych, stacjach benzynowych bądź głównych miejscach w miastach.  McDonald’s w Polsce Pierwszy punkt popularnej amerykańskiej restauracji w Polsce, został otwarty 17 czerwca 1992 roku w Warszawie na skrzyżowaniu ulic Marszałkowskiej oraz Świętokrzyskiej. Tego dnia ustanowiono rekord zamówień i sprzedanych produktów. Ze względu na rosnącą popularność, od tego czasu w kraju otworzono kolejnych takich ponad czterysta miejsc. Dziś to jedna z najczęściej wybieranych restauracji przez Polaków na obiad czy szybki posiłek w podróży.  Najpopularniejsze pozycje w McDonald’s McDonald’s to popularna sieć barów szybkiej obsługi. W swoim menu ma kilka pozycji, które od wielu lat stale goszczą w sprzedaży i są najpopularniejsze wśród konsumentów. Do najczęściej wybieranych dań należą: Cheeseburger Hamburger McRoyal KurczakBurger Snack Wrap frytki czy McFlurry Spośród szerokiej...

frytki z mcdonalds
Pixabay
Newsy
Przez całe życie źle jedliście frytki z McDonald’s. Wiedzieliście, że pudełko ma ukryte zastosowanie? Będziecie w szoku
Lubicie jeść w McDonald’s? Pewnie mało kto wiedział o tym, jak można wykorzystać pudełko na frytki!

Choć wiedza o szkodliwości fast-foodów jest w Polsce coraz szersza, to wciąż sieci restauracji sprzedające tego typu jedzenie są bardzo popularne. Najbardziej znany jest oczywiście McDonald’s, który wszystkim jednoznacznie kojarzy się z hamburgerami i solidną porcją frytek. Pewnie nie wiedzieliście, że kartonik, w którym podawane są frytki, ma sekretne zastosowanie! Początki McDonald’s Niewielu z was pewnie zna historię sieci McDonald’s. Początkowo był to po prostu jeden bar w Ameryce założony przez braci McDonald’s w 1940 roku w Stanach Zjednoczonych. Niedługo potem sprzedali oni swoją restaurację, która błyskawicznie zaczęła się rozwijać. W latach 50., dzięki systemowi franczyzowemu, zaczęło powstawać mnóstwo nowych lokali tej sieci. Rewolucyjna okazała się sprzedaż „drive-through”, czyli zamawianie i odbiór zamówień przez okienko bez wychodzenia z samochodu. Pierwszy McDonald’s w Polsce pojawił się dopiero w 1992 roku w Warszawie. Otwarcie było niesamowitym wydarzeniem – do lokalu ustawiła się gigantyczna kolejka, a jednego tylko dnia w warszawskim McDonald’s, pojawiło się aż 45 tysięcy ludzi! Choć dziś wzrosła świadomość na temat niezdrowego jedzenia, to wciąż McDonald’s i inne sieci sprzedające fast-foody cieszą się ogromną popularnością. Z pewnością pomocna okazała się lekka zmiana wizerunku – już od dobrych kilku lat McDonald’s poza hamburgerami, frytkami i smażonym kurczakiem sprzedaje także sałatki, dodaje owoce i zdrowe soki do zestawów dla dzieci, a także poszerzył asortyment o kawę i ciasta. Sekretna funkcja pudełka z frytkami Kto kupuje jedzenie w McDonald’s, ten na pewno kojarzy pudełka, w których sprzedaje się frytki. Czerwone kartoniki są bardzo wygodne, zwłaszcza jeśli zamówiliście je na wynos....

Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Globalna sieć słynąca z fast foodów to wielka machina korporacyjna, w której wszystkie działania są przemyślane przez grupy ekspertów. Nawet długość słomek!

McDonald’s to najpopularniejsza sieć fast foodów na całym świecie. W Polsce mamy już kilkaset barów szybkiej obsługi tej marki i wciąż otwierane są następne. Chociaż o negatywnym wpływie dań z sieci na zdrowie wiadomo już od dawna, zdaje się to nie wpływać na liczone w miliardach zyski. Eksperci wielokrotnie zarzucali firmie m.in. dosładzanie bułek do hamburgerów, nadmierne solenie dań czy używanie niskiej jakości mięsa oddzielanego mechanicznie. Teraz wypłynęły kolejne ciekawostki z funkcjonowania międzynarodowego koncernu. Tego typu informacje regularnie udostępniają kolejni byli pracownicy sieci, którzy już na pierwszych szkoleniach przed rozpoczęciem pracy poznają wszelkie tajniki przygotowywania popularnych dań i napojów. Niektóre z nich mogą naprawdę zadziwić! Nie wszystkie jednak mają na celu „trucie” klienta – czasem w prosty i nieszkodliwy sposób poprawiają smak potraw. Długość słomki zmienia smak napoju? Tak twierdzi jeden z byłych pracowników sieci w Bostonie, który wyznał, że długość słomek ma duży wpływ na kumulację dwutlenku węgla. Przy większej ilości odczuwanych bąbelków napój ma smakować lepiej – zwłaszcza, że McDonald’s ma posiadać swoje własne receptury na popularne gazowane drinki takie jak cola. Ta serwowana z dystrybutorów w restauracjach smakuje zupełnie inaczej niż ta, którą znajdziemy na półce w sklepie. Klienci bardzo często relacjonują, że napoje gazowane sprzedawane w McDonald’s różnią się poziomem słodyczy, a także stopniem nagazowania od tych „prawdziwych” z puszek czy butelek sklepowych. Nie od dziś wiadomo, że sieć fast foodów rozwadnia swoje napoje dużą ilością lodu, ale też nasyca je jeszcze większą ilością cukru niż producent.  Były pracownik...