Miewacie migreny? Każdy, kto je przeżył dobrze wie, jak bardzo są uciążliwe. To jednostronny, pulsujący ból głowy, który potrafi trwać kilka lub nawet kilkadziesiąt godzin. Bólom towarzyszy nadwrażliwość na światło i dźwięk, nudności, a czasem wymioty.

Na te dolegliwości cierpi ponad miliard ludzi na całym świecie. Niekiedy pojawiają się także symptomy zbliżającego się bólu jak mroczki przed oczami czy zaburzenia równowagi. Pewien 60-letni mężczyzna zmagał się z migreną przez 12 lat.

Wreszcie trafił na dietę, która bardzo szybko zwalczyła uciążliwe bóle głowy. Amerykańscy lekarze prowadzący terapię opisali przypadek 60-latka w magazynie medycznym BMJ Case Reports, przedstawiającym kliniczne przypadki leczenia. 

Bóle migrenowe męczyły go 20 dni w miesiącu

Zanim chory, zmagający się z uciążliwymi migrenami trafił do kliniki zajmującej się holistyczną medycyną, jego życie zamieniło się w koszmar. Przez 12 lat miał migreny, które atakowały go 5-6 razy w miesiącu, a każdy atak trwał do 72 godzin.

Zobacz także:

Z czasem częstotliwość napadów bólu jeszcze wzrosła. Zaczęły pojawiać się 6-8 razy w miesiącu, każdy trwał do 72 godzin co oznacza, że nieustający ból chory musiał znosić przez 18 do 24 dni w miesiącu. Tak nie da się po prostu żyć.

Mężczyzna próbował wszystkiego, co proponowali mu lekarze. Brał leki przeciwmigrenowe, które w najmniejszym stopniu nie pomagały. Ufając temu co podpowiadali terapeuci, zaczął ograniczać stres, wyciszać organizm, medytował i praktykował jogę.

Zmienił także dietę. Zrezygnował z potraw, które mogą wyzwalać bóle migrenowe jak czekolada, ser, kawa, alkohol. Jego dieta w ostatnim okresie była zdrowa i przemyślana. Jadał potrawy na bazie pszenicy i mleka sojowego, pieczywo pełnoziarniste, ryby, drób, owoce. Niestety żadna z tych zmian wprowadzonych do trybu życia i jadłospisu nie przynosiła rezultatów.

Czy zielone warzywa mogą wpłynąć na migreny?

Wreszcie chory trafił do kliniki w nowym Yorku, w której zaproponowano mu zmianę diety na sposób odżywiania nazwany skrótem „Life” (od Low Inflammatory Foods Everyday). To dieta oparta na pokarmach zwalczających stany zapalne.

Magazyn Health Harward w jednym z artykułów poświęconych tematyce diety przeciwzapalnej wskazywał:

- Lekarze uczą się, że jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego nie jest apteczka, ale lodówka.

60-latek przyjął proponowaną dietę jako ostatnią deskę ratunku. Zalecono mu spożywanie dziennie co najmniej 142 g zielonych warzyw liściastych takich jak kapusta, brokuły, szpinak, jarmuż czy natka pietruszki, a do tego picie 1 l zielonego koktajlu dziennie. Miał też ograniczyć spożycie produktów pełnoziarnistych, warzyw skrobiowych, olejów i białka zwierzęcego, zwłaszcza nabiał i czerwone mięso.

Po 2 miesiącach stosowania diety, częstotliwość bólów głowy spadła z 20 dni do 1 dnia w miesiącu, a po kolejnych miesiącach, bóle zniknęły bez śladu. Sam pacjent wspomina ten okres leczenia tak:

- Już po miesiącu od rozpoczęcia bogatej w składniki odżywcze diety roślinnej, która obejmowała głównie ciemnozielone warzywa liściaste, owoce, fasolę, płatki owsiane i codziennie zielony koktajl, udało mi się odstawić leki.

Obecnie od 7 lat u mężczyzny nie pojawiają się nawroty choroby. Lekarze uważają, że dieta „Life” znacząco zwiększyła poziom beta-karotenu w organizmie pacjenta oraz znacząco zmniejszyła ogólnoustrojowy stan zapalny. To było przyczyna ustąpienia migren w tym przypadku. Jednak aby sformułować ostateczne stwierdzenia i zalecenia dotyczące leczenia migren właśnie taką dietą, potrzeba więcej badań.  Inni lekarze podkreślają, że ponieważ jest to jednostkowy przypadek, jest za wcześniej aby uogólniac wnioski. 

Źródło: Zdrowie.gazeta.pl, Health.harward.edu