Polacy uwielbiają jeść smażone jedzenie. Potrawy smażone na oleju smakują wybornie, ale mają do siebie to, że podczas ich przygotowywania może zacząć pryskać wokół gorący olej. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Efekt rozpryskiwania zwykle występuje, gdy krople wody z jedzenia przedostają się do gorącego oleju. Na szczęście istnieją pewne domowe sposoby na to, by raz na zawsze pożegnać się z rozpryskującym olejem!

Co zrobić, żeby olej nie pryskał na patelni?

Jeśli macie dość rozpryskującego się oleju, podczas smażenia pamiętajcie o kilku podstawowych rzeczach.

  • Przed smażeniem, wytrzyjcie dobrze składniki do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Gdy woda przedostaje się do oleju i odparowuje, rozszerza się w wiązkę maleńkich kropelek, co prowadzi do efektu rozpryskiwania,
  • Nie używajcie zbyt dużo oleju podczas gotowania. Podczas smażenia na głębokim tłuszczu napełnijcie garnek olejem do ⅔ wysokości. To samo dotyczy smażenia na patelni. Wlejcie tyle oleju, aby pokryć dolną połowę składników, zamiast wypełniać olejem całą patelnię.
  • Do smażenia najlepiej wybierzcie wysoką, szeroką patelnię. Unikajcie używania płytkich patelni. Wyższa patelnia jest mniej podatna na rozpryski.
  • Wybierzcie wysokiej jakości patelnię ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Tanie patelnie ze stali nierdzewnej nie zawsze rozprowadzają ciepło równomiernie, co z kolei może powodować powstawanie gorących punktów na patelni, co prowadzi do dodatkowego rozpryskiwania.
  • Po wlaniu oleju na patelnię, posypcie ją kilkoma szczyptami soli. Sól zapobiega rozpryskiwaniu się oleju podczas gotowania, pochłaniając część wilgoci z jedzenia, co zapobiega rozpryskiwaniu się oleju. Możecie też użyć do tego mąki.

Ocet na rozpryskujący się tłuszcz

Jest jeszcze jedna metoda na rozpryskujący się na patelni tłuszcz. Będziecie potrzebować octu. Jak to zrobić?

Zobacz także:

  1. Weźcie płatek kosmetyczny lub papierowy ręcznik i wlejcie na niego trochę octu.
  2. Przetrzyjcie nasączonym płatkiem powierzchnię całej patelni.

Z uwagi na swoje właściwości pochłaniające wilgoć, ocet doskonale osuszy waszą patelnię przed smażeniem.

Rozpryskujący się olej nie tylko jest denerwujący i brudzi naszą kuchnię, ale też może być przyczyną oparzeń. Skorzystajcie z naszych porad, a na waszej patelni nigdy więcej nie pojawi się rozpryskujący tłuszcz.

Źródło: mamadu.pl