Przetrzyjcie tym patelnię a zapomnicie o pryskającym oleju. Na pewno macie to w kuchni
AdobeStock
Newsy

Przetrzyjcie tym patelnię, a zapomnicie o pryskającym oleju. Na pewno macie to w kuchni

Macie już dosyć pryskającego oleju na patelni? Skorzystajcie z tego prostego triku. Naprawdę działa!

Polacy uwielbiają jeść smażone jedzenie. Potrawy smażone na oleju smakują wybornie, ale mają do siebie to, że podczas ich przygotowywania może zacząć pryskać wokół gorący olej. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Efekt rozpryskiwania zwykle występuje, gdy krople wody z jedzenia przedostają się do gorącego oleju. Na szczęście istnieją pewne domowe sposoby na to, by raz na zawsze pożegnać się z rozpryskującym olejem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby olej nie pryskał na patelni?

Jeśli macie dość rozpryskującego się oleju, podczas smażenia pamiętajcie o kilku podstawowych rzeczach.

  • Przed smażeniem, wytrzyjcie dobrze składniki do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Gdy woda przedostaje się do oleju i odparowuje, rozszerza się w wiązkę maleńkich kropelek, co prowadzi do efektu rozpryskiwania,
  • Nie używajcie zbyt dużo oleju podczas gotowania. Podczas smażenia na głębokim tłuszczu napełnijcie garnek olejem do ⅔ wysokości. To samo dotyczy smażenia na patelni. Wlejcie tyle oleju, aby pokryć dolną połowę składników, zamiast wypełniać olejem całą patelnię.
  • Do smażenia najlepiej wybierzcie wysoką, szeroką patelnię. Unikajcie używania płytkich patelni. Wyższa patelnia jest mniej podatna na rozpryski.
  • Wybierzcie wysokiej jakości patelnię ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Tanie patelnie ze stali nierdzewnej nie zawsze rozprowadzają ciepło równomiernie, co z kolei może powodować powstawanie gorących punktów na patelni, co prowadzi do dodatkowego rozpryskiwania.
  • Po wlaniu oleju na patelnię, posypcie ją kilkoma szczyptami soli. Sól zapobiega rozpryskiwaniu się oleju podczas gotowania, pochłaniając część wilgoci z jedzenia, co zapobiega rozpryskiwaniu się oleju. Możecie też użyć do tego mąki.
Zobacz także
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Ocet na rozpryskujący się tłuszcz

Jest jeszcze jedna metoda na rozpryskujący się na patelni tłuszcz. Będziecie potrzebować octu. Jak to zrobić?

  1. Weźcie płatek kosmetyczny lub papierowy ręcznik i wlejcie na niego trochę octu.
  2. Przetrzyjcie nasączonym płatkiem powierzchnię całej patelni.

Z uwagi na swoje właściwości pochłaniające wilgoć, ocet doskonale osuszy waszą patelnię przed smażeniem.

Rozpryskujący się olej nie tylko jest denerwujący i brudzi naszą kuchnię, ale też może być przyczyną oparzeń. Skorzystajcie z naszych porad, a na waszej patelni nigdy więcej nie pojawi się rozpryskujący tłuszcz.

Źródło: mamadu.pl

Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
AdobeStock
Newsy
Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
Na dnie garnków pojawiają się tęczowe plamy? Sprawdźcie, czy są szkodliwe i jak można je usunąć.

Osoby, które bardzo dużo gotują, na pewno przynajmniej raz zwróciły uwagę na tajemnicze, tęczowe plamy na dnie garnka. Wyglądają nieco jak plamy oleju, które można czasami zaobserwować pod zaparkowanymi samochodami. Czy gotowanie w takich garnkach jest bezpieczne? Sprawdźcie, skąd biorą się tęczowe plamy w garnkach. Tęczowe plamy w garnku By zrozumieć skąd biorą się plamy w garnkach, warto najpierw dowiedzieć się, z czego garnki się składają. Do ich produkcji używa się wysokiej klasy stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/10. Z takiej stali wytwarzane są garnki oraz sztućce. Symbol „18/10” to oznaczenie zawartości stali użytej do produkcji garnków – 18 oznacza 18% zawartości chromu, a 10 to oznaczenie 10% zawartości niklu. Dzięki dodatkowi niklu garnki są błyszczące, a chrom chroni je przed rdzewieniem. Skąd biorą się tęczowe plamy w garnku? Jednak nawet najtrwalsze przedmioty nie są wieczne – dotyczy to także garnków ze stali nierdzewnej. Pod wpływem działania wysokiej temperatury oraz silnych detergentów stosowanych do czyszczenia, w garnku mogą pojawić się tęczowe plamy. Uspokajamy – potrawy gotowane w takim garnku można bezpiecznie spożywać, a samo wyczyszczenie plam jest bardzo proste. Czy poplamiony garnek można reklamować? Gdy plamy pojawią się na powierzchni nowych (i często bardzo drogich) garnków, większość osób próbuje je reklamować. Niestety, producenci garnków zastrzegają sobie, że różne odbarwienia, plamy czy biały nalot nie podlegają reklamacji, ponieważ powstają na skutek naturalnego zużycia i w żaden sposób nie uniemożliwiają gotowania w takich garnkach. Zamiast tego przestrzegają przed używaniem żrących substancji do czyszczenia. Jak wyczyścić garnek? Tęczowe plamy w garnku są łatwe do usunięcia. Wystarczy,...

olej się pali co robić
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę
Z ogniem nie ma żartów! Płonący tłuszcz łatwo może przerodzić się w pożar, dlatego koniecznie dowiedzcie się, co zrobić w sytuacji, gdy olej zacznie się palić.

Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia. Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie! Niebezpieczny olej Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia. Jak zgasić palący się tłuszcz? Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Mięso na patelni
Wikipedia Commons
Newsy
Takie smażenie sprawia, że danie nadaje się do wyrzucenia. Przeczytajcie, a nigdy więcej nie popełnicie tego błędu
Smażymy kotlety, smażymy udka, smażymy tysiące innych dań od wielu lat. A wielu z nas wciąż popełnia te same, szkolne błędy. Podpowiadamy dzisiaj, jak uniknąć jednego szkolnego błędu podczas smażenia potraw.

Pieczenie, gotowanie, duszenie, no i smażenie . Tak właśnie przygotowujemy nasze dania. Wydawałoby się, że o smażeniu wiemy już wszystko. Nic z tych rzeczy. Te słowa kierujemy zwłaszcza do mniej doświadczonych kucharzy. Wystarczy, że młodzi adepci gotowania wezmą sobie je do serca, a poprawią jakość swoich potraw i samopoczucie domowników. Dlaczego właśnie samopoczucie? Pierwszy błąd podczas smażenia to za krótkie albo za długie rozgrzewanie patelni. Częsty skutek takiego obchodzenia się z patelnią to oczywiście zadymienie całego mieszkania… Jak regulować ogień podczas smażenia? Lekarstwem na tego rodzaju problemy jest przede wszystkim umiejętne obchodzenie się z pokrętłami na naszych kuchenkach gazowych . Olej do smażenia rozgrzewajmy na średnim ogniu i delikatnie i ostrożnie sprawdzajmy temperaturę. Na przykład kawałeczkiem produktu przeznaczonego do smażenia lub kropelką wody. Tutaj mała uwaga dla niecierpliwych – pozwólmy, by tłuszcz odpowiednio się rozgrzał, a dopiero potem „ładujmy” na patelni nasze mięso czy warzywa. Nie chcemy przecież, by składniki wchłonęły cały olej . Po włożeniu na niego zimnych produktów, lekko zwiększmy ogień, by nie stracić odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy na patelni wszystko już ładnie skwierczy, możemy spokojnie znów wrócić do nieco mniejszego ognia. Jak smażą swoje dania Azjaci? I nie odchodźmy od kuchenki! Smażenie bez cierpliwego „trwania na posterunku” nie ma prawa się udać! Czasami popełniamy także błąd poprzez włożenie do patelni zbyt dużej ilości jedzenia. Wtedy zamiast smażenia, w naszym naczyniu zaczyna dziać się proces duszenia, a czasem nawet gotowania. Smażenie samo w sobie powinno być dość szybkim procesem. Spójrzmy na to jak robią to Azjaci – bardzo...