Kosztuje grosze i ratuje wszystkie domowe wypieki. Musicie przyznać, że bez tego brązowego pergaminu trudno byłoby się obejść. W końcu bez względu na to czy przygotowujecie szarlotkę, tartę, brownie czy pizzę – przed włożeniem do piekarnika wszystkie lądują na papierze do pieczenia.
Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że produkt, mimo swojej nazwy, znakomicie nadaje się również do innych czynności domowych. Większość z nich jest tak nietypowa, że na wieść o nich z pewnością opadną wam szczęki. W skrócie - warto zawsze mieć go pod ręką.
Papier do pieczenia chroni przed rdzą
Nie ulega wątpliwości, że nawet najlepsze noże na świecie z czasem rdzewieją. Okazuje się jednak, że możecie temu procesowi łatwo zapobiec, a na pewno go spowolnić. Wystarczy, że przetrzecie ostrze papierem do pieczenia. Ta czynność dodatkowo zapobiegnie ich tępieniu. W ten sam sposób możecie również postąpić chociażby z otwieraczem do konserw czy też z narzędziami ogrodowymi.
Ułatwia prasowanie
Zdarza się, że musicie włożyć w prasowanie bardzo dużo siły, szczególnie jeśli używacie starego żelazka. Koniec z tym. Wystarczy, że przetrzecie jego stopę woskowaną stroną papieru do pieczenia, a urządzenie praktycznie samo zacznie sunąć po waszych ubraniach.
Zobacz także:
Pomaga w utrzymaniu czystości
Jeśli obowiązek sprzątania łazienki przypada właśnie wam, to z pewnością bardzo dobrze zrozumiecie ten punkt. W końcu nawet najpiękniej wyczyszczona bateria już po pierwszym umyciu rąk jest znowu zachlapana i sprawia wrażenie brudnej.
Jeśli macie na tym punkcie hopla, koniecznie przetestujcie trik z papierem do pieczenia. Wystarczy, że po generalnym sprzątaniu przetrzecie baterię woskowaną stroną pergaminu. To zapobiegnie gromadzeniu się na niej kropli wody i powstawaniu odcisków.
Chroni przed tłuszczem
Jeśli górne szafki w waszej kuchni nie dotykają sufitu, to z pewnością zmagacie się z problemem gromadzącego się na nich tłuszczu. Jego zmycie jest bardzo trudne, a wykonywanie tej czynności praktycznie graniczy z cudem. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, wyłóżcie swoje szafki papierem do pieczenia i wymieniajcie go co kilka miesięcy. Dzięki temu na waszych szafkach nie będzie gromadził się tłuszcz.
Źródło: gotujmy.pl