sposoby na wykorzystanie papieru do pieczenia
Adobe Stock
Newsy

Przetrzyjcie papierem do pieczenia nóż a stanie się coś niezwykłego. Znaliście ten trik?

Papier do pieczenia stanowi niezbędne wyposażenie w każdej kuchni. W końcu bez niego ciasta przypalałyby się od spodu i nie odchodziły od foremki. Okazuje się jednak, że papier do pieczenia ma o wiele więcej zastosowań. Na większość z nich na pewno byście nie wpadli.

Kosztuje grosze i ratuje wszystkie domowe wypieki. Musicie przyznać, że bez tego brązowego pergaminu trudno byłoby się obejść. W końcu bez względu na to czy przygotowujecie szarlotkę, tartę, brownie czy pizzę – przed włożeniem do piekarnika wszystkie lądują na papierze do pieczenia. 

Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że produkt, mimo swojej nazwy, znakomicie nadaje się również do innych czynności domowych. Większość z nich jest tak nietypowa, że na wieść o nich z pewnością opadną wam szczęki. W skrócie - warto zawsze mieć go pod ręką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Papier do pieczenia chroni przed rdzą

Nie ulega wątpliwości, że nawet najlepsze noże na świecie z czasem rdzewieją. Okazuje się jednak, że możecie temu procesowi łatwo zapobiec, a na pewno go spowolnić. Wystarczy, że przetrzecie ostrze papierem do pieczenia. Ta czynność dodatkowo zapobiegnie ich tępieniu. W ten sam sposób możecie również postąpić chociażby z otwieraczem do konserw czy też z narzędziami ogrodowymi.

Zobacz także
Papier do pieczenia

Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby

Ułatwia prasowanie

Zdarza się, że musicie włożyć w prasowanie bardzo dużo siły, szczególnie jeśli używacie starego żelazka. Koniec z tym. Wystarczy, że przetrzecie jego stopę woskowaną stroną papieru do pieczenia, a urządzenie praktycznie samo zacznie sunąć po waszych ubraniach. 

Pomaga w utrzymaniu czystości

Jeśli obowiązek sprzątania łazienki przypada właśnie wam, to z pewnością bardzo dobrze zrozumiecie ten punkt. W końcu nawet najpiękniej wyczyszczona bateria już po pierwszym umyciu rąk jest znowu zachlapana i sprawia wrażenie brudnej.

Jeśli macie na tym punkcie hopla, koniecznie przetestujcie trik z papierem do pieczenia. Wystarczy, że po generalnym sprzątaniu przetrzecie baterię woskowaną stroną pergaminu. To zapobiegnie gromadzeniu się na niej kropli wody i powstawaniu odcisków.

Chroni przed tłuszczem

Jeśli górne szafki w waszej kuchni nie dotykają sufitu, to z pewnością zmagacie się z problemem gromadzącego się na nich tłuszczu. Jego zmycie jest bardzo trudne, a wykonywanie tej czynności praktycznie graniczy z cudem. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, wyłóżcie swoje szafki papierem do pieczenia i wymieniajcie go co kilka miesięcy. Dzięki temu na waszych szafkach nie będzie gromadził się tłuszcz.

Źródło: gotujmy.pl

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

domowe sposoby na czyszczenie lodówki
Adobe Stock
Newsy
Wasza lodówka zarosła brudem? Jedna rzecz w mig się z tym rozprawi
Czyszczenie lodówki powinno się znaleźć na waszej cotygodniowej liście obowiązków domowych. Z racji, że trzymacie w niej żywność, musi świecić czystością bardziej niż reszta miejsc. Do jej mycia nie potrzebujecie wcale sklepowych detergentów. Użyjcie naturalnych mieszanek!

Nie wiedzieć czemu Polacy często zaniedbują swoje lodówki. Czyszczą je bowiem dopiero wtedy, kiedy coś się wyleje, zacznie z nich nieprzyjemnie pachnieć lub półki zarosną brudem. To duży błąd. Miejsce, w którym na co dzień trzymacie jedzenie powinno być myte… raz w tygodniu! Dlaczego warto pamiętać o regularnym myciu lodówki? Czyszczenie lodówki nie należy do przyjemnych czynności, szczególnie zimą, bowiem wydobywający się z niej chłód sprawia, że wiele osób odkłada w nieskończoność ten obowiązek domowy. Nie ulega też wątpliwości, że mycie tego urządzenia jest bardzo czasochłonne i pracochłonne.  Niestety, jeśli chcecie, by w waszym domu było czysto, musicie pamiętać o lodówce. Nie tylko wtedy, kiedy zarośnie brudem. Ten jednak zwiastuje, że to już najwyższy czas, by sięgnąć po gąbkę i detergenty. Na szczęście, po tego typu płyny nie musicie pędzić do sklepu. Domowe sposoby na czyszczenie lodówki Do czyszczenia lodówki idealnie sprawdzi się między innymi soda oczyszczona. Wystarczy, że połączycie 3 łyżeczki tego specyfiku z ½ szklanki letniej wody, a następnie przetrzecie mieszanką lodówkę. Po ok. 10 minutach zmyjcie detergent przy pomocy ściereczki nasączonej wodą, a następnie wytrzyjcie urządzenie do sucha i gotowe! Sól również może wam ułatwić pozbycie się brudu z lodówki. Wystarczy, że rozpuścicie garść tego artykułu spożywczego w 4 litrach letniej wody, a następnie przetrzecie urządzenie. Podobnie, jak w 1 przypadku, powinniście zmyć specyfik po ok. 10 minutach i wytrzeć lodówkę do sucha. Ostatnimi, ale nie mniej zawodnymi sposobami, jest zmieszanie ½ szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn. W tym przypadku doskonale sprawdzi się również mieszanka wody i octu w proporcjach 3...

Folia aluminiowa
Pixabay/Rupert Kittinger-Seeinig
Newsy
Czy folia aluminiowa na pewno jest bezpieczna dla zdrowia? Przeczytajcie, zanim będzie za późno
Sięgacie po nią stale, pakując kanapki sobie do pracy lub dziecku do szkoły. Używacie do pieczenia ciast, grillowania mięs czy warzyw. Jest wygodnie i szybko, ale czy zdrowo?

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia nie mają wątpliwości. Folia aluminiowa może grozić waszemu zdrowiu. Najlepiej zrezygnować z jej używania jak najszybciej. Wpływ folii aluminiowej na organizm człowieka Aluminium, czyli glin, jest trzecim najpowszechniej występującym pierwiastkiem na Ziemi. Stanowi aż 8% jej skorupy. Zresztą aluminium znajdziecie dosłownie wszędzie. To budulec domów, mebli i samochodów. Warto przyjrzeć się szczególnie temu, które trafia do waszych brzuchów wraz z jedzeniem. Glin to bardzo dobry emulgator oraz środek wybielający. Bywa też składnikiem barwników spożywczych oraz substancji utwardzających i spulchniających żywność. Możecie go znaleźć pod symbolem E 173 i 556. Powodując wybielanie, jest dodawany m.in. do mąki.  Znajdziecie go również w mleku, jogurtach, przetworzonych serach, dżemach oraz proszku do pieczenia. Ale to nie koniec! Ma go nawet herbata, majeranek, bazylia czy czarny pieprz. Glin to także popularny składnik lekarstw i kosmetyków, który blokuje uporczywe procesy pocenia się. Nadmiar aluminium może być szkodliwy Dopuszczalna dzienna dawka glinu, spożywanego przez przeciętnego człowieka, to 45 mg. Organizm całkiem dobrze radzi sobie z usuwaniem niewielkich ilości aluminium. Najpewniej, jeśli nie macie problemów z nerkami, wydalicie jego nadmiar z moczem. Kłopot pojawia się, kiedy jest go za dużo, kiedy nadużywacie pokarmów przetworzonych, korzystacie z garnków aluminiowych, pijecie napoje z puszek lub kartonów wyściełanych aluminium, czy kiedy używacie folii aluminiowej w codziennych, kuchennych obowiązkach.  Kulminacja aluminium w organizmie może wam zaszkodzić! Przy niezdatnych nerkach, nadmiar aluminium będzie się odkładać w tkankach, tkance tłuszczowej, wątrobie, kościach, a nawet w mózgu. Z...

sposób na chrupiący boczek
Pixabay
Newsy
Najlepszy trik na idealnie chrupki i soczysty boczek. Już go nigdy nie przypalicie
Boczek to podstawa wielu przepysznych dań. Bez niego nie udałaby się żadna carbonara, a jajka niemalże nie miałyby smaku. Znamy sposób, by za każdym razem wychodził idealnie chrupki i soczysty.

Na sklepowych półkach możecie znaleźć zarówno boczek w kawałku, jak i pokrojony w kostkę, a nawet w formie idealnie cieniutkich plastrów. Bez względu na to, który wybierzecie, musicie wiedzieć jak sprawić, by był idealnie chrupki i soczysty. Okazuje się bowiem, że większość Polaków popełnia błąd podczas smażenia tego mięsa. Jak większość Polaków przyrządza boczek? Zapewne najczęściej wybieranym przez was sposobem przyrządzania boczku, jest jego smażenie. Większość z was nie zastanawia się na tym procesem zbyt długo. Po prostu rozgrzewa patelnie, kładzie na niego plastry lub kawałki mięsa i czeka, aż to ładnie się przyrumieni. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W taki sposób nigdy nie uzyskacie chrupiącego mięsa. Postanowiliśmy więc przygotować kilka wskazówek, które sprawią, że wasz boczek za każdym razem wyjdzie idealnie. Wszystkie zasady są bardzo proste, a pierwsza z pewnością was zaskoczy. Boczek z patelni Przygotowanie bekonu przy pomocy patelni, powinniście rozpocząć od… ułożenia plastrów w naczyniu, a nie od jego rozgrzania. Tak przygotowany boczek początkowo powinien dochodzić na małym ogniu, który z upływem każdej kolejnej minuty, powinniście stopniowo powiększać. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić – nie rozkręcajcie kurków do maksimum! Jeśli wasza patelnia jest stara i boicie się, że mięso do niej przywrze, użyjcie do jego przygotowania odrobiny wody, którą powinniście wlać na samym początku. Inaczej płyn zacznie pryskać po całej kuchni i będziecie mieli sporo sprzątania. Nie zapomnijcie również przewrócić bekonu na drugą stronę, najlepiej przy pomocy szczypiec. Gotowy będzie dopiero wtedy, gdy ładnie się skurczy i przyrumieni. Dzięki tej prostej metodzie mięso się nie przypali, a jedynie przypiecze....