sposoby na wykorzystanie papieru do pieczenia
Adobe Stock
Newsy

Przetrzyjcie papierem do pieczenia nóż a stanie się coś niezwykłego. Znaliście ten trik?

Papier do pieczenia stanowi niezbędne wyposażenie w każdej kuchni. W końcu bez niego ciasta przypalałyby się od spodu i nie odchodziły od foremki. Okazuje się jednak, że papier do pieczenia ma o wiele więcej zastosowań. Na większość z nich na pewno byście nie wpadli.

Kosztuje grosze i ratuje wszystkie domowe wypieki. Musicie przyznać, że bez tego brązowego pergaminu trudno byłoby się obejść. W końcu bez względu na to czy przygotowujecie szarlotkę, tartę, brownie czy pizzę – przed włożeniem do piekarnika wszystkie lądują na papierze do pieczenia. 

Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że produkt, mimo swojej nazwy, znakomicie nadaje się również do innych czynności domowych. Większość z nich jest tak nietypowa, że na wieść o nich z pewnością opadną wam szczęki. W skrócie - warto zawsze mieć go pod ręką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chroni przed rdzą

Nie ulega wątpliwości, że nawet najlepsze noże na świecie z czasem rdzewieją. Okazuje się jednak, że możecie temu procesowi łatwo zapobiec, a na pewno go spowolnić. Wystarczy, że przetrzecie ostrze papierem do pieczenia. Ta czynność dodatkowo zapobiegnie ich tępieniu. W ten sam sposób możecie również postąpić chociażby z otwieraczem do konserw czy też z narzędziami ogrodowymi.

Zobacz także
sposób na odświeżenie wędliny

Jak odświeżyć zalegającą w lodówce wędlinę? Grzech ją wyrzucać. 1 trik zdziała cuda

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Ułatwia prasowanie

Zdarza się, że musicie włożyć w prasowanie bardzo dużo siły, szczególnie jeśli używacie starego żelazka. Koniec z tym. Wystarczy, że przetrzecie jego stopę woskowaną stroną papieru do pieczenia, a urządzenie praktycznie samo zacznie sunąć po waszych ubraniach. 

Pomaga w utrzymaniu czystości

Jeśli obowiązek sprzątania łazienki przypada właśnie wam, to z pewnością bardzo dobrze zrozumiecie ten punkt. W końcu nawet najpiękniej wyczyszczona bateria już po pierwszym umyciu rąk jest znowu zachlapana i sprawia wrażenie brudnej.

Jeśli macie na tym punkcie hopla, koniecznie przetestujcie trik z papierem do pieczenia. Wystarczy, że po generalnym sprzątaniu przetrzecie baterię woskowaną stroną pergaminu. To zapobiegnie gromadzeniu się na niej kropli wody i powstawaniu odcisków.

Chroni przed tłuszczem

Jeśli górne szafki w waszej kuchni nie dotykają sufitu, to z pewnością zmagacie się z problemem gromadzącego się na nich tłuszczu. Jego zmycie jest bardzo trudne, a wykonywanie tej czynności praktycznie graniczy z cudem. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, wyłóżcie swoje szafki papierem do pieczenia i wymieniajcie go co kilka miesięcy. Dzięki temu na waszych szafkach nie będzie gromadził się tłuszcz.

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości
Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut! Przepis na kręciołki czosnkowe Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów) 1 jajko Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka Przygotowanie Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.  Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

gessler
ONS
Newsy
Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 
Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?! Zakażenie tasiemcem Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to: Nagły spadek masy ciała Bóle brzucha Nudności Brak apetytu Wymioty Zaparcia Odwodnienie Osłabienie Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim: Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi. Myć ręce Odrobaczać zwierzęta Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta Niebezpieczne śledzie Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem! Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią...

jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...