
„Mała czarna” to jeden z popularniejszych napojów na całym świecie. W Polsce zanim jeszcze herbata stała się łatwiej dostępna, to właśnie kawę spożywano najchętniej - prawdziwą lub zbożową, gdy jej ceny były bardzo wysokie lub ciężko było ją zdobyć.
Dziś na szczęście kawę można kupić w każdym sklepie i wielu z nas rozpoczyna dzień kubkiem tego aromatycznego napoju. Niektórzy wzbogacają go różnymi dodatkami, jednak czy to na pewno dobry pomysł?
Dodatki, które psują kawę
Nie brakuje amatorów ciężkiej, czarnej kawy. Część ludzi woli jednak lżejszą wersję z dodatkami, na przykład mlekiem i cukrem. Takie podkręcanie kawy czasami nie przynosi jednak wiele dobrego. Sprawdźcie, czego lepiej do niej nie dodawać:
-
Cukier - dla niektórych gorzki smak kawy jest nie do zniesienia, dlatego przełamują go cukrem. Jeśli pijecie taką kawę codziennie, nawet po kilka razy, to nie mamy dobrych wiadomości. Cukier jedynie sprawia, że jest ona bardziej kaloryczna i może prowadzić do przybierania na wadze. Ponadto, częste spożywanie cukru prowadzi do próchnicy.
-
Alkohol - szczególnie zimą może was kusić, by dolać do kawy trochę rumu albo whisky. Nie trzeba chyba przypominać, jak szkodliwy jest alkohol dla organizmu. Połączenie go z kofeiną zawartą w kawie to bardzo zły pomysł i może się źle skończyć.
-
Mleko krowie - szacuje się, że w Polsce nawet 37% dorosłych osób nie toleruje laktozy. Ta znajduje się m.in. w krowim mleku, które tak chętnie dolewamy do kawy. Wzdęcia, gazy, biegunka i nudności to jedne z objawów nietolerancji laktozy. Jeśli zauważacie je u siebie po wypiciu kawy, lepiej zamienić mleko krowie na roślinne.
Jak podkręcić smak kawy?
Nie musicie jednak całkowicie rezygnować z dodatków do kawy, jeśli chcecie podkręcić jej smak. Na przykład cukier biały warto zastąpić trzcinowym albo erytrolem - słodzikiem, który mogą stosować osoby chorujące na cukrzycę.
Pomoże przełamać goryczkę kawy i nie ma tylu skutków ubocznych, co zwykły, biały cukier. Smak tego napoju poprawi też kakao, cynamon czy kardamon. Przyprawy nie tylko dodadzą kawie aromatu, ale też wpłyną pozytywnie na organizm.