Zmęczona kobieta w kuchni
Adobe Stock
Newsy

Przestańcie to robić w kuchni jak najszybciej - marnujecie tylko czas

Pichcenie smacznych obiadów i deserów to wspaniała pasja. Czasem zdarza się jednak, że spędzamy w kuchni za wiele czasu. I to niekonieczne na przyjemnych czynnościach.

Uporządkowanie pracy w kuchni, skrócenie czasu pewnych kulinarnych zabiegów, czy po prostu unikanie zbędnych robót – warto wziąć sobie to wszystko do serca i czerpać pełnię przyjemności z gotowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ukrócić kuchenne męki?

Najbardziej znienawidzonym zadaniem w każdej kuchni jest zapewne zmywanie naczyń. Nic w tym dziwnego, że żony często zlecają tę „brudną robotę” swoim mężom…

Pierwszym krokiem, by ulżyć nieco cierpienia swojemu współmałżonkowi albo także i sobie samemu, jest rozsądne gospodarowanie sztućcami i naczyniami podczas przygotowywania posiłków.

Do mieszania zupy wystarczy tylko jedna łyżka. Podobnie będzie z nożem czy deską do krojenia, które spokojnie można użyć przecież do różnych warzyw.

Warto także zmywać szczególnie mocno zabrudzone naczynia od razu, póki zanieczyszczenia łatwo mogą odejść z powierzchni garnka czy talerza. Pozostawianie w zlewie sterty naczyń „do namoknięcia” tylko utrudni wam później zadanie.

Rodzinny kompromis

Często panie domu rozpieszczają członków swoich rodzin. Głowa domu woli bigos, dzieci przepadają za pierogami, a babcia czy dziadek preferuje galaretę. Dość!

Musicie podejmować czasem trudne decyzje i gotować jedno danie dla całej rodziny – nie odkryjecie w ten sposób Ameryki, ale tylko w ten sposób uda wam się zaoszczędzić olbrzymią ilość czasu pracy.

Jeżeli już domownicy uparli się na kilka dań, warto strategicznie wybrać np. upieczenie kilku dań podczas jednego włączenia piekarnika.

Zaoszczędzicie nie tylko czas na rozgrzanie pieca, ale też sporo energii. Powiedzenie o dwóch pieczeniach na jednym ogniu nie wzięło się znikąd!

Przygotowanie produktów

Zdarza się, że marnujecie czas także w czasie zwykłego gotowania. Przestawcie się na ziemniaki w mundurkach. Nie będą wcale gorsze niż te obierane, a zyskacie dzięki temu wiele cennych minut.

Podobnie  sprawa wygląda z ogórkami. Często obieracie ogórki szklarniowe, sądząc, że dzięki temu unikniecie spożycia zanieczyszczeń i chemicznych oprysków. A wystarczy je tylko solidnie umyć. Pod skórką ogórka kryje się mnóstwo witamin!

Podobnie z pieczarkami. Szkoda zawracać sobie głowy na ich obieranie. Umyjcie je dokładnie pod bieżącą wodą i będą gotowe do gotowania.

Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Adobe Stock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Kuchnia to główne pomieszczenie w domu. Jak się okazuje jest również miejscem ze sporą ilości zarazków, które gromadzą się na pewnych elementach.

Wykańczając mieszkanie, dba się nie tylko o ładny wygląd, ale również o praktyczność i funkcjonalność pomieszczeń. Szczególnie ważne jest to w przypadku kuchni, która często jest sercem domu. To właśnie tu przygotowuje się posiłki, spożywa je czy nieraz przyjmuje gości. Pomieszczenie powinno być dostosowane do wszelkich ewentualności. Najbrudniejsze miejsce w domu Wbrew powszechnym pozorom to nie łazienka jest głównym środowiskiem rozwoju bakterii. Jak się okazuje najwięcej brudu, kurzu oraz zarazków można znaleźć właśnie w kuchni. Sytuacja wynika z faktu, iż przebywa się w niej najwięcej, a także wykonuje się wiele czynności od gotowania, po jedzenie i różne spotkania. Takie czynności generują tworzenie się większego środowiska bakterii. Główne miejsca z zarazkami  Jako, iż kuchnia jest największym siedliskiem bakterii w domu, to jednak na jej powierzchni można wyróżnić kilka przedmiotów, które wręcz zbierają zarazki. Rzeczy ze sporą ilości bakterii to: gąbka do mycia naczyń - rzadko wymieniana zbiera szereg różnych zarazków, które podczas mycia naczyń przenoszą się na inne przedmioty, takie działanie może doprowadzić do poważnych zatruć, zlew - podobnie jak gąbka, jest jednym z częściej użytkowanych sprzętów; służy do zmywania, mycia owoców i warzyw czy odcedzania ugotowanych produktów, taka wszechstronność jest świetnym środowiskiem do szerzenia się bakterii, szafki kuchenne - rzadko sprzątane pokrywają się tłuszczem i kurzem, a w produktach spożywczych, które w nich przechowujemy, mogą rozwinąć się mole spożywcze, lodówka - to jeden z ważniejszych sprzętów w całym pomieszczeniu, dlatego powinna być cyklicznie dokładnie czyszczona, w innym przypadku stanie się idealnym miejscem do rozwoju...

Czy można mrozić kotleta schabowego?
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Gwarantujemy, będziecie zaskoczeni
Z pewnością nieraz zastanawialiście się, jakie produkty możecie umieścić w zamrażalniku, by codziennie nie stać godzinami w kuchni. Czy wśród nich znajdują się kotlety schabowe? Ten artykuł rozwieje wasze wątpliwości.

Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędza wasz czas. W ten sposób, zamiast spędzać dwie godzinny dziennie w kuchni, możecie cieszyć się przepysznym jedzeniem, które po podgrzaniu będzie smakować jak dopiero co przygotowane.  Mrożenie gotowego jedzenia Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze.  Czy kotlety schabowe można mrozić? Większość z was z pewnością się zdziwi. Bowiem okazuje się, że kotlety schabowe śmiało możecie przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć ulubionymi przyprawami, a następnie umieścić w specjalnych woreczkach lub pojemniczkach i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy je zapanierować i usmażyć. Tym, którzy chcą oszczędzić jeszcze więcej czasu, proponujemy mrożenie zapanierowanego, a nawet już usmażonego mięsa. Wystarczy, że po wyjęciu odgrzejecie je na patelni i gotowe. Będą smakować tak samo dobrze jak zawsze. Mrożenie rosołu Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz i w dużej ilości, a następnie poporcjować i zamrozić. Mrożenie ciasta na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często...

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Pokrojona cebula dosyć szybko traci swoją świeżość. Wówczas nie jest już tak samo smaczna i aromatyczna. Aby temu zapobiec, wystarczy jedynie zastosować jeden produkt.

Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika.  Właściwości zdrowotne cebuli  Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu, obniża zły cholesterol, zapobiega powstawaniu zakrzepów,  zmniejsza nadciśnienie, działa przeciw zaparciom, poprawia działanie układu trawiennego, zapobiega rozwojowi cukrzycy, czy również wzmacnia odporność.  Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni. Cebula na zmiany skórne Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo.  Wykorzystanie cebuli w kuchni Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach,...

co można mrozić
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, o których nie wiedzieliście, że możecie zamrozić. Smakują tak samo dobrze, jak świeże
Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędzi wasz czas! W końcu nikt nie lubi stać w kuchni godzinami. Zdziwicie się, co możecie włożyć do zamrażalnika. Już nigdy więcej nie wyrzucicie niektórych rzeczy!

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Dlaczego więc nie skorzystać z tej metody? To zaoszczędzi wasz czas i pieniądze! Rosół Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos, na przykład do mięsa. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz w dużej ilości.  Po zjedzeniu niedzielnego obiadu i wystudzeniu zupy z powodzeniem możecie ją poporcjować i schować do zamrażalnika. To sprawi, że będziecie mieć go pod ręką zawsze, kiedy będziecie potrzebować. Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd!  Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Dodatkowo takie białka będą się lepiej ubijać! Mleko kobiece Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być...