
Latem uwielbiamy spędzać czas na podwórku. Nic w tym dziwnego, że to właśnie wtedy najczęściej organizujemy rodzinnego grilla na działce. Usmażone na gorącym ruszcie warzywa oraz mięso wspaniale smakują w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zanim jednak je przygotujemy, musimy dobrze rozpalić żar. Okazuje się, że zamiast gotowej podpałki ze sklepu można użyć produktu, który prawie każdy znajdzie w swojej kuchni.
Podpałka z wytłaczanek na jajka
Gdy planujemy przygotować grilla, z reguły zaopatrujemy się w brykiet lub węgiel. Ponadto do szybkiego rozpalenia ognia często przydaje się również podpałka. W supermarketach można zauważyć szeroki wybór tego produktu. Niestety niekiedy powstaje on na bazie wyjątkowo toksycznych składników. Ponadto może odznaczać się także bardzo nieprzyjemnym zapachem.
Nie każdy wie o tym, że można go zastąpić wytłaczanką na jajka. Podpałka z wytłaczanek na jajka świetnie wznieci ogień. Warto zaznaczyć, że to wyjątkowo ekologiczne i tanie rozwiązanie. Powstaje ona najczęściej z makulatury pochodzącej z recyklingu. Ponadto prawie każdy z nas ma ją w swoim domu.
Podpałka z wytłaczanek na jajka – jak rozpalić nią ogień?
Rozpalenie ognia podpałką z wytłaczanek na jajka jest dziecinnie proste. Na początku ułóżcie brykiet lub węgiel we wgłębieniach na jajka. Następnie całość zamknijcie pokrywką. Włóżcie wytłaczankę do grilla, a na końcu podpalcie ją za pomocą zapałki lub zapalniczki. Po chwili możecie dodać pozostały węgiel bądź brykiet.
Grillowanie – o czym warto pamiętać?
Przed rozpaleniem grilla, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Ruszt, na którym będziecie układać mięso, powinien być dokładnie oczyszczony. Nie mogą znajdować się na nim pozostałości po ostatnim użytkowaniu. W przeciwnym razie wpłynie to negatywnie na smak oraz zapach waszej potrawy.
W związku z tym ruszt powinien być czyszczony regularnie. Możecie użyć w tym celu specjalnych szczotek lub zwykłych ściereczek. Pamiętajcie, żeby wcześniej zamoczyć je w wodzie z octem, bądź z płynem do mycia naczyń.
Ponadto ważne jest, żeby wybrać odpowiednie miejsce, w którym rozpalicie grilla. Najlepiej jeśli urządzenie stoi na równej powierzchni i jest osłonięte od wiatru. W pobliżu nie powinny znajdować się łatwopalne materiały.
Podczas przewracania mięsa na ruszcie polecamy używać specjalnych szczypców do grilla. W ten sposób będziecie mieć pewność, że wasza potrawa zachowa swój kształt i nie rozpadnie się. Poza tym niektórzy grillują wyjątkowo delikatne dania na specjalnych, aluminiowych tackach. Warto także zaopatrzyć się w rękawice kuchenne, które skutecznie ochronią was przed poparzeniem.