Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście
Adobe Stock
Newsy

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Kto nigdy nie przesolił zupy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zdarza się to każdemu i każdy może sobie z tym bez problemu poradzić.

Trochę pieprzu, trochę soli i po chwili obowiązkowe próbowanie. Za mało? No to jeszcze szczyptę. I zwykle w tym momencie przydarza się nieszczęście...

Spokojnie, nie ma takiego kulinarnego „klopsa”, z którego nie dałoby się wybrnąć. Wystarczy tylko zastosować jedną ze sztuczek pomocnych w takich nieszczęśliwych wypadkach.

Każda doświadczona gospodyni domowa ma swoje patenty i koła ratunkowe na wypadek przesolenia zupy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, gdy zupa jest przesolona?

Dzisiaj przedstawimy wam z kolei naszego asa w rękawie. A jest to nic innego jak dodanie do garnka ze swoją strawą łyżki lub dwóch łyżek miodu.

Tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, co słodki owoc pszczelej pracy ma wspólnego z zupą. Na pozór niewiele, to prawda.

Słodycz jednak działa neutralizująco na wściekle słoną zupę. Jeśli nie macie w zanadrzu złocistego miodu, zastosujcie cukier.

Metoda jest taka sama. Bez obaw. Ok 1-2 łyżki cukru na cały garnek zupy nie sprawią, że wasz nieudany obiad nagle zacznie smakować jak niedzielny kompot..

Zobacz także
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie

W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie

Jakie są inne sposoby na przesoloną zupę?

Jeśli dosłodziliście już solidnie zupę, a problem przesolenia nadal nie został rozwiązany, ucieknijcie się do pozostałych, szeroko znanych metod.

A wśród nich znajdziecie takie patenty jak:

  • Zagotowanie w zupie kilku surowych ziemniaków i późniejsze ich wyciągnięcie
  • Zagotowanie w zupie woreczka ryżu i również wyciągnięcie go z zupy po ok. 10 min.
  • Zagotowanie w zupie białka kurzego jaja i wyłowienie go z zupy po ścięciu
  • Zabielenie zupy jogurtem lub śmietaną
  • Zwykłe dolanie gorącej wody do zupy i rozrzedzenie wywaru
  • Zanurzenie w zupie suchych skórek od chleba, które wchłoną szybko nadmiar soli

Dzięki tym sposobom bez trudu uda wam się zapobiec najgorszemu, czyli odmowie zjedzenia zupy przez domowników.

Jak nie przesolić zupy?

Stara, dobra, lekarska zasada mówi jednak – lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego też następnym razem postarajcie się nie przesolić zupy.

Jak tego uniknąć? Nie sólcie zupy „na oko” w połowie gotowania. Weźcie pod uwagę, że wywar nieustannie paruje, a ilość płynu w garnku się zmniejsza.

Lepiej ostrożnie posolić zupę pod koniec gotowania i próbować do skutku gorącego wywaru, regulując odrobiną soli poziom słoności.

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...

rosol
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie
Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować. Przesolona zupa – co zrobić? Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki. Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu. A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki. Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem. A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....

Przesoliliście obiad? Uratujecie go tak przygotowaną kromką chleba
Adobe Stock
Newsy
Przesoliliście obiad? Nic straconego. Uratujecie go za pomocą kromki chleba
Istnieje kilka kuchennych trików, które pozwalają uratować przesolone danie. Podpowiadamy też kiedy solić, żeby nie przesolić.

Sypnęła wam się sól i danie nadaje się do kosza? To może się zdarzyć każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. I każdemu także byłoby bardzo szkoda wyrzucać cały garnek świeżo ugotowanego jedzenia. Dlatego radzimy, nie wyrzucajcie, uratujcie danie. Podpowiadamy, jak to zrobić. Jak uratować przesolone danie za pomocą chleba? Jeśli przesolicie potrawę nie wpadajcie w panikę. Wyciągnijcie z chlebaka chleb, ukrójcie grubą kromkę ze skórką i rzućcie ją na patelnię bez tłuszczu. Chodzi o to, żeby powierzchnia chleba przyrumieniła się i stwardniała, stała się chrupiąca. Taką kromkę połóżcie na powierzchni zupy czy sosu i poczekajcie aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Nie trzymajcie jej długo. Zanim kromka rozmięknie, usuńcie chleb i wyrzućcie go. Jeśli trzeba, powtórzcie trik z kolejną kromką. Tego skutecznego sposobu możecie użyć nawet wtedy gdy zupa jest już rozlana do talerzy. Inne sposoby na wyciągnięcie nadmiaru soli z potrawy Wszystko zależy od tego, jakie danie przesoliliście i na jakim etapie przygotowywania. Oto różne warianty na różne okazje: Przesolona zupa lub sos . Najskuteczniejszym sposobem jest wrzucenie grubego plastra surowego ziemniaka i pozostawienie go w potrawie na 10 min, a następnie usunięcie i wyrzucenie do śmieci. Innym sposobem będzie dodanie do dania ćwiartki jabłka bez gniazda nasiennego. Jabłko także wchłonie nadmiar soli, jednak trzymając je w potrawie uważajcie, żeby się nie rozgotowało i nie rozmiękło Lekko przesolony sos . Dodajcie więcej śmietany lub mleka do zabielenia. To samo sprawdzi się w przypadku zupy Jeśli przesoliliście mięso mielone na kotlety lub inny farsz , pozostaje wam dorobić więcej farszu i już nie solić go, a nadmiar soli zebrany w pierwszej partii rozprowadzić po całej masie Jeśli przesolicie kotlety już...