Każdemu może się zdarzyć przesolenie w kuchni jakiejś potrawy. Najczęściej przesalamy zupę, ryż lub ziemniaki. Jak uratować przesolony ryż? Skorzystajcie z naszych metod, a na pewno uratujecie swoje danie.
Jak uratować przesolony ryż?
Istnieje wiele metod na uratowanie przesolonego ryżu. Znajdźcie najlepszą dla siebie.
Opłuczcie ryż gorącą wodą
Jest to najłatwiejsza i najskuteczniejsza metoda. Mimo iż płukanie ryżu grozi jego rozmoczeniem, gorąca woda może w rzeczywistości uratować nasze danie. Jak to zrobić?
- przełóżcie ryż do sitka z małymi otworami i przepłuczcie go wodą
- wrzućcie ryż na patelnię, aby pozbyć się nadmiaru płynu
Po tym zabiegu ryż powinien być trochę mniej słony. Delikatne płukanie usunie część soli z zewnętrznej części ziaren.
Zobacz także:
Dodajcie więcej ryżu
Kolejną metodą na uratowanie przesolonego ryżu jest ugotowanie większej ilości ryżu. Ugotujcie kolejną partię ryżu i dodajcie ją do przesolonego ryżu, aby uzyskać równą mieszankę solonego i niesolonego ryżu. Dodatkowa porcja ryżu usunie część słoności z oryginalnej partii i sprawi, że będzie ona smaczniejsza.
Dodajcie śmietanę lub mleko
Kolejnym sposobem na zmniejszenie słoności ryżu jest dodanie do niego śmietany lub mleka. Tłuszcz znajdujący się w śmietanie lub mleku, załagodzi słony posmak ryżu. Jak to zrobić?
- wrzućcie ryż na patelnię i dodajcie kilka sporych łyżek śmietany lub mleka
- całość mieszajcie, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą
Dzięki tej metodzie ryż powinien być mniej słony niż wcześniej. Może nawet lepiej wam smakować z dodatkową zawartością tłuszczu.
Wykorzystajcie cytrynę
Jeśli chcecie uratować przesolony ryż, możecie też użyć cytryny. Kwas zawarty w tym owocu może pomóc zmniejszyć ilość soli w ryżu, ale uważajcie, bo zbyt duża ilość kwasu może sprawić, że ryż stanie się niejadalny. Jak to zrobić?
- przekrójcie cytrynę na pół (jedną połowę odłóżcie do innego wykorzystania)
- usuńcie nasiona i pestki
- dodajcie odrobinę soku do ryżu, dodając w razie potrzeby więcej
- całość wymieszajcie i posmakujcie czystym widelcem lub łyżką
Źródło: wprost.pl