Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi
AdobeStock
Newsy

Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi

Przesoliliście ryż podczas gotowania? To się może zdarzyć każdemu. Co zrobić w takiej sytuacji?

Każdemu może się zdarzyć przesolenie w kuchni jakiejś potrawy. Najczęściej przesalamy zupę, ryż lub ziemniaki. Jak uratować przesolony ryż? Skorzystajcie z naszych metod, a na pewno uratujecie swoje danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować przesolony ryż?

Istnieje wiele metod na uratowanie przesolonego ryżu. Znajdźcie najlepszą dla siebie.

Opłuczcie ryż gorącą wodą

Jest to najłatwiejsza i najskuteczniejsza metoda. Mimo iż płukanie ryżu grozi jego rozmoczeniem, gorąca woda może w rzeczywistości uratować nasze danie. Jak to zrobić?

  • przełóżcie ryż do sitka z małymi otworami i przepłuczcie go wodą
  • wrzućcie ryż na patelnię, aby pozbyć się nadmiaru płynu

Po tym zabiegu ryż powinien być trochę mniej słony. Delikatne płukanie usunie część soli z zewnętrznej części ziaren.

Dodajcie więcej ryżu

Kolejną metodą na uratowanie przesolonego ryżu jest ugotowanie większej ilości ryżu. Ugotujcie kolejną partię ryżu i dodajcie ją do przesolonego ryżu, aby uzyskać równą mieszankę solonego i niesolonego ryżu. Dodatkowa porcja ryżu usunie część słoności z oryginalnej partii i sprawi, że będzie ona smaczniejsza.

Zobacz także
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Dodajcie śmietanę lub mleko

Kolejnym sposobem na zmniejszenie słoności ryżu jest dodanie do niego śmietany lub mleka. Tłuszcz znajdujący się w śmietanie lub mleku, załagodzi słony posmak ryżu. Jak to zrobić? 

  • wrzućcie ryż na patelnię i dodajcie kilka sporych łyżek śmietany lub mleka
  • całość mieszajcie, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą

Dzięki tej metodzie ryż powinien być mniej słony niż wcześniej. Może nawet lepiej wam smakować z dodatkową zawartością tłuszczu.

Wykorzystajcie cytrynę

Jeśli chcecie uratować przesolony ryż, możecie też użyć cytryny. Kwas zawarty w tym owocu może pomóc zmniejszyć ilość soli w ryżu, ale uważajcie, bo zbyt duża ilość kwasu może sprawić, że ryż stanie się niejadalny. Jak to zrobić? 

  • przekrójcie cytrynę na pół (jedną połowę odłóżcie do innego wykorzystania)
  • usuńcie nasiona i pestki
  • dodajcie odrobinę soku do ryżu, dodając w razie potrzeby więcej
  • całość wymieszajcie i posmakujcie czystym widelcem lub łyżką

Źródło: wprost.pl

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Robiliście kiedyś dla swojej rodziny ryż zapiekany na słodko z jabłkami? Ten przepyszny deser z dawnych lat niesłusznie odszedł w zapomnienie. Dodajcie do niego trochę cynamonu, podajcie ze śmietaną, a bliscy będą bili wam brawo na stojąco!

Ryż pieczony na słodko z jabłkami ma dla wielu Polaków wartość sentymentalną. To proste, sycące danie przygotowywały nasze mamy, babcie – oczywiście ku uciesze najmłodszych domowników. Taka kolacja była dla wielu spełnieniem marzeń. Spróbujcie teraz przypomnieć sobie ten prosty deser i przedstawić go młodszemu pokoleniu. Oto przepis: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami Składniki: 20 dag ryżu białego 2.5 szklanki mleka 4-5 sporych rozmiarów jabłek – najlepiej słodkie Ok. pół szklanki cukru Cynamon Śmietana  18% tłuszczu Cukier kryształ do posypania Przygotowanie: Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce (można również pokroić je w drobną kostkę – wybór należy do was) Wrzućcie jabłka na zimną patelnię i dodajcie cukier, po czym duście je przez ok. 10 min, aż puszczą sok i staną się miękkie. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu jabłek – uważajcie, by się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajcie na patelnię 2 łyżeczki cynamonu. Ryż ugotujcie w garnku w proporcji 1:2 do mleka. Możecie delikatnie posolić ryż, to poprawi końcowy smak potrawy. Gotujcie ryż na maleńkim ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie całą ilość mleka. Do gotowania ryżu wybierzcie garnek z grubym dnem, gdyż użycie mleka zamiast wody może skończyć się łatwym przypaleniem ryżu. Ugotowany ryż przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóżcie wysmażone jabłka. Zapieczcie całość przez ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Podawajcie z solidną porcją śmietany. Całość posypcie odrobiną cukru. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Znacie jeszcze jakieś desery z ryżem w...

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
Jeżeli zastanawiacie się jak uratować przypalony garnek, to przeczytajcie poniższy artykuł, w którym przedstawiamy wam kilka domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka.

Przy gotowaniu różnych potraw wystarczy często chwila nieuwagi i przypalony garnek gotowy! Jeżeli jedzenie w środku tylko trochę się przypaliło, to zwykle można je jeszcze uratować usuwając po prostu całą spaleniznę ze środka. Jeżeli jednak zawartość garnka się zwęgliła, to nie pozostaje wam nic innego, jak zabrać się za szorowanie i ratowanie garnka! By niepotrzebnie nie uszkadzać jego powierzchni drucianą gąbką, wypróbujcie ciekawe domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka. Czym wyczyścić przypalony garnek? Jedną z genialnych metod umycia spalonego garnka jest… ryż! Wystarczy, że do brudnego garnka (lub patelni) wsypiecie ziarnka ryżu i zalejecie je wodą. Podgrzejcie zawartość, by się zagotowała. Brud z dna garnka powinien zacząć sam odchodzić! Możecie mu w tym „pomóc”, podważając osmoloną warstwę drewnianą łyżką. Pamiętajcie, że ryż użyty do umycia garnka tym sposobem należy koniecznie wyrzucić – nie będzie się nadawał do jedzenia. Jak uratować przypalony garnek? Domowe sposoby Jeżeli spodobała się wam sztuczka z ryżem, to wypróbujcie inne domowe sposoby na uratowanie przypalonego garnka. Metoda czyszczenia a rodzaj garnka Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej metody do rodzaju garnka, który chcecie wyczyścić. Na przykład garnków emaliowanych nie wolno myć z pomocą takich środków jak coca-cola, ocet czy proszek do prania, a do garnka ceramicznego nigdy nie używajcie soli, ponieważ zniszczy ceramiczną powłokę. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne i możecie je czyścić z pomocą większości domowych metod. Czyszczenie przypalonego garnka octem By wyczyścić spalony garnek za pomocą octu, należy wymieszać go z wodą i wlać do środka tyle, by przykrył dno garnka na wysokość około 2-3 cm. Następnie zagotujcie...

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...

rosol
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie
Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować. Przesolona zupa – co zrobić? Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki. Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu. A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki. Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem. A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien...