Przesoliliście obiad? Uratujecie go tak przygotowaną kromką chleba
Adobe Stock
Newsy

Przesoliliście obiad? Nic straconego. Uratujecie go za pomocą kromki chleba

Istnieje kilka kuchennych trików, które pozwalają uratować przesolone danie. Podpowiadamy też kiedy solić, żeby nie przesolić.

Sypnęła wam się sól i danie nadaje się do kosza? To może się zdarzyć każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. I każdemu także byłoby bardzo szkoda wyrzucać cały garnek świeżo ugotowanego jedzenia. Dlatego radzimy, nie wyrzucajcie, uratujcie danie. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować przesolone danie za pomocą chleba?

Jeśli przesolicie potrawę nie wpadajcie w panikę. Wyciągnijcie z chlebaka chleb, ukrójcie grubą kromkę ze skórką i rzućcie ją na patelnię bez tłuszczu. Chodzi o to, żeby powierzchnia chleba przyrumieniła się i stwardniała, stała się chrupiąca.

Taką kromkę połóżcie na powierzchni zupy czy sosu i poczekajcie aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Nie trzymajcie jej długo. Zanim kromka rozmięknie, usuńcie chleb i wyrzućcie go. Jeśli trzeba, powtórzcie trik z kolejną kromką. Tego skutecznego sposobu możecie użyć nawet wtedy gdy zupa jest już rozlana do talerzy.

Inne sposoby na wyciągnięcie nadmiaru soli z potrawy

Wszystko zależy od tego, jakie danie przesoliliście i na jakim etapie przygotowywania. Oto różne warianty na różne okazje:

  • Przesolona zupa lub sos. Najskuteczniejszym sposobem jest wrzucenie grubego plastra surowego ziemniaka i pozostawienie go w potrawie na 10 min, a następnie usunięcie i wyrzucenie do śmieci. Innym sposobem będzie dodanie do dania ćwiartki jabłka bez gniazda nasiennego. Jabłko także wchłonie nadmiar soli, jednak trzymając je w potrawie uważajcie, żeby się nie rozgotowało i nie rozmiękło
  • Lekko przesolony sos. Dodajcie więcej śmietany lub mleka do zabielenia. To samo sprawdzi się w przypadku zupy
  • Jeśli przesoliliście mięso mielone na kotlety lub inny farsz, pozostaje wam dorobić więcej farszu i już nie solić go, a nadmiar soli zebrany w pierwszej partii rozprowadzić po całej masie
  • Jeśli przesolicie kotlety już usmażone. Może się to też zdarzyć z już ugotowaną kaszą czy ryżem, doróbcie sos np. pomidorowy, paprykowy czy pieczarkowy i już go nie sólcie. Sól pochodząca z kotletów wystarczy na całe danie
Zobacz także
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Kiedy solić dania, żeby ich nie przesolić?

Składniki dań, mięso czy warzywa zawierają w sobie pewne ilości soli. Dlatego bardzo łatwo jest przesolić potrawę, jeśli posolimy ją na początku gotowania. Do dań poza sama solą będziecie dodawać także inne przyprawy. Niektóre z nich także mogą zawierać jakieś ilości soli.

Wstrzymajcie z ostatecznym soleniem dania do momentu, gdy składniki oddadzą sosowi czy wywarowi własną sól. Gdy potrawa będzie już prawie gotowe, zawsze spróbujcie i dopiero wtedy zdecydujcie, czy należy ją dosmakować solą.

Źródło: Beszamel.se.pl, dompelenpomyslow.pl

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...

Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!

Bez względu na to czy polejecie nim mięso, czy zmieszacie go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek na zagęszczenie sosu . Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie, nabierzcie niewielką ilość sosu i umieśćcie w małej miseczce. Dopiero wtedy dodajcie mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Starajcie się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musicie ich użyć, najlepiej uprzednio je zmielcie, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie macie możliwości zmielenia, dodajcie płatki w całości, a następnie cały sos przelejcie przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziecie musieli robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede...

zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl