Przesoliliście obiad? Uratujecie go tak przygotowaną kromką chleba
Adobe Stock
Newsy

Przesoliliście obiad? Nic straconego. Uratujecie go za pomocą kromki chleba

Istnieje kilka kuchennych trików, które pozwalają uratować przesolone danie. Podpowiadamy też kiedy solić, żeby nie przesolić.

Sypnęła wam się sól i danie nadaje się do kosza? To może się zdarzyć każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. I każdemu także byłoby bardzo szkoda wyrzucać cały garnek świeżo ugotowanego jedzenia. Dlatego radzimy, nie wyrzucajcie, uratujcie danie. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować przesolone danie za pomocą chleba?

Jeśli przesolicie potrawę nie wpadajcie w panikę. Wyciągnijcie z chlebaka chleb, ukrójcie grubą kromkę ze skórką i rzućcie ją na patelnię bez tłuszczu. Chodzi o to, żeby powierzchnia chleba przyrumieniła się i stwardniała, stała się chrupiąca.

Taką kromkę połóżcie na powierzchni zupy czy sosu i poczekajcie aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Nie trzymajcie jej długo. Zanim kromka rozmięknie, usuńcie chleb i wyrzućcie go. Jeśli trzeba, powtórzcie trik z kolejną kromką. Tego skutecznego sposobu możecie użyć nawet wtedy gdy zupa jest już rozlana do talerzy.

Inne sposoby na wyciągnięcie nadmiaru soli z potrawy

Wszystko zależy od tego, jakie danie przesoliliście i na jakim etapie przygotowywania. Oto różne warianty na różne okazje:

  • Przesolona zupa lub sos. Najskuteczniejszym sposobem jest wrzucenie grubego plastra surowego ziemniaka i pozostawienie go w potrawie na 10 min, a następnie usunięcie i wyrzucenie do śmieci. Innym sposobem będzie dodanie do dania ćwiartki jabłka bez gniazda nasiennego. Jabłko także wchłonie nadmiar soli, jednak trzymając je w potrawie uważajcie, żeby się nie rozgotowało i nie rozmiękło
  • Lekko przesolony sos. Dodajcie więcej śmietany lub mleka do zabielenia. To samo sprawdzi się w przypadku zupy
  • Jeśli przesoliliście mięso mielone na kotlety lub inny farsz, pozostaje wam dorobić więcej farszu i już nie solić go, a nadmiar soli zebrany w pierwszej partii rozprowadzić po całej masie
  • Jeśli przesolicie kotlety już usmażone. Może się to też zdarzyć z już ugotowaną kaszą czy ryżem, doróbcie sos np. pomidorowy, paprykowy czy pieczarkowy i już go nie sólcie. Sól pochodząca z kotletów wystarczy na całe danie
Zobacz także
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Kiedy solić dania, żeby ich nie przesolić?

Składniki dań, mięso czy warzywa zawierają w sobie pewne ilości soli. Dlatego bardzo łatwo jest przesolić potrawę, jeśli posolimy ją na początku gotowania. Do dań poza sama solą będziecie dodawać także inne przyprawy. Niektóre z nich także mogą zawierać jakieś ilości soli.

Wstrzymajcie z ostatecznym soleniem dania do momentu, gdy składniki oddadzą sosowi czy wywarowi własną sól. Gdy potrawa będzie już prawie gotowe, zawsze spróbujcie i dopiero wtedy zdecydujcie, czy należy ją dosmakować solą.

Źródło: Beszamel.se.pl, dompelenpomyslow.pl

Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy
Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować
Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić. Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować. Jak uratować przesolony bigos? Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli. Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki. Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu. Chcąc zastosować ten trik przygotujcie: Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej 3-4 pomidory obrane za skórki Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze...

rosol
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie
Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować. Przesolona zupa – co zrobić? Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki. Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu. A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki. Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem. A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien...

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...