Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha!

Pyszna przekąska

Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że:

  • Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki!
  • Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem,
  • Pomagają zapobiec niedokrwistości

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych

Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone
  • Pół cebuli
  • Pół papryki czerwonej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Łyżeczka cukru
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę.
  3. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.

I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana do mięsa, np. kotletów schabowych lub mielonych.

Zobacz także: