ogórki
AdobeStock
Newsy

Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz

Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna przekąska

Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że:

  • Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki!
  • Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem,
  • Pomagają zapobiec niedokrwistości

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych

Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone
  • Pół cebuli
  • Pół papryki czerwonej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Łyżeczka cukru
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę.
  3. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.

I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana do mięsa, np. kotletów schabowych lub mielonych.

Ogórki kiszone
gotujmy.pl/Ag.Zetka
Przepisy
Macie w domu słoik ogórków kiszonych? Zróbcie z nich wyśmienitą surówkę. Jest idealna do mięs oraz...
Szukacie pomysłu na szybką przekąskę albo dodatek do mięs? Mamy pomysł na sałatkę z ogórków kiszonych.

Jeśli macie w domu słoik ogórków kiszonych, odnieśliście już połowę sukcesu w tym przepisie. Najlepsza sałatka powstanie oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Jeśli nie posiadacie ich w domowej spiżarce, nie ma problemu – równie dobrze nadadzą się ogórki kiszone ze sklepu.  Najlepsze ogórki kiszone Sukces tej surówki stanowią dobre ogórki kiszone. Wybierzcie takie, które będą twarde i mięsiste. Pamiętajcie o tym, żeby dobrze odcedzić ogórki przed i po pokrojeniu. Najsmaczniejsze będą domowe ogórki własnej roboty. Jeśli ich nie macie, kupicie takie w sklepie. Pamiętajcie, żeby wybierać ogórki kiszone, nie marynowane w occie. Łatwo pomylić je na sklepowej półce. Składniki na surówkę z ogórków kiszonych Przygotujcie:  Kilka ogórków kiszonych ok. 7 sztuk Cebulę Płaską łyżkę musztardy delikatesowej 2 łyżki oleju np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól i świeżo mielony pieprz do smaku Małą szczyptę cukru Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych i cebuli Odsączcie ogórki z zalewy np. na sitku. Pokrójcie ogórki na plasterki i ponownie przełóżcie na sitko do odcieknięcia.   Cebulę obierzcie, pokrójcie w cienkie piórka. Posólcie ją, aby delikatnie zmiękła. Jeśli nie lubicie cebuli o zbyt intensywnym smaku, po pokrojeniu sparzcie ją wrzątkiem. Do miski wrzućcie odsączone ogórki, piórka cebuli, dodajcie musztardę. Wymieszajcie.  Skropcie surówkę oliwą z oliwek. Doprawcie solą i pieprzem.  Wymieszajcie całość dokładnie, do połączenia składników.  Odstawcie surówkę do lodówki, żeby produkty połączyły się i nabrały...

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Przepyszny pomysł na surówkę do obiadu!

Na pewno znacie ten problem: macie pomysł na obiad, ale niekoniecznie wiecie co do niego podać. Jeśli znudziła wam się klasyczna kiszona kapusta, zasmażane buraczki czy po prostu kiszone ogórki jako dodatek do obiadu, mamy dla was nowy, kreatywny pomysł. Przygotujcie tę surówkę. Jest przepyszna i niesamowicie prosta! Składniki macie pewnie u siebie w domach. Przepis na surówkę z kiszonych ogórków Podanie kiszonych ogórków do obiadu to świetny pomysł. Są zdrowe, smakują prawie każdemu i doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Kwaśno-słodki smak ogórków pasuje do mięs i gulaszy, gdyż przełamuje ich smak i nadaje potrawom świeżości. Możecie zawsze podać do obiadu po prostu ogórki wyciągnięte ze słoika, ale my mamy dla was lepszy sposób! Zaserwujcie ogórki kiszone w formie surówki. Zniknie ona z talerzy w mig! Składniki na surówkę z ogórków kiszonych Kilka ogórków kiszonych np. 3 ogórki kiszone Pół małej białej cebuli Pół papryki czerwonej Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Pieprz Łyżeczka cukru Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych Ogórki wyciągnijcie ze słoika i umyjcie.  Pokrójcie ogórki i obierzcie je, jeśli skórka jest zbyt twarda.  Pokrójcie ogórki w cienkie talarki. Cebulę obierzcie. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. To ona zapewnia wyjątkowość tej surówce, nie pomijajcie cebuli w tym przepisie! Paprykę umyjcie, wyciągnijcie z niej wnętrze i oczyśćcie z pestek. Pokrójcie paprykę w cienkie paski lub w drobną kostkę.  Wymieszajcie warzywa: ogórki, cebulę i paprykę w jednej misce.  Zasypcie warzywa łyżeczką cukru. ...

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Adobe Stock
Newsy
Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Sporo ludzi popełnia podstawowy błąd podczas jej przyrządzania. Kwestia dotyczy obierania ogórków.

Polska kuchnia słynie z kilku potraw, które bezwzględnie są absolutnymi hitami. Wśród nich znajdują się takie dania jak kotlety schabowe, mielone, gołąbki, pierogi, rosół, zupa pomidorowa czy ogórkowa. Każde z nich jest wyjątkowe w swoim smaku, a oprzeć nie mogą się im nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Klasyczna zupa ogórkowa Zupa przyrządzana z dodatkiem kiszonych ogórków to jedno z popularniejszych polskich dań. Jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, odpowiedniej kompozycji przypraw i oczywiście ogórków kiszonych. Na koniec gotowania jest nieraz zabielana niewielką ilością śmietany. To właśnie delikatnie kwaśny posmak potrawy jest kluczowy w całości. To przepyszna w smaku zupa , nic dziwnego, iż często gości na stole. Jakie ogórki do zupy ogórkowej? Niezbędnym składnikiem, który można by rzec, iż jest podstawą całości, to ogórki kiszone. Świetnie sprawdzają się te domowej roboty, gdyż mają najlepszy smak. Często pojawia się zagwozdka dotycząca przygotowania tego składnika, a dokładniej, czy ogórki należy obrać. To byłby kardynalny błąd. Ogórki kiszone wraz ze skórką należy zetrzeć na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie warzyw sprawi, iż ogórki zostaną pozbawione właściwego smaku. Znajduje się on właśnie w skórce, a wraz z nim wszelkie wartościowe składniki odżywcze. Pod żadnym pozorem nie wolno ich obierać.  Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych  Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem w codziennej diecie ze względu na kilka kluczowych aspektów. Są przede wszystkim niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach produktu zawierają jedynie 11 kilokalorii. Są...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...