Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację – mowa tu oczywiście o przepysznych naleśnikach, które z pewnością często goszczą w waszej kuchni. 

Przepyszne naleśniki z farszem warzywnym

Ich wyjątkowemu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Tym bardziej, kiedy okaże się, że z wnętrze wypełnione jest nieziemskim farszem warzywnym z dodatkiem tartego sera żółtego.

To danie nie mogłoby również istnieć bez sosu. Tym razem postawiliśmy na passatę pomidorową. Całość dopełnia kwaśna śmietana. 

Odwzorowanie tego przepisu zajmie wam maksymalnie 20 minut. Po kolejnych 20 minutach w piecu, danie będzie gotowe do jedzenia. Smak tak przygotowanych naleśników z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także:

Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem

Będziecie potrzebować:

  • 12 naleśników
  • ½ główki brokułu
  • 1 puszki kukurydzy
  • 3 marchewek
  • 1 papryki
  • 2 cebul
  • 200 gramów żółtego sera w kostce
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę, zeszklijcie na rozgrzanym oleju i odstawcie.
  2. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do średniej wielkości miski. Ser żółty również zetrzyjcie, a następnie dodajcie do marchewek.
  3. Brokuł podzielcie na różyczki i chwilę podgotujcie w osolonej wodzie. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą i pokrójcie w kosteczkę. Oba składniki umieśćcie w misce z serem i warzywami.
  4. Kukurydzę odcedźcie z zalewy i również dodajcie do farszu. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką i wymieszajcie.
  5. Na usmażonych wcześniej naleśnikach zacznijcie układać gotowy farsz, a następnie zwińcie je w rulony i ułóżcie w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
  6. Całość zalejcie passatą pomidorową (możecie ją wcześniej doprawić bazylią, jeśli to konieczne) i umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. 20 minutach danie powinno być gotowe.
  7. Po wyjęciu z piekarnika polejcie naleśniki śmietaną.

Smacznego!