Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem
Adobe Stock
Newsy

Przepyszny warzywny farsz do naleśników. Dodajcie ten sekretny składnik, a szybko znikną z talerza

Powstające z jajek, mąki i mleka, naleśniki to ulubione danie wszystkich łasuchów. Jeśli planujecie zaserwować je na obiad wypełnijcie je wspaniałym farszem warzywnym z dodatkiem… żółtego sera.

Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację – mowa tu oczywiście o przepysznych naleśnikach, które z pewnością często goszczą w waszej kuchni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepyszne naleśniki z farszem warzywnym

Ich wyjątkowemu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Tym bardziej, kiedy okaże się, że z wnętrze wypełnione jest nieziemskim farszem warzywnym z dodatkiem tartego sera żółtego.

To danie nie mogłoby również istnieć bez sosu. Tym razem postawiliśmy na passatę pomidorową. Całość dopełnia kwaśna śmietana. 

Odwzorowanie tego przepisu zajmie wam maksymalnie 20 minut. Po kolejnych 20 minutach w piecu, danie będzie gotowe do jedzenia. Smak tak przygotowanych naleśników z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem

Będziecie potrzebować:

  • 12 naleśników
  • ½ główki brokułu
  • 1 puszki kukurydzy
  • 3 marchewek
  • 1 papryki
  • 2 cebul
  • 200 gramów żółtego sera w kostce
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę, zeszklijcie na rozgrzanym oleju i odstawcie.
  2. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do średniej wielkości miski. Ser żółty również zetrzyjcie, a następnie dodajcie do marchewek.
  3. Brokuł podzielcie na różyczki i chwilę podgotujcie w osolonej wodzie. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą i pokrójcie w kosteczkę. Oba składniki umieśćcie w misce z serem i warzywami.
  4. Kukurydzę odcedźcie z zalewy i również dodajcie do farszu. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką i wymieszajcie.
  5. Na usmażonych wcześniej naleśnikach zacznijcie układać gotowy farsz, a następnie zwińcie je w rulony i ułóżcie w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
  6. Całość zalejcie passatą pomidorową (możecie ją wcześniej doprawić bazylią, jeśli to konieczne) i umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. 20 minutach danie powinno być gotowe.
  7. Po wyjęciu z piekarnika polejcie naleśniki śmietaną.

Smacznego!

Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Z czego zrobić pomidorową zimą, gdy pomidory są niesmaczne? Zróbcie zupę z passaty
Najlepsza pomidorówka to taka, w której nie brakuje świeżych pomidorów. Niestety zimą nie są one zbyt smaczne. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po passatę. Jej dodatek działa cuda.

Nie jest tajemnicą, że zimą smak ogromnej ilości warzyw i owoców pozostawia wiele do życzenia. Wówczas większość z was z pewnością ratuje się domowymi mrożonkami. Niestety, wśród nich nie ma pomidorów. Jak więc zastąpić to popularne warzywo? Najlepiej sięgnąć po passatę, szczególnie jeśli zamierzacie przyrządzić zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową na passacie Choć wielu z was może być zaskoczonych, do przygotowania przepysznej zupy pomidorowej niepotrzebne są świeże pomidory, ani koncentrat. Z łatwością stworzycie to danie tylko przy pomocy passaty. Oczywiście pod warunkiem, że bazę stanowi esencjonalny, domowy rosół, dobrej jakości warzywa i odpowiednia ilość przypraw. Będziecie potrzebować: Warzyw: 1 dużej cebuli, 2 średnich marchewek, kawałka selera 1 słoika passaty pomidorowej (może być z bazylią lub czosnkiem) 1 litra domowego bulionu 2 łyżek oliwy 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie, co jakiś czas mieszając. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu przez ok. 10 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy, jeśli jest jej za mało).  Po kilku kolejnych minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Całość zamieszajcie. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią. Następnie zdejmijcie ją z ognia, lekko wystudźcie i zblendujcie. Na koniec zaprawcie pomidorówkę...

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego
Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?
Tradycyjna receptura na flaki zakłada połączenie mięsa z bulionem, warzywami oraz przyprawami. Okazuje się jednak, że niektórzy kucharze wzbogacają tę potrawę o… ser żółty.

Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.  W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na flaki z serem żółtym Będziecie potrzebować: 2 kilogramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku Przygotowanie: Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.  Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać). Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...