Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem
Adobe Stock
Newsy

Przepyszny warzywny farsz do naleśników. Dodajcie ten sekretny składnik, a szybko znikną z talerza

Powstające z jajek, mąki i mleka, naleśniki to ulubione danie wszystkich łasuchów. Jeśli planujecie zaserwować je na obiad wypełnijcie je wspaniałym farszem warzywnym z dodatkiem… żółtego sera.

Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację – mowa tu oczywiście o przepysznych naleśnikach, które z pewnością często goszczą w waszej kuchni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepyszne naleśniki z farszem warzywnym

Ich wyjątkowemu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Tym bardziej, kiedy okaże się, że z wnętrze wypełnione jest nieziemskim farszem warzywnym z dodatkiem tartego sera żółtego.

To danie nie mogłoby również istnieć bez sosu. Tym razem postawiliśmy na passatę pomidorową. Całość dopełnia kwaśna śmietana. 

Odwzorowanie tego przepisu zajmie wam maksymalnie 20 minut. Po kolejnych 20 minutach w piecu, danie będzie gotowe do jedzenia. Smak tak przygotowanych naleśników z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem

Będziecie potrzebować:

  • 12 naleśników
  • ½ główki brokułu
  • 1 puszki kukurydzy
  • 3 marchewek
  • 1 papryki
  • 2 cebul
  • 200 gramów żółtego sera w kostce
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę, zeszklijcie na rozgrzanym oleju i odstawcie.
  2. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do średniej wielkości miski. Ser żółty również zetrzyjcie, a następnie dodajcie do marchewek.
  3. Brokuł podzielcie na różyczki i chwilę podgotujcie w osolonej wodzie. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą i pokrójcie w kosteczkę. Oba składniki umieśćcie w misce z serem i warzywami.
  4. Kukurydzę odcedźcie z zalewy i również dodajcie do farszu. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką i wymieszajcie.
  5. Na usmażonych wcześniej naleśnikach zacznijcie układać gotowy farsz, a następnie zwińcie je w rulony i ułóżcie w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
  6. Całość zalejcie passatą pomidorową (możecie ją wcześniej doprawić bazylią, jeśli to konieczne) i umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. 20 minutach danie powinno być gotowe.
  7. Po wyjęciu z piekarnika polejcie naleśniki śmietaną.

Smacznego!

Przepis na sałatkę warstwową z szynką i majonezem
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Elegancka sałatka warstwowa z szynką i majonezem. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje
Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Dlaczego by więc nie przygotować z nich przepysznej sałatki warstwowej? Nie tylko cudnie wygląda, ale również niesamowicie smakuje.

Polacy uwielbiają sałatki, zarówno owocowe, jak i warzywne. Niekwestionowaną zaletą tego typu posiłków jest fakt, że ich spożywanie stanowi niesamowicie cenną bombę witaminową dla waszego organizmu.  Ponadto, tego typu przekąski są naprawdę smaczne i lekkostrawne, a na dodatek pięknie wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej z szynką i majonezem.  Przepis na sałatkę warstwową Do jej przygotowania potrzebujecie co prawda wielu składników, ale nie powinniście mieć żadnego problemu z ich kupnem w popularnych marketach. Po 20 minutach w kuchni przysmak będzie gotowy. Będziecie potrzebować: 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 3 marchewek 1 puszki czerwonej fasoli 1 puszki kukurydzy 1 słoika cebuli konserwowej 5 jajek Majonezu Przygotowanie: Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki...

sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego
Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?
Tradycyjna receptura na flaki zakłada połączenie mięsa z bulionem, warzywami oraz przyprawami. Okazuje się jednak, że niektórzy kucharze wzbogacają tę potrawę o… ser żółty.

Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.  W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na flaki z serem żółtym Będziecie potrzebować: 2 kilogramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku Przygotowanie: Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.  Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać). Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków...

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...