sernik zebra z rosą
Gotujmy.pl
Newsy

Przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą. Czym jest „rosa”? Sprawdźcie a będziecie zadziwieni

Lubicie serniki? Przygotujcie na święta ten oto przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą. Zapewne zastanawiacie się, czym jest owa „rosa”? Czytajcie dalej a wszystko będzie jasne.
Anna Borkowska
marzec 20, 2021

Święta wielkanocne już za 2 tygodnie. To dobry moment, żeby zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Co powiecie na ten oto przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą? Ciasto smakuje naprawdę wybornie i będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Jak je przygotować? Sprawdźcie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sernik zebra z rosą

Sernik zebra z rosą to świetna propozycja na Wielkanoc. Będzie smakował przepysznie w połączeniu z aromatyczną kawą lub herbatą. Przygotowanie takiego sernika nie jest trudne – wymaga jednak chwili poświęcenia i uwagi. Przyznajcie jednak, że efekt wizualny powala. Sprawdziliśmy – to ciasto jest naprawdę pyszne i na pewno zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Jak je upiec? Wyjaśniamy krok po kroku!

Składniki:

  • ok. 20 herbatników kakaowych

Na zebrę:

  • 1 kg sera do sernika i naleśników 4% tłuszczu
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki napoju czekoladowego instant (w proszku)
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Pianka:

4 białka

1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Wyłożyć formę papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. W misce umieścić twaróg, dodać jogurt a także dwie łyżki budyniu, cukier oraz jajka i żółtka. Wymieszać i chwilę miksować.
  2. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy napój czekoladowy a do drugiej budyń. Obie części masy mieszamy, ale osobno.
  3. Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas.
  4. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
  5. Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika.
  6. Pianę smarujemy na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek.
  7. Blachę znów wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 20 minut.
  8. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik około 15 minut.
  9. Wyjąć formę i wystudzić sernik.
  10. W tym momencie zaczną pojawiać się kropelki, czyli nasza "rosa".
Komentarze