Święta wielkanocne już za 2 tygodnie. To dobry moment, żeby zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Co powiecie na ten oto przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą? Ciasto smakuje naprawdę wybornie i będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Jak je przygotować? Sprawdźcie!
Sernik zebra z rosą
Sernik zebra z rosą to świetna propozycja na Wielkanoc. Będzie smakował przepysznie w połączeniu z aromatyczną kawą lub herbatą. Przygotowanie takiego sernika nie jest trudne – wymaga jednak chwili poświęcenia i uwagi. Przyznajcie jednak, że efekt wizualny powala. Sprawdziliśmy – to ciasto jest naprawdę pyszne i na pewno zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Jak je upiec? Wyjaśniamy krok po kroku!
Składniki:
- ok. 20 herbatników kakaowych
Na zebrę:
- 1 kg sera do sernika i naleśników 4% tłuszczu
- 340 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki napoju czekoladowego instant (w proszku)
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Pianka:
Zobacz także:
4 białka
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Wyłożyć formę papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. W misce umieścić twaróg, dodać jogurt a także dwie łyżki budyniu, cukier oraz jajka i żółtka. Wymieszać i chwilę miksować.
- Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy napój czekoladowy a do drugiej budyń. Obie części masy mieszamy, ale osobno.
- Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
- Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika.
- Pianę smarujemy na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek.
- Blachę znów wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 20 minut.
- Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik około 15 minut.
- Wyjąć formę i wystudzić sernik.
- W tym momencie zaczną pojawiać się kropelki, czyli nasza "rosa".