śledź w śmietanie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy

Przepyszny śledź w śmietanie. Dodaj do niego ten owoc a goście oszaleją

Śledź w śmietanie to istny przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jeśli chcecie, by wasi goście tęsknili za jego smakiem przez okrągły rok, do jego przygotowania koniecznie użyjcie… jabłka! Ten owoc niesamowicie podkręci smak ryby!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Choć połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świątecznej ryby w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na śledzia w śmietanie

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów filetów śledziowych
  • 1 cebulę
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • 1 cytrynę
  • 1 łyżeczkę cukru
  • Szczyptę pieprzu

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia.
  3. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą.
  4. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami.
  5. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze