Śledź w śmietanie wyjdzie przepysznie, jeśli dodacie do niego ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru
Adobe Stock
Newsy

Śledzie w śmietanie wyjdą przepysznie, jeśli dodacie do nich ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru

Śledź w śmietanie to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Warto jadać go jednak także poza okresem świątecznym. Do jego przygotowania koniecznie użyjcie jednego owocu. Niesamowicie podkręci smak ryby!

Choć to połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Dodane do śledzi w śmietanie jabłko świetnie przełamie słony smak ryby i nada całości dania nieco kwaśności i charakteru. Świetnie odnajdzie się w kombinacji z innymi dodatkami, a więc cebulą, ogórkami czy majonezem.

Starte lub pokrojone jabłko do śledzi warto skropić sokiem z cytryny. W ten sposób sprawicie, że jabłuszka nie sczernieją i pięknie będą wyglądały na salaterce razem ze śledziem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie w lodówce?

Robiąc śledzie w śmietanie pamiętajcie jednak o jednym - ta potrawa najlepiej smakuje na świeżo. Dlatego przygotowujcie ją na bieżąco przed spożyciem. W lodówce nie powinna przebywać dłużej niż 1-2 dni. Po tym czasie straci swoje walory smakowe i wizualne. Rozwiązaniem jest także sztuczka jak z sałatki jarzynowej - śledzie trzymajcie oddzielnie od śmietany i dodatków i łączcie dopiero przed podaniem dla jak największej świeżości.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzika w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Tak podana ryba będzie hitem nie tylko podczas wigilijnej kolacji. 

Zobacz także
Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik

Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik

Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości

Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości

Przepis na śledzia w śmietanie

Składniki:

  • 400 gramów filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • Cytryna do pokropienia jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Koperek lub pietruszka dla przyprawienia gotowego śledzia

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia.
  3. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą.
  4. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę lub zetrzyjcie na tarce i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami.
  5. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach.

Smacznego!

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni można przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia? Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być dobre jeszcze dwa tygodnie po przygotowaniu. Pamiętajcie, że gdy otworzycie słoik, to...

Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...