Choć to połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Dodane do śledzi w śmietanie jabłko świetnie przełamie słony smak ryby i nada całości dania nieco kwaśności i charakteru. Świetnie odnajdzie się w kombinacji z innymi dodatkami, a więc cebulą, ogórkami czy majonezem.

Starte lub pokrojone jabłko do śledzi warto skropić sokiem z cytryny. W ten sposób sprawicie, że jabłuszka nie sczernieją i pięknie będą wyglądały na salaterce razem ze śledziem.

Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie w lodówce?

Robiąc śledzie w śmietanie pamiętajcie jednak o jednym - ta potrawa najlepiej smakuje na świeżo. Dlatego przygotowujcie ją na bieżąco przed spożyciem. W lodówce nie powinna przebywać dłużej niż 1-2 dni. Po tym czasie straci swoje walory smakowe i wizualne. Rozwiązaniem jest także sztuczka jak z sałatki jarzynowej - śledzie trzymajcie oddzielnie od śmietany i dodatków i łączcie dopiero przed podaniem dla jak największej świeżości.

Zobacz także:

Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzika w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Tak podana ryba będzie hitem nie tylko podczas wigilijnej kolacji. 

Przepis na śledzia w śmietanie

Składniki:

  • 400 gramów filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 200 gramów śmietany 18 proc.
  • Cytryna do pokropienia jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Koperek lub pietruszka dla przyprawienia gotowego śledzia

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia.
  3. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą.
  4. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę lub zetrzyjcie na tarce i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami.
  5. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach.

Smacznego!