Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny!
Pieczony schab ze śliwką z sosem
Składniki schabu ze śliwką
- 1,5 kilograma schabu bez kości
- Ok. 300 g suszonych śliwek
- Sos do jasnej pieczeni w proszku
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- Kilka łyżek oleju
- 3 łyżki musztardy
- Suszony majeranek
- Mała cebula (może być słodka cebula szalotka)
- 2 łyżki śmietany do sosów 18%
Przygotowanie schabu ze śliwką
- Mięso oczyśćcie z błon.
- Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki.
- Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki.
- Włóżcie śliwki w nacięcie.
- Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju.
- Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa.
- Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz.
- Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową.
- Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut.
- Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu.
- Na czystej patelni rozgrzejcie olej.
- Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę.
- Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa.
- Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie.
- Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia.
- Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku, to on jest właśnie tym składnikiem, który niesamowicie wzbogaca smak sosu.
- Podawajcie schab z sosem.
Serwowanie schabu ze śliwką i sosem
Schab możecie zaserwować jako mięso do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie upieczonych lub ugotowanych ziemniaków. Koniecznie podajcie go ze świeżą surówką, która przełamie zawiesisty sos i mocny smak mięsa. Najlepiej będzie smakować z surówką z czerwonej kapusty, kiszoną kapustą lub surówką z czerwonej papryki.