Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny!

Pieczony schab ze śliwką z sosem

Składniki schabu ze śliwką

  • 1,5 kilograma schabu bez kości
  • Ok. 300 g suszonych śliwek
  • Sos do jasnej pieczeni w proszku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • Kilka łyżek oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • Suszony majeranek
  • Mała cebula (może być słodka cebula szalotka)
  • 2 łyżki śmietany do sosów 18%

Przygotowanie schabu ze śliwką

  1. Mięso oczyśćcie z błon.
  2. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki.
  3. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki.
  4. Włóżcie śliwki w nacięcie.
  5. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju.
  6. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa.
  7. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz.
  8. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową.
  9. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut.
  10. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu.
  11. Na czystej patelni rozgrzejcie olej. 
  12. Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę.
  13. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa.
  14. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie.
  15. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia.
  16. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku, to on jest właśnie tym składnikiem, który niesamowicie wzbogaca smak sosu.
  17. Podawajcie schab z sosem.

Serwowanie schabu ze śliwką i sosem

Schab możecie zaserwować jako mięso do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie upieczonych lub ugotowanych ziemniaków. Koniecznie podajcie go ze świeżą surówką, która przełamie zawiesisty sos i mocny smak mięsa. Najlepiej będzie smakować z surówką z czerwonej kapusty, kiszoną kapustą lub surówką z czerwonej papryki.