
Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny!
Pieczony schab ze śliwką z sosem
Składniki schabu ze śliwką
- 1,5 kilograma schabu bez kości
- Ok. 300 g suszonych śliwek
- Sos do jasnej pieczeni w proszku
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- Kilka łyżek oleju
- 3 łyżki musztardy
- Suszony majeranek
- Mała cebula (może być słodka cebula szalotka)
- 2 łyżki śmietany do sosów 18%
Przygotowanie schabu ze śliwką
- Mięso oczyśćcie z błon.
- Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki.
- Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki.
- Włóżcie śliwki w nacięcie.
- Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju.
- Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa.
- Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz.
- Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową.
- Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut.
- Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu.
- Na czystej patelni rozgrzejcie olej.
- Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę.
- Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa.
- Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie.
- Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia.
- Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku, to on jest właśnie tym składnikiem, który niesamowicie wzbogaca smak sosu.
- Podawajcie schab z sosem.
Serwowanie schabu ze śliwką i sosem
Schab możecie zaserwować jako mięso do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie upieczonych lub ugotowanych ziemniaków. Koniecznie podajcie go ze świeżą surówką, która przełamie zawiesisty sos i mocny smak mięsa. Najlepiej będzie smakować z surówką z czerwonej kapusty, kiszoną kapustą lub surówką z czerwonej papryki.

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd… Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek. Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką. By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Jak upiec smaczny schab na święta? Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni. Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia. Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza! Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego 10 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oleju Czosnek w proszku Majeranek Papryk słodka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża. Wciśnijcie do środka suszone śliwki. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C....

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej! Mielone w sosie Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę. Składniki na mięso 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej Cebula 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek Składniki na sos: ok. 3 łyżki oleju Cebula 300 g pieczarek 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% Przyprawy do smaku Pęczek pietruszki Pół litra bulionu Przygotowanie mielonych w sosie Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę. Przyprawcie zawartość patelni. Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą. Dos śmietany dodajcie...

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością. Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie. A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku. Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać! Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie Składniki Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag Tymianek Majeranek Papryka słodka i ostra w proszku Rozmaryn 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu Sól i pieprz Olej rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę...