Co powiecie na smakowity pasztet z soczewicy z ulubionym dodatkiem wszystkich Włochów, czyli suszonymi pomidorami?
Taki pasztet z powodzeniem możecie postawić na wigilijnym stole. Jego smak z pewnością oczaruje wszystkich waszych domowników. Jak przygotować ten pyszny i niezwykle aromatyczny warzywny pasztet? Podpowiadamy!
Będziesz potrzebowała:
- 2 szklanki soczewicy
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 70g suszonych pomidorów
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chili
Przygotowanie:
Na początku wypłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania soczewicy możesz się zająć przygotowaniem pozostałych składników. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Całość usmaż na patelni na rumiany kolor razem z przyprawami.
Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedź i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pomidorami i bułką tartą, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
Zobacz także:
Całość wylej do formy, w której chcesz upiec pasztet, nie zapominając, żeby wcześniej natłuścić ją olejem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet przez 35-40 minut.
Smacznego!