Co powiecie na smakowity pasztet z soczewicy z ulubionym dodatkiem wszystkich Włochów, czyli suszonymi pomidorami?

Taki pasztet z powodzeniem możecie postawić na wigilijnym stole. Jego smak z pewnością oczaruje wszystkich waszych domowników. Jak przygotować ten pyszny i niezwykle aromatyczny warzywny pasztet? Podpowiadamy!

Będziesz potrzebowała:

  •     2 szklanki soczewicy
  •     1 cebulę
  •     2 ząbki czosnku
  •     70g suszonych pomidorów
  •     3 łyżki bułki tartej
  •     sól i  pieprz do smaku
  •     1 łyżeczkę słodkiej papryki
  •     1/2 łyżeczki papryki chili

Przygotowanie:

Na początku wypłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania soczewicy możesz się zająć przygotowaniem pozostałych składników. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Całość usmaż na patelni na rumiany kolor razem z przyprawami.

Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedź i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pomidorami i bułką tartą, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

Zobacz także:

Całość wylej do formy, w której chcesz upiec pasztet, nie zapominając, żeby wcześniej natłuścić ją olejem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet przez 35-40 minut. 

Smacznego!