pasztet z soczewicy
Adobe
Newsy

Przepyszny warzywny pasztet z uwielbianym przez wszystkich Włochów dodatkiem. Ty także się na niego skusisz?

Kto powiedział, że pasztet musi być wykonany z mięsa? Ten w wersji wegetariańskiej smakuje równie obłędnie, jak ten tradycyjny.

Co powiecie na smakowity pasztet z soczewicy z ulubionym dodatkiem wszystkich Włochów, czyli suszonymi pomidorami?

Taki pasztet z powodzeniem możecie postawić na wigilijnym stole. Jego smak z pewnością oczaruje wszystkich waszych domowników. Jak przygotować ten pyszny i niezwykle aromatyczny warzywny pasztet? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebowała:

  •     2 szklanki soczewicy
  •     1 cebulę
  •     2 ząbki czosnku
  •     70g suszonych pomidorów
  •     3 łyżki bułki tartej
  •     sól i  pieprz do smaku
  •     1 łyżeczkę słodkiej papryki
  •     1/2 łyżeczki papryki chili

Przygotowanie:

Na początku wypłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania soczewicy możesz się zająć przygotowaniem pozostałych składników. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Całość usmaż na patelni na rumiany kolor razem z przyprawami.

Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedź i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pomidorami i bułką tartą, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

Całość wylej do formy, w której chcesz upiec pasztet, nie zapominając, żeby wcześniej natłuścić ją olejem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet przez 35-40 minut. 

Smacznego!

 

Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać (zróbcie z niej ten pyszny pasztet!)
Soczewica to świetny składnik smacznych dań bez mięsa. Sprawdźcie, jak ją ugotować, by była sypka, a później zróbcie pasztet z soczewicy wg naszego wypróbowanego przepisu.

Lubicie czerwoną soczewicę? To pyszny dodatek do wielu dań – choćby smacznej zupy jarzynowej czy gołąbków bez mięsa . Czerwona soczewica to klasyczna soczewica brązowa, ale bez łusek – dzięki temu organizm znacznie lepiej ją przyswaja. W dodatku znajduje się w niej mnóstwo białka, co doceniają zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Soczewicę trzeba jednak wcześniej odpowiednio ugotować – sprawdźcie, jak to zrobić. Jak ugotować czerwoną soczewicę? Gotowanie soczewicy nie jest trudne, jednak sztuka polega na tym, by ugotować ją tak, aby była sypka! W tym celu należy najpierw dokładnie wypłukać soczewicę na sitku. Później do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody (na 1 szklankę soczewicy), dodajcie soczewicę, łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i odstawcie soczewicę na kwadrans. Tak przygotowana soczewica będzie miękka i sypka! Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy Czerwona soczewica nada się doskonale do przyrządzenia bezmięsnego pasztetu. Choć nie zawiera on ani grama mięsa jest przepyszny – i do tego bardzo zdrowy! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Pół litra bulionu warzywnego Pół kilograma marchewek 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula Kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 3 jajka Orzechy Kurkuma Kmin rzymski Słodka papryka Ostra papryka Curry Imbir w proszku Pieprz Sól Przygotowanie: Wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą, wsypcie do garnka i zalejcie bulionem jarzynowym. Po zagotowaniu przykryjcie garnek i gotujcie soczewicę przez kilka minut. Następnie dodajcie przyprawy, wymieszajcie, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu...

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku. Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki.  Jak namaczać i gotować ciecierzycę?  Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.   Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę.  Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól.  Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą  Składniki:  300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)   750 g schabu bez kości  2 cebule   4 ząbki czosnku   2 duże czerwone papryki   2 marchwie   ½ główki małej kapusty   2 puszki pomidorów  300 g ziemniaków  4 liście laurowe   sól, pieprz   1 łyżeczka słodkiej papryki   skórka starta z jednej cytryny  2 łyżeczki kuminu  2-3 łyżki mąki pszennej  masło do zasmażki  olej rzepakowy...

zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!

schab
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Przepis na wyśmienity schab po cygańsku. Nie obędzie się bez tego 1 nietypowego składnika z puszki
Znudziły się Wam popularne przepisy na przygotowanie schabu? Chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Koniecznie wypróbujcie zapiekany schab po cygańsku! Idealnie sprawdzi się na uroczystość rodzinną czy niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Schab w panierce zapiekany pod pierzynką z warzyw to alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka czy pieczonego mięsa. Dzięki warstwowej konstrukcji dania, wszystkie smaki przejdą sobą, a schab będzie soczysty i niezwykle aromatyczny. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne czy niedzielny wystawny obiad.  Jak zrobić schab po cygańsku? Przy przygotowywaniu schabu po cygańsku, szczególną uwagę zwróćcie na mięso. Najlepiej udać się do rzeźnika czy sklepu mięsnego, gdzie będziecie mieć gwarancję świeżego produktu. Taki wybór będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem w potrawie. Jeśli nie macie szansy dostać takiego schabu, to wybierając mięso w markecie, dokładnie przeczytajcie etykietę, aby nie zawierało zbędnych dodatków czy ulepszaczy. Tylko odpowiednio wysokiej jakości mięso sprawdzi się w połączeniu z mieszanką warzyw i owoców (chodzi tutaj rzecz jasna o ananasa z puszki).  Przepis na schab po cygańsku Składniki: schab bez kości (ok. pół kilograma) 2 jajka bułka tarta i mąka do panierowania pół puszki pomidorów w zalewie 2 łyżeczki cukru 3 papryki czerwone ½ kg pieczarek ½ kg cebuli 1 puszka ananasa sól  pieprz mielona słodka papryka olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go na mniejsze kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijcie tłuczkiem. Jajka rozkłóćcie z solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem. Plastry schabu kolejne moczcie w mące, jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej. Układajcie je na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoty kolor z obu stron. Z umytych papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę. Podobnie postąpcie z pieczarkami i ananasem z puszki. Obraną cebulę pokrójcie w piórka. Cebulę zeszklijcie na rozgrzanym...