Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami?

Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami.

To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać!

Składniki:

Ciasto

Zobacz także:

  • Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
  • Masło – 175 g
  • Szklanka cukru
  • Żółtka – 8 szt
  • Białka – 8 szt
  • Olejek cytrynowy do ciast – 1 op
  • Brzoskwinie – 1 puszka
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania

Beza

  • Białko – 4 szt
  • Cukier puder – 8 łyżek

Oraz

  • 1 brzoskwinie
  • 150 ml śmietany 36%
  • Świeża mięta - 1 pęczek

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  2. Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy.
  3. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
  5. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
  6. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń.
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy 60 minut w 170C.
  10. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  11. Pod koniec dodajemy cukier puder.
  12. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
  13. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
  14. Zdobimy ubitą śmietaną (tworząc duże kleksy), cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!