Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami?
Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą
Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami.
To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać!
Składniki:
Ciasto
Zobacz także:
- Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
- Masło – 175 g
- Szklanka cukru
- Żółtka – 8 szt
- Białka – 8 szt
- Olejek cytrynowy do ciast – 1 op
- Brzoskwinie – 1 puszka
- Budyń waniliowy – 2 opakowania
Beza
- Białko – 4 szt
- Cukier puder – 8 łyżek
Oraz
- 1 brzoskwinie
- 150 ml śmietany 36%
- Świeża mięta - 1 pęczek
Przygotowanie:
- Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
- Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy.
- Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
- Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
- Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 60 minut w 170C.
- Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Pod koniec dodajemy cukier puder.
- Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
- Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
- Zdobimy ubitą śmietaną (tworząc duże kleksy), cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!