Klops z jajkiem
gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy

Przepyszny klops z jajkiem i pietruszką. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednej teściowej

Takiego klopsa jeszcze nie jedliście. Ma niepowtarzalny smak dzięki pietruszce. To połączenie polubi każdy.
Magdalena Kieblesz
styczeń 14, 2021

Klops z jajkiem znany także jako pieczeń rzymska, jest bardzo łatwym do zrobienia daniem. Zazwyczaj podajemy ją na Wielkanoc, bo wygląda i smakuje wspaniale. Wilgotny i aromatyczny klops pasuje również na kanapki i jest dobrym pomysłem na obiad. Polecamy podawać go z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Kleks chrzanu idealnie dopełni smak. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Klops z jajkiem na elegancki obiad

Taką pieczeń warto przygotować, bo można ją długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Zrobienie jej nie jest wcale skomplikowane. Praktycznie robi się sama. Ma tę zaletę, że nie może się nie udać. Rozpieśćcie siebie i swoją rodzinę tym pysznym daniem. Jest idealne do podania na elegancki obiad dla ukochanej teściowej. 

Poniżej przedstawiamy, jak zrobić wspaniały klops z jajkiem krok po kroku. 

Składniki:

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 surowe jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1, 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek ”
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie jajka na twardo 
  2. Bułkę namoczcie i dokładnie odciśnijcie.
  3. Zmielcie ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem.
  4. Po zmieleniu dodajcie surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
  5. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Część mięsa wyłóżcie do tzw. keksówki, ułóżcie jajka ugotowane na twardo i całość nakryjcie resztą mięsa.
  6. Formę z mięsem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 1 godzinę aż do zarumienienia. 

Gotowe! 


Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze
rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania mięsa! Pierwsza...

Przeczytaj
Ziemniaki
Flickr
Newsy Jak najszybciej obrać ziemniaki? Wypróbujcie ten zaskakujący trik, a zaoszczędzicie mnóstwo czasu
Obieranie ziemniaków to żmudna praca. Nie myśleliście, że warto byłoby zaoszczędzić na tym trochę czasu?
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Wiaderko z kartoflami, obok naczynie z wodą i nóż w ręce – i tak przez bitych kilkanaście minut. I to w najlepszym wypadku. Obieranie ziemniaków nie należy do ulubionych zajęć gospodyń, które mają do wykarmienia większą ilość domowników. Obieraczki i maszynki a skórka Pierwszą metodą, która przychodzi do głowy, by nieco przyspieszyć ten żmudny proces, jest użycie obieraczki. Jeszcze bardziej pomocne będą mechaniczne obieraczki. Pytanie jednak brzmi, czy chcecie wydawać spore sumy pieniędzy na tego typu sprzęt? Z naszej strony polecamy inne rozwiązanie. Będzie korzystne nie tylko dla waszego portfela, ale i dla waszych organizmów. W czym rzecz? W skórce ziemniaków, a także tuż pod nią znajduje się większość cennych mikroelementów i witamin. Gdy obieracie grubo kartofle, w prosty sposób pozbawiacie je tych korzystnych dla organizmu minerałów. Nie bójcie się mundurków! Warto więc pomyśleć, czy czasem nie lepiej gotować ziemniaki w mundurkach? Tak, wiemy, że nie wszyscy lubią ich smak. Na to też znajdzie się sposób. Wystarczy zrobić na umytych i wyczyszczonych ziemniakach kilka nacięć nożem. Po ugotowaniu ziemniaków w mundurkach, skórka odejdzie bardzo łatwo! Tak przygotowane kartofle nadadzą się do zrobienia puree, a na następny dzień mogą posłużyć wam do kopytek, klusek śląskich czy pierogów.

Przeczytaj
Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły
Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u. Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami, czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić! Różne gatunki kiełbas Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny. Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym. Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów. Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska). Przede wszystkim skład Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem. Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu. Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich. O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem. Sprawdzajcie szczegóły Podczas lektury składu, zwróćcie także uwagę na to,...

Przeczytaj