Klops z jajkiem znany także jako pieczeń rzymska, jest bardzo łatwym do zrobienia daniem. Zazwyczaj podajemy ją na Wielkanoc, bo wygląda i smakuje wspaniale. Wilgotny i aromatyczny klops pasuje również na kanapki i jest dobrym pomysłem na obiad. Polecamy podawać go z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Kleks chrzanu idealnie dopełni smak. 

Klops z jajkiem na elegancki obiad

Taką pieczeń warto przygotować, bo można ją długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Zrobienie jej nie jest wcale skomplikowane. Praktycznie robi się sama. Ma tę zaletę, że nie może się nie udać. Rozpieśćcie siebie i swoją rodzinę tym pysznym daniem. Jest idealne do podania na elegancki obiad dla ukochanej teściowej. 

Poniżej przedstawiamy, jak zrobić wspaniały klops z jajkiem krok po kroku. 

Składniki:

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 surowe jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1, 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek ”
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie jajka na twardo 
  2. Bułkę namoczcie i dokładnie odciśnijcie.
  3. Zmielcie ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem.
  4. Po zmieleniu dodajcie surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
  5. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Część mięsa wyłóżcie do tzw. keksówki, ułóżcie jajka ugotowane na twardo i całość nakryjcie resztą mięsa.
  6. Formę z mięsem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 1 godzinę aż do zarumienienia. 

Gotowe! 

Zobacz także:


Źródło: gotujmy.pl