Klops z jajkiem
gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy

Przepyszny klops z jajkiem i pietruszką. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednej teściowej

Takiego klopsa jeszcze nie jedliście. Ma niepowtarzalny smak dzięki pietruszce. To połączenie polubi każdy.

Klops z jajkiem znany także jako pieczeń rzymska, jest bardzo łatwym do zrobienia daniem. Zazwyczaj podajemy ją na Wielkanoc, bo wygląda i smakuje wspaniale. Wilgotny i aromatyczny klops pasuje również na kanapki i jest dobrym pomysłem na obiad. Polecamy podawać go z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Kleks chrzanu idealnie dopełni smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klops z jajkiem na elegancki obiad

Taką pieczeń warto przygotować, bo można ją długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Zrobienie jej nie jest wcale skomplikowane. Praktycznie robi się sama. Ma tę zaletę, że nie może się nie udać. Rozpieśćcie siebie i swoją rodzinę tym pysznym daniem. Jest idealne do podania na elegancki obiad dla ukochanej teściowej. 

Poniżej przedstawiamy, jak zrobić wspaniały klops z jajkiem krok po kroku. 

Składniki:

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 surowe jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1, 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek ”
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie jajka na twardo 
  2. Bułkę namoczcie i dokładnie odciśnijcie.
  3. Zmielcie ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem.
  4. Po zmieleniu dodajcie surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
  5. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Część mięsa wyłóżcie do tzw. keksówki, ułóżcie jajka ugotowane na twardo i całość nakryjcie resztą mięsa.
  6. Formę z mięsem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 1 godzinę aż do zarumienienia. 

Gotowe! 


Źródło: gotujmy.pl
 

Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Klops, świąteczny klops
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Rozpływający się w ustach świąteczny klops. Świetnie się sprawdzi na gorąco, jako drugie danie
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad, jest coś, co zachwyci wszystkich waszych gości. Mięsny, nadziewany, soczysty klops!

To danie z mielonego mięsa, które łączy się w innymi składnikami i formuje w kształt bochenka. Świąteczny klops można upiec lub uwędzić. W obydwu wersjach będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Klops z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny Wołowina to wytrawne mięso obiadowe. Możliwości jej obróbki są właściwie nieskończone. Jeżeli wolicie mięsa chudsze lub bardziej aromatyczne, możecie do zrobienia klopsa wybrać także dziczyznę, mieloną jagnięcinę czy najpopularniejszy na całym świecie drób. Istnieją różne techniki na utrzymanie gotowego klopsa soczystego. Jeśli chcecie podać wilgotne danie, przykryjcie go sosem lub dodajcie do niego jajka i bułkę tartą.  Klops - niedrogie mięsne danie Klops można znaleźć już w rzymskiej tradycji kucharskiej. Jako danie podaje się go w Niemczech, Skandynawii i Belgii. To kuzyn holenderskiego klopsiku. Podczas Wielkiego Kryzysu cieszył się szczególnym powodzeniem. Sporządzano go za pomocą niedrogiego rodzaju mięsa i resztek składników. Wiele przepisów poleca, by upieczony klops polać sosem pomidorowym. Można również użyć sosu do grillowania lub mieszaniny ketchupu i domowej musztardy. W stylu amerykańskim klops jest zwykle podawany na ciepło, jako część dania głównego, ale może być również pokrojony w plastry na zimno. Świąteczny klops z sosem chrzanowym lub żurawinowym Jeśli macie dość kuchni świątecznej, opartej na kapuście i grzybach, mamy pewną propozycję. W roli drugiego dania doskonale sprawdzi się świąteczny klops z nadzieniem. Dla urozmaicenia możecie go podać z sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ten z przepisu poniżej? Palce lizać! Składniki: 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej 3 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy...

Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy
Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Jajka w galaretce z szynką zwalą z nóg wszystkich podczas sylwestrowej imprezy
Do przygotowania tych przepysznych zawiniątek potrzebujecie zaledwie 6 składników. Zarówno ich smak, jak i wygląd powalą waszych gości na kolana. To wspaniała propozycja nie tylko od święta.

Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty! Przepis na jajka w galaretce Składniki 10 plastrów ulubionej szynki 10 jajek 1 marchewka 5 łyżek groszku konserwowego Natka pietruszki Żelatyna Przyprawy: sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję). Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana). Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl