Klops z jajkiem znany także jako pieczeń rzymska, jest bardzo łatwym do zrobienia daniem. Zazwyczaj podajemy ją na Wielkanoc, bo wygląda i smakuje wspaniale. Wilgotny i aromatyczny klops pasuje również na kanapki i jest dobrym pomysłem na obiad. Polecamy podawać go z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Kleks chrzanu idealnie dopełni smak.
Klops z jajkiem na elegancki obiad
Taką pieczeń warto przygotować, bo można ją długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Zrobienie jej nie jest wcale skomplikowane. Praktycznie robi się sama. Ma tę zaletę, że nie może się nie udać. Rozpieśćcie siebie i swoją rodzinę tym pysznym daniem. Jest idealne do podania na elegancki obiad dla ukochanej teściowej.
Poniżej przedstawiamy, jak zrobić wspaniały klops z jajkiem krok po kroku.
Składniki:
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 2 surowe jajka
- 1 czerstwa bułka
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1, 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek ”
- 4 jajka na twardo
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie jajka na twardo
- Bułkę namoczcie i dokładnie odciśnijcie.
- Zmielcie ją razem z umytym mięsem oraz czosnkiem.
- Po zmieleniu dodajcie surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Część mięsa wyłóżcie do tzw. keksówki, ułóżcie jajka ugotowane na twardo i całość nakryjcie resztą mięsa.
- Formę z mięsem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 1 godzinę aż do zarumienienia.
Gotowe!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl