Zupa pomidorowa, rosół, żurek, barszcz czerwony – do tego kwartetu klasycznych zup polskiej kuchni trzeba koniecznie doliczyć także skromny, ale bardzo smaczny krupnik. Nasze mamy i babcie żonglowały tą piątką w najprzeróżniejsze sposoby, tak by domownikom nie znudziły się zanadto pierwsze dania. Wróćmy więc do tych pięknych wspomnień.

Zupy, podawane zwykle z obowiązkową kromką białego chleba były kiedyś podstawą dziennej racji żywnościowej każdego Polaka. Był nią także krupnik, który przez młodsze pokolenie nie jest zbyt mocno doceniany. Warto dać zaryzykować i przygotować krupnik po swojemu. Pamiętajcie – podczas przygotowania koniecznie trzeba dodać do tej zupy trochę swojego serca, tak by posmakowała wszystkim. Tak właśnie jak robiły to nasze babcie!

Co zrobić, by krupnik smakował tak jak kiedyś, a jednocześnie był atrakcyjnym pokarmem dla młodszych? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. PRL-owska gospodarka niedoboru stale wymuszała na gospodyniach domowych sięganie do najgłębiej skrywanych pokładów inwencji i fantazji. Na drobnych kawałkach kości i mięsa Polki potrafiły w czasach tzw. komuny przygotowywać prawdziwe przysmaki.

Żyjemy dzisiaj w zupełnie innych realiach. Wykorzystajmy więc szeroko dostępne jakościowe, a wcale niezbyt drogie mięso i dajmy naszemu krupnikowi drugie życie. Zamiast „wystanej” w kolejce kości na zupę, dzisiaj możemy przecież wykorzystać do gotowania żeberka. Nasze pierwsze danie wzbogacimy tym razem wędzonym boczkiem. Ta część wieprzowiny była niestety towarem deficytowym, szczególnie pośród uboższej ludności miast. Teraz jest dostępna dla każdego – dlatego ani chwili nie wahajmy dodać się nieco boczku do naszego krupniku.

Zobacz także:

Przepis na krupnik na wędzonym boczku

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków - opcjonalnie
  • 1/2 małego selera
  • śmietana 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy pokrojony boczek w garnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Warzywa trzemy na tarce i wrzucamy je do zupy razem z kaszą.
  3. Gotujemy wywar do miękkości warzyw i kaszy.
  4. Przygotowujemy mąkę z wodą w szklance w celu zagęszczenia zupy.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem
  6. Podajemy z natką pietruszki i kleksem ze śmietany.

Źródło: gotujmy.pl