Krupnik
ami91/gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy przepisz na polski krupnik na wędzonym boczku. Takiej treściwej i smacznej zupy jeszcze nie jedliście

Krupnik to jedna z tych zup, którymi kiedyś karmiły nas nasze mamy i babcie. Czas na reaktywację tradycji.

Zupa pomidorowa, rosół, żurek, barszcz czerwony – do tego kwartetu klasycznych zup polskiej kuchni trzeba koniecznie doliczyć także skromny, ale bardzo smaczny krupnik. Nasze mamy i babcie żonglowały tą piątką w najprzeróżniejsze sposoby, tak by domownikom nie znudziły się zanadto pierwsze dania. Wróćmy więc do tych pięknych wspomnień.

Zupy, podawane zwykle z obowiązkową kromką białego chleba były kiedyś podstawą dziennej racji żywnościowej każdego Polaka. Był nią także krupnik, który przez młodsze pokolenie nie jest zbyt mocno doceniany. Warto dać zaryzykować i przygotować krupnik po swojemu. Pamiętajcie – podczas przygotowania koniecznie trzeba dodać do tej zupy trochę swojego serca, tak by posmakowała wszystkim. Tak właśnie jak robiły to nasze babcie!

Co zrobić, by krupnik smakował tak jak kiedyś, a jednocześnie był atrakcyjnym pokarmem dla młodszych? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. PRL-owska gospodarka niedoboru stale wymuszała na gospodyniach domowych sięganie do najgłębiej skrywanych pokładów inwencji i fantazji. Na drobnych kawałkach kości i mięsa Polki potrafiły w czasach tzw. komuny przygotowywać prawdziwe przysmaki.

Żyjemy dzisiaj w zupełnie innych realiach. Wykorzystajmy więc szeroko dostępne jakościowe, a wcale niezbyt drogie mięso i dajmy naszemu krupnikowi drugie życie. Zamiast „wystanej” w kolejce kości na zupę, dzisiaj możemy przecież wykorzystać do gotowania żeberka. Nasze pierwsze danie wzbogacimy tym razem wędzonym boczkiem. Ta część wieprzowiny była niestety towarem deficytowym, szczególnie pośród uboższej ludności miast. Teraz jest dostępna dla każdego – dlatego ani chwili nie wahajmy dodać się nieco boczku do naszego krupniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krupnik na wędzonym boczku

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków - opcjonalnie
  • 1/2 małego selera
  • śmietana 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Przygotowanie:

  1. Gotujemy pokrojony boczek w garnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Warzywa trzemy na tarce i wrzucamy je do zupy razem z kaszą.
  3. Gotujemy wywar do miękkości warzyw i kaszy.
  4. Przygotowujemy mąkę z wodą w szklance w celu zagęszczenia zupy.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem
  6. Podajemy z natką pietruszki i kleksem ze śmietany.

Źródło: gotujmy.pl

pyszny krupnik
Gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Na początku czy na końcu? Najlepszy wychodzi gdy…   
Na niepozornym i skromnym krupniku wychowały się pokolenia Polaków. Pamiętacie smak tej zupy gotowanej przez wasze babcie?

Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne. Ostrożnie z kaszą Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością. Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku… Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku ? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza! Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis. Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością udko z kurczaka marchewka pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny sól 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania...

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...