Przepis na schabowe zapiekane z serem
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony. Potrawa od lat pieści podniebienia wszystkich Polaków, a w towarzystwie serowej pierzynki smakuje naprawdę wybornie. Sami się przekonajcie.

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie!

Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe pod serową pierzynką

Będziecie potrzebować:

  • 6 plastrów schabu
  • 400 gramów pieczarek
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 150 gramów majonezu
  • 1 łyżki masła
  • 1 jajka do panierowania
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem.
  2. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne. 
  4. Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
  5. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
  7. Tak przygotowane pieczarki przełóżcie na usmażone kotlety schabowe, dodajcie majonez i całość przykryjcie grubym plastrem żółtego sera.
  8. Kotlety pieczcie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści, w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

polonezy schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe polonezy schabowe z pysznym nadzieniem. W PRLu zajadali się nimi wszyscy
Polonezy schabowe zna chyba każdy, kto pamięta czasy PRLu. Przysmak do dzisiaj pieści podniebienia Polaków. Przepis jest banalny.

Polonezy schabowe to nic innego jak roladki z mięsa schabowego wypełnione przepysznymi dodatkami. Niektórzy wypełniają je pieczarkami, inni boczkiem. My proponujemy wam chyba najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym i serem żółtym. To idealna propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe.  Receptura jest dziecinnie prosta. Próżno w niej szukać skomplikowanych elementów. Z racji, że danie wywodzi się z PRLu, składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i naprawdę łatwo dostępne. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Przepis na polonezy schabowe Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 6 ogórków kiszonych 1 cebuli 200 gramów żółtego sera w kostce 3 łyżek mąki 3 łyżek oleju ½ szklanki bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Z podanych proporcji uzyskacie sześć polonezów schabowych. Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju. Każdego ogórka kiszonego podzielcie na 6-8 w miarę równych słupków. Ser żółty również pokrójcie w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Schab oprószcie z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóżcie kilka słupków ogórka kiszonego, kilka słupków sera żółtego oraz łyżeczkę zeszklonej cebuli.  Tak przygotowane mięso z dodatkami zwińcie w rulony. Aby się nie rozpadły, przebijcie je wykałaczką lub obwiążcie kawałkiem nitki albo sznurka. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem zdjąć je z mięsa. Do głębokiego talerza wsypcie mąkę, a...

Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie
Gotujmy.pl
Newsy
Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie
Jeśli przyrządzacie kotlety z naprawdę twardego kawałka schabu pamiętajcie, by zanurzyć je w miksturze z dodatkiem pewnego składnika. Nie chodzi tu bynajmniej o mleko, cebulę ani czosnek.

Zdarza się, że kupiony w sklepie schab jest naprawdę bardzo twardy. Jeśli chcecie, by przyrządzone z niego kotlety były smaczne, koniecznie zanurzcie go w odpowiedniej miksturze zmiękczającej włókna.  Jak zmiękczyć twardy kawałek schabu? Po pokrojeniu i rozbiciu mięso powinno wylądować w odpowiednio przygotowanej marynacie. Najczęściej składa się ona z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Okazuje się jednak, że te choć sprawiają, że mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze, nie są w stanie idealnie go zmiękczyć.  W takiej sytuacji najznamienitsi szefowie kuchni polecają dodać do marynaty kieliszek lub nawet dwa kieliszki czystej wódki. Alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajcie również, by dodać trochę więcej soli niż zazwyczaj. Ta również rozluźnia włókna.  Przepis na niebiańsko miękkie kotlety schabowe  Będziecie potrzebować: 6 plastrów schabu 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 szklanki mleka 1 kieliszka wódki 2 jajek Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich mleko, wódkę oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z mleczną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze. W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w...

panierowanie kotletow schabowych
Newsy
Ta marynata przebija wszystko. Zróbcie ją, a schabowy będzie tak soczysty w środku, że padniecie z wrażenia
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. To jednak nie oznacza, że zawsze trzeba przygotowywać go w tej samej marynacie.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia majonez.  Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta. Przepis na kotlety schabowe z dodatkiem majonezu Będziecie potrzebować 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 1 jajka 1 łyżki majonezu 1 łyżki soku z cytryny Świeżego koperku Świeżej natki pietruszki Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników). W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a następnie umieśćcie je w szklanym bądź ceramicznym naczyniu i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Do głębokiego talerza wsypcie bułkę tartą, a następnie obtoczcie w niej...

schabowe marynowane w piwie przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Zapomnijcie o mleku i cebuli. Zamarynujcie w tym schabowe, a zyskają nieziemski smak i soczystość
Większość z was zapewne marynuje kotlety schabowe w mleku, i bardzo słusznie. Jeśli jednak chcecie nieco zmienić i podkręcić smak mięsa możecie również włożyć je do mieszanki na bazie… piwa.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia piwo. Bez obaw, taką potrawę zje cała wasza rodzina, nawet abstynenci oraz dzieci. W końcu zawarty w piwie alkohol wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury, a na mięsie zostanie tylko jego smak. Oczywiście możecie również użyć piwa bezalkoholowego, jeśli właśnie takie lubicie najbardziej.  Przepis na schabowe marynowane w piwie Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 500 ml ulubionego piwa  1 cebuli 2 ząbków czosnku 2 jajek Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich piwo oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z piwną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze...