Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie!
Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy.
Przepis na schabowe pod serową pierzynką
Będziecie potrzebować:
- 6 plastrów schabu
- 400 gramów pieczarek
- 6 plastrów sera żółtego
- 150 gramów majonezu
- 1 łyżki masła
- 1 jajka do panierowania
- Bułki tartej do panierowania
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem.
- Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
- Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.
- Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
- Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
- Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowane pieczarki przełóżcie na usmażone kotlety schabowe, dodajcie majonez i całość przykryjcie grubym plastrem żółtego sera.
- Kotlety pieczcie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści, w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.
Smacznego!
Źródło: gotujmy