Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie!

Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy.

Przepis na schabowe pod serową pierzynką

Będziecie potrzebować:

  • 6 plastrów schabu
  • 400 gramów pieczarek
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 150 gramów majonezu
  • 1 łyżki masła
  • 1 jajka do panierowania
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem.
  2. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne. 
  4. Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
  5. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
  7. Tak przygotowane pieczarki przełóżcie na usmażone kotlety schabowe, dodajcie majonez i całość przykryjcie grubym plastrem żółtego sera.
  8. Kotlety pieczcie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści, w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: