Brak pomysłu na pożywne śniadanie dla całej rodziny? Wystarczy kostka twarogu, najlepiej półtłustego, by wasze danie nie było zbyt suche. Placki zrobicie w mig! Dodajcie nieco mąki, jajko, cukier, sól, a wyjdzie wam danie, które wyglądem przypomina nieco racuchy, a smakiem naleśniki z serem.

Serniczki można więc śmiało nazwać leniwymi naleśnikami z sernikiem. Zamiast żmudnego zawijania placków w koperty, wystarczy szybko wymieszać wszystko w misce. A potem oczywiście zostaje szybkie smażenie z obu stron na złoty kolor z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.

Dziesiątki różnych opcji

Z czym podawać serniczki? Świetnie smakują same lub z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, a także śmietany. W Rosji, na Białorusi i na Ukrainie twarożniki jedzą także z powidłami, dżemami, a przede wszystkim z miodem i uwaga – z mlekiem zagęszczonym…

Ta ostatnia opcja wydaje się dość osobliwa i nietypowa, szczególnie dla polskich podniebień, ale uwierzcie nam – serniczki na słodko zawsze będą smakować doskonale!

Zobacz także:

Przepis na serniczki

Składniki:

  • Kostka sera białego tłustego lub półtłustego (ok. 20 dag)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Olej
  • Dowolne dodatki – np. dżem, miód, cukier puder, śmietana, świeże owoce itd.

Przygotowanie:

  1. Jajko wbijcie do miski lubi innego naczynia.
  2. Dodajcie mąkę, cukier i sól i dobrze wymieszajcie.
  3. Twaróg rozdrobnijcie widelcem, a potem dodajcie do ciasta.
  4. Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki.
  5. Jeżeli używacie wilgotnego, tłustego sera białego, możecie dodać do ciasta nieco więcej mąki, by serniczki były dość zwarte.
  6. Obtoczcie gotowe placuszki w mące.
  7. Na patelnię wylejcie nieco oleju i dobrze go rozgrzejcie.
  8. Smażcie serniczki z obu stron na złoty kolor.
  9. Podawajcie na ciepło z dowolnymi dodatkami.
  10. Smacznego!