Brak pomysłu na pożywne śniadanie dla całej rodziny? Wystarczy kostka twarogu, najlepiej półtłustego, by wasze danie nie było zbyt suche. Placki zrobicie w mig! Dodajcie nieco mąki, jajko, cukier, sól, a wyjdzie wam danie, które wyglądem przypomina nieco racuchy, a smakiem naleśniki z serem.
Serniczki można więc śmiało nazwać leniwymi naleśnikami z sernikiem. Zamiast żmudnego zawijania placków w koperty, wystarczy szybko wymieszać wszystko w misce. A potem oczywiście zostaje szybkie smażenie z obu stron na złoty kolor z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Dziesiątki różnych opcji
Z czym podawać serniczki? Świetnie smakują same lub z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, a także śmietany. W Rosji, na Białorusi i na Ukrainie twarożniki jedzą także z powidłami, dżemami, a przede wszystkim z miodem i uwaga – z mlekiem zagęszczonym…
Ta ostatnia opcja wydaje się dość osobliwa i nietypowa, szczególnie dla polskich podniebień, ale uwierzcie nam – serniczki na słodko zawsze będą smakować doskonale!
Zobacz także:
Przepis na serniczki
Składniki:
- Kostka sera białego tłustego lub półtłustego (ok. 20 dag)
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- Olej
- Dowolne dodatki – np. dżem, miód, cukier puder, śmietana, świeże owoce itd.
Przygotowanie:
- Jajko wbijcie do miski lubi innego naczynia.
- Dodajcie mąkę, cukier i sól i dobrze wymieszajcie.
- Twaróg rozdrobnijcie widelcem, a potem dodajcie do ciasta.
- Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki.
- Jeżeli używacie wilgotnego, tłustego sera białego, możecie dodać do ciasta nieco więcej mąki, by serniczki były dość zwarte.
- Obtoczcie gotowe placuszki w mące.
- Na patelnię wylejcie nieco oleju i dobrze go rozgrzejcie.
- Smażcie serniczki z obu stron na złoty kolor.
- Podawajcie na ciepło z dowolnymi dodatkami.
- Smacznego!