Pierogi z mięsem to jedna z najbardziej popularnych potraw w Polsce. Można je dostać w wielu restauracjach, kupić mrożone w wielu sklepach spożywczych, ale mimo wszystko my polecamy zrobić je własnoręcznie w domu. Nie ma się co oszukiwać, wtedy są najlepsze, bo doskonale wiemy, co do nich dodaliśmy. Bo nie od dziś wiadomo, że przepis to jedna rzecz, ale bardzo duże znaczenie mają składniki. Najlepiej wybierać produkty dobrej jakości, które nadają potrawie zupełnie inny smak.

Jeżeli macie już sprawdzony przepis (jeżeli nie, to poniżej znajdziecie bardzo fajną recepturę na pyszne pierogi z mięsem) i dobrej jakości składniki, to czas brać się do roboty. Przecież pierogi sam się nie ulepią.

Przepis na pierogi z mięsem

Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować

  • 370 gramów mąki pszennej
  • 1 żółtka
  • 2 łyżek oleju
  • Gorącej wody
  • Szczypty soli

Do zrobienia farszu będziesz potrzebować

  • 400 gramów mięsa z rosołu
  • Oliwa
  • Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie. 
  2. Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża. 
  3. Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy. 
  4. Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka.
  5. Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia.
  6. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
  7. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do smażącej się cebuli. Całość smaż aż do miękkości warzyw.
  8. Po kilku minutach na patelni z warzywami umieść również zmielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie podlej mięso wrzątkiem. 
  9. Na sam koniec koniecznie dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Tak przygotowany odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć wypełniać nim ciasto.

Co zrobić, żeby pierogi z mięsem wyszły idealne?

Aby pierogi wyszły idealnie musisz poznać kilka sposobów, które ci to zagwarantują:

  • do przygotowania ciasta zawsze używaj wrzątku,
  • po wyrobieniu masy daj jej chwilę odpocząć pod ściereczką, 
  • nie zapomnij o podlewaniu mięsa wrzątkiem w czasie smażenia. To sprawi, że stanie się delikatne i pulchne.

Gotowe!

Zobacz także: