pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy

Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotujesz je dzięki kilku sprytnym sposobom

Jeśli po ugotowaniu rosołu znowu zostało ci mięso i kompletnie nie wiesz, co z nim zrobić, spieszymy z pomocą. Jednym z wielu wspaniałych dań, które sprawią, że w twojej kuchni nic się nie zmarnuje, są oczywiście pierogi. Koniecznie postępuj według tego przepisu!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Aby pierogi wyszły idealnie musisz poznać kilka sposobów, które ci to zagwarantują. Przede wszystkim do przygotowania ciasta zawsze używaj wrzątku, a po wyrobieniu masy daj jej chwilę odpocząć pod ściereczką. Kiedy już przejdziesz do przyrządzania farszu, nie zapomnij o podlewaniu mięsa wrzątkiem w czasie smażenia. To sprawi, że stanie się delikatne i pulchne. Powodzenia!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pierogi z mięsem

Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować

  • 370 gramów mąki pszennej
  • 1 żółtka
  • 2 łyżek oleju
  • Gorącej wody
  • Szczypty soli

Do zrobienia farszu będziesz potrzebować

  • 400 gramów mięsa z rosołu
  • Oliwa
  • Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie. 
  2. Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża. 
  3. Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy. 
  4. Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka.
  5. Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia.
  6. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
  7. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do smażącej się cebuli. Całość smaż aż do miękkości warzyw.
  8. Po kilku minutach na patelni z warzywami umieść również zmielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie podlej mięso wrzątkiem. 
  9. Na sam koniec koniecznie dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Tak przygotowany odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć wypełniać nim ciasto.

Gotowe!

Komentarze
gotowanie pierogów
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Z mięsem, kapustą, grzybami, ziemniakami czy serem – bez względu na to, jakie pierogi przyrządzasz istnieje ryzyko, że totalnie się rozkleją. Oprócz gotowania ich w możliwie największym garnku jest również kilka innych sposobów na to, by zapobiec katastrofie.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Już niedługo pierogi zawładną większością Polskich domów. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to przecież idealna okazja do ich przyrządzenia. Mimo upływu lat większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Jednak nawet tym najlepszym mogą przytrafić się kulinarne wpadki. Na co więc zwrócić szczególną uwagę? Ciasto na pierogi potrzebuje czasu i miłości. Jeśli brakuje ci cierpliwości możesz być pewna, że nie wyjdą. Samo ugniatanie to żmudny i długi proces. Po jego zakończeniu nadchodzi z kolei czas na wałkowanie, potem na wykrawanie, lepienie, a na końcu gotowanie. I to właśnie te dwa ostatnie punkty mogą zaważyć na całokształcie twoich pierogów. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Pewnie nieraz spędziłaś długie godziny w kuchni, a na koniec okazało się, że wykonane własnoręcznie pierogi po prostu się rozkleiły. Zamiast idealnie nafaszerowanego i sprężystego ciasta wyszła jakaś mamałyga. Ty byłaś zażenowana i zła, a twoi goście żałowali, że nie zjedli swojego ulubionego dania. Aby tym razem było inaczej musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim bardzo dokładnie i starannie sklejaj pierogi. Nie przyspieszaj tego procesu. Dopilnuj, by ciasto za każdym razem idealnie do siebie przylegało. Bowiem nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Aby ułatwić sobie tę czynność, zanim zaczniesz sklejać możesz lekko zwilżyć brzegi ciasta wodą. Pierogi, podobnie zresztą jak makaron, powinnaś gotować w możliwie największym garnku. Niedostateczna ilość miejsca może bowiem bardzo niekorzystnie wpłynąć na twoje ciasto. Nie jest tajemnicą, że pierogi powinno się umieszczać w wodzie dopiero wtedy, gdy ta zacznie się gotować. Niewielu jednak zwraca...

Przeczytaj