
Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotujesz je dzięki kilku sprytnym sposobom
Aby pierogi wyszły idealnie musisz poznać kilka sposobów, które ci to zagwarantują. Przede wszystkim do przygotowania ciasta zawsze używaj wrzątku, a po wyrobieniu masy daj jej chwilę odpocząć pod ściereczką. Kiedy już przejdziesz do przyrządzania farszu, nie zapomnij o podlewaniu mięsa wrzątkiem w czasie smażenia. To sprawi, że stanie się delikatne i pulchne. Powodzenia!
Przepis na pierogi z mięsem
Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować
- 370 gramów mąki pszennej
- 1 żółtka
- 2 łyżek oleju
- Gorącej wody
- Szczypty soli
Do zrobienia farszu będziesz potrzebować
- 400 gramów mięsa z rosołu
- Oliwa
- Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
- Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Przygotowanie
- Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie.
- Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża.
- Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy.
- Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka.
- Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia.
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do smażącej się cebuli. Całość smaż aż do miękkości warzyw.
- Po kilku minutach na patelni z warzywami umieść również zmielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie podlej mięso wrzątkiem.
- Na sam koniec koniecznie dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Tak przygotowany odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć wypełniać nim ciasto.
Gotowe!