Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu.

O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład.

Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK!

My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów.

Zobacz także:

A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie.

Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie.

Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty.

Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • Ciepła woda
  • Sól i pieprz
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  • Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki.
  • Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości.
  • Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę.
  • Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min.
  • Przystępujemy do wyrabiania ciasta na pierogi.
  • Mąkę energicznie wyrabiamy z bardzo ciepłą wodą i niewielką ilością soli.
  • Rozwałkowujemy ciasto na placki i wykrawamy placki szklanką.
  • Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Przed podaniem obsmażamy pierogi na patelni, a następnie podajemy z barszczem czerwonym.

Źródło: gotujmy.pl