Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulą
Adobe Stock
Newsy

Przepyszne jajka faszerowane śledziem i cebulką. Murowany hit wielkanocnego śniadania

Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się obyć bez jajek oczywiście. Te faszerowane śledziem i cebulką z pewnością zachwycą waszą rodzinę. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego symbolem jest jajko?

Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości. 

Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką

Będziecie potrzebować:

  • 1 ogórka konserwowego
  • 2 filetów ze śledzia
  • 4 łyżek majonezu
  • 6 jajek
  • ½ cebuli
  • Przypraw: soli, pieprzu

Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule.

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut. 
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek.
  3. Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek.
  4. Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko.
  5. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. 
  6. Tak przygotowane składniki połączcie ze zblendowanymi wcześniej żółtkami. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. Powstałą masą nafaszerujcie wasze białka i gotowe.
  7. Przystawkę wstawcie do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzona smakuje o wiele lepiej. Przed podaniem możecie ją dodatkowo udekorować na przykład świeżą pietruszką.

Smacznego!

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Przepis na tanie i sycące kotlety z jajek
Gotujmy.pl/cobra85
Newsy
Nie zostało wam dużo pieniędzy do końca miesiąca? Oto jedno z najtańszych sycących dań
Koniec miesiąca zazwyczaj zwiastuje pustki, zarówno na koncie, jak i w portfelu. Na szczęście mamy dla was przepis na obiad, który przyrządzicie „za grosze”.

Rachunki i kredyty pochłaniają ogromną część wypłaty każdego Polaka. To, co z niej zostaje, w większości wydaje się na jedzenie, które z roku na rok jest coraz droższe. Pod koniec miesiąca na kontach większości z was zapewne widnieje niewielka suma, która zmusza do kreatywności w kuchni. Dlatego też śpieszymy z przepisem na bajecznie tanie kotlety z jajek. Tanie i sycące kotlety z jajek Do ich przyrządzenia potrzebujecie zaledwie pięciu składników. Zakładamy, że większość z nich macie w swojej kuchni, a to, co ewentualnie musicie dokupić, wyniesie was nie więcej niż 7 złotych. Bowiem za opakowanie 10 jajek w markecie zapłacicie ok. 5 złotych, z kolei za cebulę i świeżą natkę pietruszki ok. 2 złotych.  Przepis na bajecznie tanie kotlety z jajek  Będziecie potrzebować 11 jajek 1 cebuli 1 pęczku pietruszki Bułki tartej Oliwy lub oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Średniej wielkości garnek wypełnijcie zimną wodą do ¾ wysokości, a następnie umieśćcie w nim dziesięć jajek i ugotujcie je na twardo. W zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Ugotowane jajka odcedźcie z wody i odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Po upływie tego czasu zacznijcie je obierać ze skorupek. Tak przygotowane jajka podzielcie na ćwiartki i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, pokrójcie je bardzo drobno, a następnie rozgniećcie przy pomocy widelca i umieśćcie w dużej misce. Świeżą pietruszkę posiekajcie drobniutko i dodajcie do jajek. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kosteczkę, zeszklijcie na oleju i również dodajcie do jajek. W misce umieśćcie także jedno surowe jajko i trochę bułki tartej. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni na jednolitą,...

Przepis na pasztet z jajkiem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pasztet z jajkiem to absolutny numer 1 na Wielkanoc. 1 trik jeszcze bardziej podkręci jego smak
Przyrządzenie idealnego pasztetu, spędza sen z powiek niejednej pani domu. Zbliżające się święta dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Na szczęście wiemy, jak sprawić, by wyszedł perfekcyjnie.

Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na przepyszny pasztet. Jak sprawić, by był idealnie mokry, smaczny i aromatyczny? Dzięki naszym radom w końcu odetchniecie z ulgą. Jak zrobić najlepszy pasztet? Klucz do najlepszego pasztetu pod słońcem, stanowi sposób jego wyrabiania - długi i bardzo staranny, który doprowadzi do powstania nieskazitelnej, jednolitej masy.  Pamiętajcie również, że pasztetu nie wolno ugniatać, przeciwnie - należy „wpompować” w niego jak najwięcej powietrza manewrując sprawnie dłonią. A co ze smakiem? Z pewnością podkręci go dodatek gałki muszkatołowej i jajek. Przepis na pasztet z jajkiem Będziecie potrzebować: 1 kilograma łopatki wieprzowej 300 gramów podgardla 250 gramów bułki tartej 120 ml mleka 1 cebuli 7 jajek Masło do wysmarowania formy Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso – łopatkę i podgardle opłuczcie pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotujcie ok. 2 litrów wody, a następnie umieśćcie w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami - zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Całość gotujcie przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody (nie wylewajcie jej do zlewu, może się jeszcze przydać), wystudźcie, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia. Cebulę obierzcie, podzielcie na mniejsze części i również przepuśćcie przez maszynkę (możecie też zetrzeć ją na tarce o bardzo drobnych oczkach, wybór należy do was).  Do powstałej masy dodajcie 3 jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość...