Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy.

Czego symbolem jest jajko?

Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości. 

Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką

Będziecie potrzebować:

  • 1 ogórka konserwowego
  • 2 filetów ze śledzia
  • 4 łyżek majonezu
  • 6 jajek
  • ½ cebuli
  • Przypraw: soli, pieprzu

Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule.

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut. 
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek.
  3. Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek.
  4. Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko.
  5. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. 
  6. Tak przygotowane składniki połączcie ze zblendowanymi wcześniej żółtkami. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. Powstałą masą nafaszerujcie wasze białka i gotowe.
  7. Przystawkę wstawcie do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzona smakuje o wiele lepiej. Przed podaniem możecie ją dodatkowo udekorować na przykład świeżą pietruszką.

Smacznego!

Zobacz także: