Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy.
Czego symbolem jest jajko?
Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości.
Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką
Będziecie potrzebować:
- 1 ogórka konserwowego
- 2 filetów ze śledzia
- 4 łyżek majonezu
- 6 jajek
- ½ cebuli
- Przypraw: soli, pieprzu
Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule.
Przygotowanie:
- Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut.
- Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek.
- Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek.
- Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.
- Tak przygotowane składniki połączcie ze zblendowanymi wcześniej żółtkami. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. Powstałą masą nafaszerujcie wasze białka i gotowe.
- Przystawkę wstawcie do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzona smakuje o wiele lepiej. Przed podaniem możecie ją dodatkowo udekorować na przykład świeżą pietruszką.
Smacznego!