Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy.

Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem.

To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy.

Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej

Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci.

Zobacz także:

Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę.

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki na gołąbki:

  • Główka kapusty włoskiej
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na sos:

  • Łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści.
  2. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście.
  3. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor.
  5. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Ryż zagotujcie w proporcji 1:2 (stosunek ryżu do wody) z dodatkiem soli.
  7. Kiedy ryż i cebula ostygną, wymieszajcie z nimi mielone mięso.
  8. Farsz doprawcie solą i pieprzem.
  9. Zawijajcie gołąbki farszem w kapuście tak, by były mocno ściśnięte.
  10. Na dno garnka wyłóżcie kilka liści kapusty – w ten sposób unikniecie przypalenia. Warstwę z liści ułóżcie także na wierzchu.
  11. Układajcie gołąbki w naczyniu żaroodpornym w zwarty sposób, jeden obok drugiego.
  12. Zalejcie gołąbki bulionem i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 40-50 min do momentu, aż zmięknie kapusta.
  13. Przystąpcie do przygotowania sosu. W rondlu rozpuśćcie masło, wsypcie na patelnię mąkę.
  14. Dodajcie wywar z gotowania gołąbków, potem pomidory i przyprawy. Przegotujcie wszystko razem, aż sos zgęstnieje.
  15. Podawajcie gołąbki z przygotowanym sosem.