gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty

Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy.

Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem.

To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej

Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci.

Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę.

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki na gołąbki:

  • Główka kapusty włoskiej
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na sos:

  • Łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka cukru
Zobacz także
Leniwe

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści.
  2. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście.
  3. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor.
  5. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Ryż zagotujcie w proporcji 1:2 (stosunek ryżu do wody) z dodatkiem soli.
  7. Kiedy ryż i cebula ostygną, wymieszajcie z nimi mielone mięso.
  8. Farsz doprawcie solą i pieprzem.
  9. Zawijajcie gołąbki farszem w kapuście tak, by były mocno ściśnięte.
  10. Na dno garnka wyłóżcie kilka liści kapusty – w ten sposób unikniecie przypalenia. Warstwę z liści ułóżcie także na wierzchu.
  11. Układajcie gołąbki w naczyniu żaroodpornym w zwarty sposób, jeden obok drugiego.
  12. Zalejcie gołąbki bulionem i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 40-50 min do momentu, aż zmięknie kapusta.
  13. Przystąpcie do przygotowania sosu. W rondlu rozpuśćcie masło, wsypcie na patelnię mąkę.
  14. Dodajcie wywar z gotowania gołąbków, potem pomidory i przyprawy. Przegotujcie wszystko razem, aż sos zgęstnieje.
  15. Podawajcie gołąbki z przygotowanym sosem. 
gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

biała kapusta
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. To gwarancja udanego dania
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaka kapusta do gołąbków? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od waszych osobistych preferencji! Najczęściej przyrządza się gołąbki z białej kapusty, ale dobre są też te z kapusty pekińskiej, włoskiej, czerwonej, a nawet kiszonej! Najważniejsze jest to, by wybrana przez was kapusta nie była zbyt zbita – liście powinny delikatnie od niej odchodzić. Taka kapusta o wiele łatwiej będzie też odchodziła z liści podczas gotowania, dzięki czemu szybciej przygotujecie danie. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor Około 10 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli) 1 pęczek koperku Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na...