Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik
Adobe Stock/bonkol YouTube
Newsy

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Masło to produkt, bez którego większość osób nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni i przy stole. Kromka świeżego pieczywa posmarowana masłem domowej produkcji to kwintesencja wspaniałego, prostego śniadania. Taki dodatek możecie wyprodukować zaledwie w parę chwil. 

Nawet nie podejrzewaliście, że można je zrobić tak łatwo, i to bez żadnych specjalnych sprzętów. Jeden składnik i słoik to wszystko, co musicie mieć pod ręką. Trochę po studencku, ale za to jaki efekt! Domowego masełka nie da się porównać z tym sklepowym. 

Jak zrobić domowe masło w 3 minuty? 

Popularny youtuber o pseudonimie bonkol na jednym ze swoich filmików pokazał jak w prosty sposób przygotować zdrowe i smaczne smarowidło w słoiku. Dzięki tej metodzie nie musicie zużywać prądu, tak jak to się dzieje przy włączeniu miksera. Co więcej, możecie takie masło przygotować niemalże wszędzie.

Jeżeli chcecie pójść w jego ślady powinniście kupić śmietanę 30-procentową. Taką śmietanę musicie wlać do słoika. Napełnijcie go maksymalnie do połowy wysokości. Chodzi o to, by mogła się ona swobodnie przemieszczać w jego wnętrzu. Teraz wystarczy, że wprawicie w ruch słoik.  

Potrząsajcie nim energicznie, a gdy się zmęczycie, poproście o pomoc jednego z domowników. Skoro wszyscy chcą jeść masło, to wszyscy powinni przy nim popracować! Po 2-3 minutach smarowidło jest gotowe. Wyciągnijcie je do maselniczki i cieszcie się jego delikatnym smakiem. 

Co dodać do domowego masła? 

Po przygotowaniu masła możecie je wzbogacić różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszego humoru i smaku. 

  • Możecie dołożyć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i w ten sposób stworzyć przepyszne masło smakowe. 
  • Jeżeli lubicie słone produkty, warto jest je po prostu posolić. Nie przesadźcie jednak w tym temacie. Jednak dodatek soli sprawi, że domowe masło będzie można odrobinę dłużej przechowywać w domowych warunkach.
  • Dodane do niego suszone pomidory nadadzą śródziemnomorskiego charakteru, a świeża bazylia, oregano i skórka cytryny stworzą wspaniałe smarowidło ziołowe. 
Zobacz także
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Przepis na masło chrzanowe 

Składniki: 

  • 150 g masła 

  • 2 łyżki startego korzenia chrzanu 

  • sól i pieprz 

  • opcjonalnie miód 

Sposób przygotowania: 

  1. Miękkie masło połączcie z utartym chrzanem. 

  1. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Jeżeli produkt finalny wydaje się wam zbyt ostry, złagodźcie jego smak łyżeczką miodu. 

  1. Połączcie wszystkie składniki i uformujcie walec lub kostkę.  

  1. Wstawcie do lodówki i poczekajcie, aż zrobi się twarde. 

Źródło: Bonkol YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty i szybki przepis siostry Anastazji na piernik. Dodajcie to, a będzie anielsko wilgotny
Siostra Anastazja Facebook/Flickr
Newsy
Sprawdzony przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie anielsko wilgotny
Siostra Anastazja podzieliła się kolejnym nieskomplikowanym, ale za to smakowitym przepisem. Tym razem na piernik. Pachnie nieziemsko przyprawami, a do tego jest cudownie wilgotny. Wszystko za sprawą tego składnika. 

Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają. Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę.  Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny?  Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek. Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany.  Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany   1 szklanka miodu   1 kostka masła   1 szklanka cukru   trzy jajka   1 łyżeczka sody oczyszczonej  dwie łyżki lodowatej wody   łyżka kakao  przyprawa korzenna do piernika  Polewa  kilka łyżek śmietanki kremówki   1 tabliczka mlecznej czekolady  Sposób przygotowania:  Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi.  Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.    Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane...

Masło klarowane
Pixabay/gefrorene_wand
Newsy
Jak samodzielnie sklarować masło? Radzimy krok po kroku
Masło klarowane to niedoceniany produkt spożywczy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, możecie na nim usmażyć np. chrupiące schabowe.

Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane. Masło klarowane w kuchni indyjskiej Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym. Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e. Do czego używać masła klarowanego? Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto. Masło klarowane - właściwości Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją.  Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze. Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni.  Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je...

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Flickr
Newsy
Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Puree z ziemniaków i ziemniaki w całości gotowane do każdego obiadu. To może znudzić się każdemu. Jeżeli potrzebujecie odmiany i czegoś naprawdę wyjątkowego, wypróbujcie ten przepis. 

Niemal wszyscy przyznają, że kalafior to po prostu świetne warzywo. W wersji klasycznej podawane w całości, okraszone jedynie bułką tartą z masłem lub w postaci zupy kalafiorowej. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Potraw z kalafiorem jest wiele. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, bo kalafior ma niski indeks glikemiczny, ale wciąż mało znane. Przedstawiamy wam jedną z nich.  Przepis na puree z kalafiora w dwóch wersjach Dziś zaprezentujemy wam dwie wersje przepisu na takie puree. Jeżeli jesteście na diecie, z pewnością spodoba wam się pierwsza z nich - dietetyczna i pełna smaku z dodatkiem czosnku. Jeżeli z kolei przywiązaliście się do smaku masła i śmietany w tradycyjnym puree – druga będzie dla was idealna. Sprawdźcie obie.  Przepis na puree z kalafiora (wersja podstawowa, dietetyczna)  Składniki:  pół kalafiora  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  sól  Sposób przygotowania:  Umyty kalafior podzielcie na mniejsze części i wrzućcie je do gotującej się wody. Gotujcie, aż zmiękną (około 15–20 minut).  Zetrzyjcie ząbek czosnku i podsmażcie go na oliwie z oliwek.   Odlejcie wodę z kalafiora i dodajcie do niego czosnek z oliwą i sól. Całość zmiksujcie. Gotowe.  Przepis na puree z kalafiora (wersja z masłem i śmietaną)  Składniki:  kalafior około 800 g  3 łyżki masła   4 łyżki śmietanki 30 proc.  3 łyżki śmietany 18 proc.   sól   Sposób przygotowania:  Kalafior pokrójcie na mniejsze części i ugotujcie (aż będzie miękki, około 15 – 20 minut). ...

Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy
Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?
Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe? Skąd się wzięło masło orzechowe? Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane . Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego. Masło orzechowe – właściwości Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów . Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów , np. masło migdałowe , z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich . Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego . Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca , ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak: Witaminy z grupy B Witamina E Błonnik Kwas foliowy Magnez Arginina Antyoksydanty...