Nawet nie podejrzewaliście, że można je zrobić tak łatwo, i to bez żadnych specjalnych sprzętów. Jeden składnik i słoik to wszystko, co musicie mieć pod ręką. Trochę po studencku, ale za to jaki efekt! Domowego masełka nie da się porównać z tym sklepowym.
Jak zrobić domowe masło w 3 minuty?
Popularny youtuber o pseudonimie bonkol na jednym ze swoich filmików pokazał jak w prosty sposób przygotować zdrowe i smaczne smarowidło w słoiku. Dzięki tej metodzie nie musicie zużywać prądu, tak jak to się dzieje przy włączeniu miksera. Co więcej, możecie takie masło przygotować niemalże wszędzie.
Jeżeli chcecie pójść w jego ślady powinniście kupić śmietanę 30-procentową. Taką śmietanę musicie wlać do słoika. Napełnijcie go maksymalnie do połowy wysokości. Chodzi o to, by mogła się ona swobodnie przemieszczać w jego wnętrzu. Teraz wystarczy, że wprawicie w ruch słoik.
Zobacz także:
Potrząsajcie nim energicznie, a gdy się zmęczycie, poproście o pomoc jednego z domowników. Skoro wszyscy chcą jeść masło, to wszyscy powinni przy nim popracować! Po 2-3 minutach smarowidło jest gotowe. Wyciągnijcie je do maselniczki i cieszcie się jego delikatnym smakiem.
Co dodać do domowego masła?
Po przygotowaniu masła możecie je wzbogacić różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszego humoru i smaku.
- Możecie dołożyć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i w ten sposób stworzyć przepyszne masło smakowe.
- Jeżeli lubicie słone produkty, warto jest je po prostu posolić. Nie przesadźcie jednak w tym temacie. Jednak dodatek soli sprawi, że domowe masło będzie można odrobinę dłużej przechowywać w domowych warunkach.
- Dodane do niego suszone pomidory nadadzą śródziemnomorskiego charakteru, a świeża bazylia, oregano i skórka cytryny stworzą wspaniałe smarowidło ziołowe.
Przepis na masło chrzanowe
Składniki:
-
150 g masła
-
2 łyżki startego korzenia chrzanu
-
sól i pieprz
-
opcjonalnie miód
Sposób przygotowania:
-
Miękkie masło połączcie z utartym chrzanem.
-
Przyprawcie solą i pieprzem.
-
Jeżeli produkt finalny wydaje się wam zbyt ostry, złagodźcie jego smak łyżeczką miodu.
-
Połączcie wszystkie składniki i uformujcie walec lub kostkę.
-
Wstawcie do lodówki i poczekajcie, aż zrobi się twarde.
Źródło: Bonkol YouTube