Nawet nie podejrzewaliście, że można je zrobić tak łatwo, i to bez żadnych specjalnych sprzętów. Jeden składnik i słoik to wszystko, co musicie mieć pod ręką. Trochę po studencku, ale za to jaki efekt! Domowego masełka nie da się porównać z tym sklepowym. 

Jak zrobić domowe masło w 3 minuty? 

Popularny youtuber o pseudonimie bonkol na jednym ze swoich filmików pokazał jak w prosty sposób przygotować zdrowe i smaczne smarowidło w słoiku. Dzięki tej metodzie nie musicie zużywać prądu, tak jak to się dzieje przy włączeniu miksera. Co więcej, możecie takie masło przygotować niemalże wszędzie.

Jeżeli chcecie pójść w jego ślady powinniście kupić śmietanę 30-procentową. Taką śmietanę musicie wlać do słoika. Napełnijcie go maksymalnie do połowy wysokości. Chodzi o to, by mogła się ona swobodnie przemieszczać w jego wnętrzu. Teraz wystarczy, że wprawicie w ruch słoik.  

Zobacz także:

Potrząsajcie nim energicznie, a gdy się zmęczycie, poproście o pomoc jednego z domowników. Skoro wszyscy chcą jeść masło, to wszyscy powinni przy nim popracować! Po 2-3 minutach smarowidło jest gotowe. Wyciągnijcie je do maselniczki i cieszcie się jego delikatnym smakiem. 

Co dodać do domowego masła? 

Po przygotowaniu masła możecie je wzbogacić różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszego humoru i smaku. 

  • Możecie dołożyć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i w ten sposób stworzyć przepyszne masło smakowe. 
  • Jeżeli lubicie słone produkty, warto jest je po prostu posolić. Nie przesadźcie jednak w tym temacie. Jednak dodatek soli sprawi, że domowe masło będzie można odrobinę dłużej przechowywać w domowych warunkach.
  • Dodane do niego suszone pomidory nadadzą śródziemnomorskiego charakteru, a świeża bazylia, oregano i skórka cytryny stworzą wspaniałe smarowidło ziołowe. 

Przepis na masło chrzanowe 

Składniki: 

  • 150 g masła 

  • 2 łyżki startego korzenia chrzanu 

  • sól i pieprz 

  • opcjonalnie miód 

Sposób przygotowania: 

  1. Miękkie masło połączcie z utartym chrzanem. 

  1. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Jeżeli produkt finalny wydaje się wam zbyt ostry, złagodźcie jego smak łyżeczką miodu. 

  1. Połączcie wszystkie składniki i uformujcie walec lub kostkę.  

  1. Wstawcie do lodówki i poczekajcie, aż zrobi się twarde. 

Źródło: Bonkol YouTube