Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik
Adobe Stock/bonkol YouTube
Newsy

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Masło to produkt, bez którego większość osób nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni i przy stole. Kromka świeżego pieczywa posmarowana masłem domowej produkcji to kwintesencja wspaniałego, prostego śniadania. Taki dodatek możecie wyprodukować zaledwie w parę chwil. 

Nawet nie podejrzewaliście, że można je zrobić tak łatwo, i to bez żadnych specjalnych sprzętów. Jeden składnik i słoik to wszystko, co musicie mieć pod ręką. Trochę po studencku, ale za to jaki efekt! Domowego masełka nie da się porównać z tym sklepowym. 

Jak zrobić domowe masło w 3 minuty? 

Popularny youtuber o pseudonimie bonkol na jednym ze swoich filmików pokazał jak w prosty sposób przygotować zdrowe i smaczne smarowidło w słoiku. Dzięki tej metodzie nie musicie zużywać prądu, tak jak to się dzieje przy włączeniu miksera. Co więcej, możecie takie masło przygotować niemalże wszędzie.

Jeżeli chcecie pójść w jego ślady powinniście kupić śmietanę 30-procentową. Taką śmietanę musicie wlać do słoika. Napełnijcie go maksymalnie do połowy wysokości. Chodzi o to, by mogła się ona swobodnie przemieszczać w jego wnętrzu. Teraz wystarczy, że wprawicie w ruch słoik.  

Potrząsajcie nim energicznie, a gdy się zmęczycie, poproście o pomoc jednego z domowników. Skoro wszyscy chcą jeść masło, to wszyscy powinni przy nim popracować! Po 2-3 minutach smarowidło jest gotowe. Wyciągnijcie je do maselniczki i cieszcie się jego delikatnym smakiem. 

Co dodać do domowego masła? 

Po przygotowaniu masła możecie je wzbogacić różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszego humoru i smaku. 

  • Możecie dołożyć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i w ten sposób stworzyć przepyszne masło smakowe. 
  • Jeżeli lubicie słone produkty, warto jest je po prostu posolić. Nie przesadźcie jednak w tym temacie. Jednak dodatek soli sprawi, że domowe masło będzie można odrobinę dłużej przechowywać w domowych warunkach.
  • Dodane do niego suszone pomidory nadadzą śródziemnomorskiego charakteru, a świeża bazylia, oregano i skórka cytryny stworzą wspaniałe smarowidło ziołowe. 
Zobacz także
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Przepis na masło chrzanowe 

Składniki: 

  • 150 g masła 

  • 2 łyżki startego korzenia chrzanu 

  • sól i pieprz 

  • opcjonalnie miód 

Sposób przygotowania: 

  1. Miękkie masło połączcie z utartym chrzanem. 

  1. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Jeżeli produkt finalny wydaje się wam zbyt ostry, złagodźcie jego smak łyżeczką miodu. 

  1. Połączcie wszystkie składniki i uformujcie walec lub kostkę.  

  1. Wstawcie do lodówki i poczekajcie, aż zrobi się twarde. 

Źródło: Bonkol YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sprawdzony przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie anielsko wilgotny
Flickr/Adobe Stock
Newsy
Przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie wilgotny jak marzenie
Siostra Anastazja podzieliła się kolejnym nieskomplikowanym, ale za to smakowitym przepisem. Tym razem na piernik. Pachnie nieziemsko przyprawami, a do tego jest cudownie wilgotny. Wszystko za sprawą tego składnika. 

Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają. Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę.  Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny?  Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek. Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany.  Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany   1 szklanka miodu   1 kostka masła   1 szklanka cukru   trzy jajka   1 łyżeczka sody oczyszczonej  dwie łyżki lodowatej wody   łyżka kakao  przyprawa korzenna do piernika  Polewa  kilka łyżek śmietanki kremówki   1 tabliczka mlecznej czekolady  Sposób przygotowania:  Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi.  Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.    Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane...

Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło
Flickr/Adobe Stock
Newsy
Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę
Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla margaryny, która rozsmarowuje się lepiej niż masło i jest równie tłusta? Istnieje, a co więcej - możecie ją zrobić w domu.

Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem.  Awokado i jego właściwości prozdrowotne  Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu.  Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.  Wpływa na prawidłowe widzenie.  Wzmacnia układ odpornościowy.  Obniża poziom cholesterolu we krwi.  Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej.  Poprawia kondycję skóry.  Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II.  Spowalnia procesy starzenia.  Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.  Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado  Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.   Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań.  Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek.  Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado  Składniki:  1 dobrze dojrzałe awokado  2 łyżki soku z cytryny  ½ łyżeczki kurkumy  ¼ łyżeczki...

Masło klarowane
Pixabay/gefrorene_wand
Newsy
Jak samodzielnie sklarować masło? Radzimy krok po kroku
Masło klarowane to niedoceniany produkt spożywczy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, możecie na nim usmażyć np. chrupiące schabowe.

Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane. Masło klarowane w kuchni indyjskiej Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym. Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e. Do czego używać masła klarowanego? Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto. Masło klarowane - właściwości Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją.  Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze. Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni.  Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je...

Ciasto czekoladowe w 1 minutę? Włączcie mikrofalówkę i przygotujcie bajeczny deser
Flickr
Newsy
Ciasto czekoladowe w 1 minutę? W ten prosty sposób przygotujecie bajeczny deser
Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofalówki to banalnie prosty sposób na pachnący i gorący deser w zaledwie 1 minutę. To idealne rozwiązanie dla osób, które potrzebują słodyczy do popołudniowej kawy. 

Domowe brownie to dość łatwe ciasto. Jednak pieczone w piekarniku wymaga, by poświęcić mu nieco więcej uwagi i czasu. Dlatego, jeżeli nie potrzebujecie wykarmić nim większej liczby osób, powinniście wypróbować jego mini wersję, upieczoną w zaledwie 60 sekund.  Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta czekoladowego  Do błyskawicznego brownie użyjcie dobrej, gorzkiej czekolady. Wystarczy taka z 70-procentową zawartością kakao.   Najpierw rozpuście masło i czekoladę, dopiero później dodajcie mleko, cukier i mąkę. Jeżeli wrzucicie wszystkie składniki razem, ciasto po prostu nie wyjdzie.  Mleko dodane do ciasta powinno mieć temperaturę pokojową. To przyspieszy cały proces pieczenia.  Kuchenka mikrofalowa pozwala szybko zrobić niewielką ilość ciasta. Przygotujcie zatem mały pojemnik, który wyłożycie papierem do pieczenia, taki w sam raz na porcję dla 1 osoby.  Z czym podawać ciasto czekoladowe?  Gorące brownie samo w sobie jest wspaniałym deserem. Jednak, jeżeli chcecie trochę pokombinować i urozmaicić to ciasto, możecie dodać do niego np. lody. Kontrast temperatur z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.   Jeżeli macie ochotę na jeszcze więcej czekolady w czekoladzie, to powinniście udekorować ciasto polewą z niej zrobioną. Czarną lub przekornie - białą.  Świeże owoce i bita śmietana to również dobry pomysł na wzbogacenie tego smakołyku, a jednocześnie nadanie mu lekkości. Podobnie zadziała również domowy mus z owoców sezonowych.  Przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofali  Składniki:  20 g masła   30 g gorzkiej czekolady  30 g cukru  45 g mąki pszennej   20 g mleka w temperaturze pokojowej  szczypta soli  Sposób przygotowania:  Czekoladę...