Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy

Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos

Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.
Magdalena Kieblesz
grudzień 08, 2020

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zdrowy, brązowy ryż 

Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować?

Składniki na prostą sałatkę ryżową:

  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 150 g szynki w kawałku
  • 120 g sera żółtego w kawałku
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • Sól, pieprz

 Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości.
  2. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki.
  3. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości.
  4. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę.
  5. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą. 
  6. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski.
  7. Dodajemy nasze składniki do ryżu.
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu 

Do wymieszanych w misce składników dodajemy 3 łyżki majonezu oraz łyżkę ketchupu, najlepiej pikantnego. Nie zaszkodzi trochę ostrości ;) 

Całość znów ponownie dokładnie mieszamy.

Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Smacznego!
 
Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.
Magdalena Kieblesz
grudzień 08, 2020

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

Przeczytaj
leczo papryka
AdobeStock
Newsy Większość Polaków gotuje leczo ze złej papryki. Też taką kupujecie?
Leczo - wszyscy je lubimy i wygląda na to, że nie wiemy jak je przygotowywać! Ekspert kulinarny Robert Makłowicz wyjaśnia, jak powinno się przyrządzać prawdziwe, węgierskie leczo.
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Kto by pomyślał, że jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań może być źle przygotowywane! Pozornie proste danie, a jak widać całkiem łatwo można je zepsuć. Czy wy też popełniacie ten błąd? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule!   Głos w sprawie zabrał znany ekspert od gotowania Robert Makłowicz. Na swoim kanale na YouTube podzielił się z widzami swoimi uwagami co do błędów popełnianych przy przygotowywaniu popularnej potrawy, jaką jest leczo. Przypomniał, że poprawne, węgierskie leczo składa się z poniższych składników: Papryka Cebula Czosnek Olej roślinny lub smalec Kiełbasa (opcjonalnie) Robert podkreślił, że to, co gotują Polacy absolutnie nie może być nazywane leczo po węgiersku! Danie to z dodatkiem cukinii, pieczarek i innych lubianych przez nas dodatków może być prędzej rodzajem francuskiego ratatouille, też bardzo smacznej potrawy i uwielbianej przez wegetarian. Węgierskie leczo też jest daniem jarskim, choć można dodać do niego kiełbasę. Chcąc być całkowicie poprawnym, powinno się użyć do niego specjalnej kiełbasy przygotowywanej na Węgrzech – nazywa się ona „lecso kolbasz”, choć Robert przyznaje, że za nią nie przepada. Jego zdaniem smak tego specjału bliski jest do smaku… tektury. Częsty błąd Jaki jest jednak inny, kardynalny błąd popełniany przez Polaków przygotowujących leczo? To wybór papryki! Robert Makłowicz zwrócił uwagę na to, że do leczo używamy hiszpańskiej odmiany papryki czerwonej, najczęściej spotykanej w supermarketach. A prawdziwe, węgierskie leczo powinno zawierać węgierskie papryki, czyli pochodzącą z tego kraju odmianę, która charakteryzuje się podłużnymi warzywami w zielonym i żółtym kolorze.   Jednak czy to, w jaki sposób przyrządzamy leczo jest aż tak istotne?...

Przeczytaj