Często pojawia się problem z brakiem pomysłu na przygotowanie kolacji bądź przekąski na spotkanie ze znajomymi. Powinno to być coś lekkiego, a zarazem sycącego. Idealnie w tej kwestii sprawdzają się różnego rodzaju sałatki. Są nie tylko szybkie do przygotowania, ale również, dzięki dodatkowi warzyw,  pełnowartościowe. Ta z połączeniem kurczaka i makaronu, smakuje wręcz wybornie i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Przygotujcie ją z tego przepisu a na pewno zaskoczycie swoich bliskich!

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Można powiedzieć, że makaron oraz mięso z kurczaka, to duet doskonały. Dodatkowe składniki warzyw sprawiają, że danie staje się pełnowartościową potrawą. Sałatka składa się z prostych składników, a ponadto jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie sprawdza się jako posiłek na wynos, danie na kolację czy jako przekąska na wieczór ze znajomymi. 

Składniki:

  • 200 g drobniejszego makaronu (np. kolanka)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jajka ugotujcie na twardo. Przelejcie zimną wodą, a gdy trochę ostygną to obierzcie ze skorupek.
  3. Pierś z kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbędźcie się zbędnych błonek. Mięso pokrójcie w niewielką kostkę, a następnie przyprawcie solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojonego kurczaka. Usmażcie go na złoty kolor.
  5. Kukurydzę z puszki odcedźcie z zalewy i przełóżcie do większej miski. Do niej dodajcie usmażonego, delikatnie ostygniętego kurczaka oraz makaron.
  6. Pomidora umyjcie, wraz z jajkami pokrójcie w niewielką kostkę. Następnie dodajcie je do pozostałych składników. Całość delikatnie przemieszajcie. 
  7. Do składników sałatki dodajcie 3-4 łyżki majonezu, przyprawcie słodką mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszajcie.
  8. Sałatka jest gotowa do podania. Najlepiej będzie smakować jak wszystkie składniki się przegryzą.