Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy.

O kapuście na polskich stołach

Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy.

Przepis na kapustę z grzybami

Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!

 Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g grzybów suszonych
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły.
  2. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno.
  3. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj.
  4. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby.
  5. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody.
  6. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu.
  7. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj pieprz i sól do smaku i gotuj, aż składniki zmiękną. Smacznego!

 

 

Źródło: gotujmy.pl