Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy.
O kapuście na polskich stołach
Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy.
Przepis na kapustę z grzybami
Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!
Potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
- 1 główka kapusty
- 200 g grzybów suszonych
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły.
- Kapustę umyj i poszatkuj na drobno.
- Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj.
- W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby.
- Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody.
- Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu.
- Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj pieprz i sól do smaku i gotuj, aż składniki zmiękną. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl