bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty

Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

O kapuście na polskich stołach

Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy.

Przepis na kapustę z grzybami

Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!

 Potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g grzybów suszonych
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły.
  2. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno.
  3. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj.
  4. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby.
  5. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody.
  6. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu.
  7. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj pieprz i sól do smaku i gotuj, aż składniki zmiękną. Smacznego!

 

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.

Przeczytaj
kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

Przeczytaj