Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula.
Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia.
Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne.
Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku.
Zobacz także:
W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać - nie będzie to zbyt chuda pasta.
By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych.
Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa.
Przepis na prostą pastę z makreli.
Składniki
- 1 makrela wędzona
- 1 mała cebulka
- Opcjonalnie: szczypiorek
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo
- Sól i pieprz
- 1-2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki.
- Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!)
- Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę.
- Podajemy z pieczywem. Najlepiej z tradycyjnym chlebem żytnim lub razowym.