Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula.

Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia.

Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne.

Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku.

W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta.

By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych.

Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa.

Przepis na prostą pastę z makreli.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 1 mała cebulka
  • Opcjonalnie: szczypiorek
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  • Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki.
  • Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!)
  • Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę.
  • Podajemy z pieczywem. Najlepiej z tradycyjnym chlebem żytnim lub razowym.
Komentarze
Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz
Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard. W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki. Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową . W sam raz na kanapki dla największych głodomorów. Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo . Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem . Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw. A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki. Składniki: 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!) 30 ml oliwy z oliwek Łyżka soku ze świeżo...

Przeczytaj
Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie
Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà! Kanapki z jajkiem i awokado – przepis: Składniki: Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione) Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski) 2-3 jaja ugotowane na półmiękko Nieco oliwy z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie: Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć. Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu. Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty. Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki. Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie...

Przeczytaj
muffiny
Pixabay
Newsy Muffiny na śniadanie. Czemu nie? Takie to ciekawa alternatywa dla owsianki
Jeżeli znudziła ci się już klasyczna jajecznica lub płatki zbożowe, przyrządź na śniadanie muffinki. Te, które prezentujemy poniżej to ciekawa alternatywa dla owsianki, a do tego powstają w mig!
Anna Borkowska
listopad 30, 2020

Czy muffinki mogą być dobrą opcją na śniadanie? Tak, pod warunkiem, że powstały ze zdrowych i pełnowartościowych składników. Jeżeli chcesz przygotować na śniadanie muffiny, poszukaj przepisów zawierających składniki bogate w białko, takie jak całe jajka lub białka jaj, jogurt grecki, owies lub mąka migdałowa oraz składniki bogate w błonnik, takie jak owsianka, siemię lniane, mąka kokosowa i mąka pełnoziarnista. Muffiny, które prezentujemy poniżej zachwycą cię bogactwem smaku. Jak je wykonać? Podpowiadamy! Do wykonania muffinek będą potrzebne: trzy naczynia blacha do babeczek (z papilotkami) mikser Składniki na ok. 10 sztuk muffinek: 2 żółtka 3 białka pół szklanki brązowego cukru szklanka płatków owsianych szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 400ml mleka kokosowego pół opakowania wiórków kokosowych odrobina soli 4 łyżki masła łyżka oleju do natłuszczenia foremek Składniki na lukier: 1 białko sok z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Jak zrobić muffinki? Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie delikatnie natłuść blachę do babeczek. W misce ubij białka z odrobiną soli, a następnie wymieszaj w drugiej misce suche składniki - mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem oraz wiórkami kokosowymi. W kolejnym naczyniu należy połączyć żółtka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Otrzymaną masę dolewamy do suchych produktów, po czym wszystko razem mieszamy. Następnie łączymy ciasto z ubitą pianą. Całość wykładamy do foremek. Babeczki należy piec ok. 20 minut. Jak zrobić lukier? Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do błyszczącej piany dodajemy cukier puder z sokiem cytrynowym....

Przeczytaj