Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula.

Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia.

Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne.

Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku.

Zobacz także:

W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta.

By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych.

Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa.

Przepis na prostą pastę z makreli.

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 1 mała cebulka
  • Opcjonalnie: szczypiorek
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  • Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki.
  • Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!)
  • Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę.
  • Podajemy z pieczywem. Najlepiej z tradycyjnym chlebem żytnim lub razowym.