Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy

Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia

Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku.

Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory.

Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw.

Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych.

Przepis na przygotowanie domowej konserwy w słoiku ze sporych kawałków mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa.
  • 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej
  • Sól do peklowania – 1 łyżka
  • 3-4 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Mała łyżeczka majeranku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łyżeczka pieprzu
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy.
  • Kroimy mięso w sporą kostkę.
  • Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu.
  • Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml.
  • Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i przystępujemy do pasteryzacji.
  • Zalewamy słoiki wodą (do połowy ich wysokości) i pasteryzujemy najpierw półtorej godziny, drugiego dnia przez godzinę, a trzeciego przez pół godziny.
  • Dzięki tej naturalnej konserwacji, słoiki z mięsem nie zepsują się nawet przez rok!
kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Kiełbasianka jak dawniej. Bez dodatku konserwantów. Można ją długo przechowywać w lodówce
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne ci będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu połóż...

mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy
Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki...

Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy
Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością
Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca.  Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa.  Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce.  Domowo, pasztetowo Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach. Będzie wam potrzebne: 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego 60 dag wątróbki wieprzowej  0,5 kg słoniny pół cebuli 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół) 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki majeranku 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku) 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Jak przygotować pasztetową? Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia....

Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie
Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy. Domowe wędliny Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie. Bez ulepszaczy Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny. Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą. Przepis na golonkę w słoiku Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku: 1 golonka wieprzowa 2 litry wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz maggi Przygotowanie Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy...