Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 

Nie ma nic lepszego niż własna domowa, pachnąca wędlina. A jeżeli do tego możecie wykorzystać ją do obiadu, to koniecznie trzeba poznać na nią przepis. Dzisiaj serwuje go Tomasz Strzelczyk. Przed wami jego pyszny boczek.

Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać. 

Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku 

Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni. 

Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny. 

„Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem

Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad 

Składniki: 

  • 2 kg surowego boczku ze skórą 

  • 100 ml oleju  

  • 1 pęczek natki pietruszki  

  • 7 ząbków czosnku  

  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki  

  • garść łupin z cebuli  

  • 5 ziaren ziela angielskiego 

  • 3 liście laurowe 

  • szczypta chili  

  • sól,  

  • pieprz    

Sposób przygotowania: 

  1. Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę. 

  1. Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko zblendujcie. 

  1. Boczek (z jednej strony) posólcie, popieprzcie i dokładnie przesmarujcie pesto pietruszkowym. Następnie zwińcie i zwiążcie sznurkiem wędliniarskim. 

  1. Gotujcie boczek w szybkowarze (1,5 h) lub w zwykłym garnku (3 h). Do wody do gotowania dodajcie łupiny z cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz i sól. 

  1. Przestudzony boczek zawińcie w folię (kilkakrotnie, ciasno) i włóżcie do lodówki na całą noc, aż stężeje. 

  1. Zdejmijcie folię z boczku, usuńcie sznurek i pokrójcie w cienkie plastry. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

zalewajka przepis
Flickr
Newsy
Ukochane danie wielu smakoszy. Przepis na zupę na gwoździu czyli pyszną zalewajkę. Rozejdzie się błyskawicznie
Jak zrobić zupę z niczego? Przy pomocy kilku smacznych składników można wyczarować nawet zupę na gwoździu, znaną też jako zalewajka. Spróbujcie sami!

Najbardziej klasyczne polskie dania wywodzą się z kuchni biednych ludzi. Nie ma co się temu dziwić – w końcu większość Polaków ma chłopskie korzenie! Uwielbiane przez wielu kluski ze skwarkami, gołąbki czy smaczne zupy jarzynowe przyrządza się ze składników, które dawniej były bardzo tanie i łatwo dostępne. Przykładem dania takiej prostej kuchni jest zalewajka, zwana też „zupą na gwoździu” albo „zupą nic”. Wypróbujcie ten przepis! Przepis na zalewajkę  Aby przygotować „zupę na gwoździu”, czyli zalewajkę, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma ziemniaków 200 g boczku wędzonego Zakwas z mąki pszennej na barszcz 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 100 g śmietany 18% Sól Pieprz Przygotowanie: Odetnijcie skórę z boczku i włóżcie do dużego garnka. Do boczku dodajcie 4 obrane ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Wlejcie około 1,5 litra wody. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez 20 minut. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie jeszcze kwadrans. Następnie do zupy wlejcie zakwas na barszcz (możecie go zrobić sami lub kupić w sklepie – warto poświęcić czas i znaleźć dobrą piekarnię, w której można kupić zakwas dobrej jakości). Zakwas wlewajcie po trochu próbując, czy smak zupy wam odpowiada. Do małej miseczki wlejcie 100 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Gotujcie do miękkości ziemniaków. W tym czasie boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Połowę podsmażonego boczku dodajcie do zupy, a...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...