Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać.
Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku
Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni.
Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny.
Zobacz także:
„Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką.
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad
Składniki:
-
2 kg surowego boczku ze skórą
-
100 ml oleju
-
1 pęczek natki pietruszki
-
7 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
-
garść łupin z cebuli
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
szczypta chili
-
sól,
-
pieprz
Sposób przygotowania:
-
Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę.
-
Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko zblendujcie.
-
Boczek (z jednej strony) posólcie, popieprzcie i dokładnie przesmarujcie pesto pietruszkowym. Następnie zwińcie i zwiążcie sznurkiem wędliniarskim.
-
Gotujcie boczek w szybkowarze (1,5 h) lub w zwykłym garnku (3 h). Do wody do gotowania dodajcie łupiny z cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz i sól.
-
Przestudzony boczek zawińcie w folię (kilkakrotnie, ciasno) i włóżcie do lodówki na całą noc, aż stężeje.
-
Zdejmijcie folię z boczku, usuńcie sznurek i pokrójcie w cienkie plastry.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube