Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać

Sos mięsno-grzybowy z receptury Tomasza Strzelczyka przygotowywany jest z mięsa wołowego i suszonych grzybów. Według popularnego kucharza, taki sos można jeść codziennie. 

Ten sos to prawdziwy smak jesieni zrobiony w jednym garnku. Aromatyczny, treściwy i gęsty, a do tego prosty w przygotowaniu. Kroicie, wrzucacie do garnka i czekacie. A dzięki jednemu banalnemu trikowi nie będziecie musieli go nawet zagęszczać. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania sosu 

Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się swoim bogatym doświadczeniem kulinarnym z odbiorcami. Zdradza m.in. sposób na zagęszczenie sosu, bez tzw. podbijania mąką:

  • Mięso oprószcie przed smażeniem mąką pszenną. To sprawi, że wołowina podczas smażenia szybciej się zamknie i pozostanie soczysta w środku. Taki zabieg ma również niebagatelny wpływ na konsystencję sosu. Mąka znajdująca się na mięsie zagęści bowiem sos i sprawi, że będzie on kremowy, a wy nie będziecie musieli już nic robić w tym temacie. 
  • Mięso dodawajcie do smażenia partiami. Jeżeli wrzucicie na raz zbyt wiele, zacznie się wam gotować, a nie smażyć.  
  • Suszone grzyby moczcie przez min. 2,5 godziny. W tym czasie zmieńcie w nich wodę. W ten sposób pozbędziecie się piachu. Jest to szalenie istotne, ponieważ później dodajecie grzyby wraz z wodą do sosu.  
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.

Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Przepis Tomasza Strzelczyka na wołowinę w sosie z suszonych grzybów 

Składniki:  

  • 1 kg wołowiny na gulasz  

  • 2 cebule  

  • 1 pietruszka  

  • 3 marchewki  

  • duża garść suszonych grzybów  

  • 3 liście laurowe  

  • 4 goździki  

  • 5 owoców jałowca  

  • 1 płaska łyżka rozmarynu  

  • sól i świeżo roztarty pieprz  

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso przyprawcie solą, roztartym pieprzem, słodką papryką. Następnie oprószcie je solidną porcją mąki pszennej. Wymieszajcie 

  1. W garnku rozpuśćcie masło klarowane lub smalec. Wrzućcie na rozgrzany tłuszcz kawałki wołowiny i smażcie, aż się zarumieni. 

  1. Pokrójcie dwie cebule w pióra i dodajcie je do podsmażonego mięsa. 

  1. Pokrójcie marchewkę i pietruszkę w plasterki, a potem dorzućcie do przygotowywanego dania. 

  1. Namoczone wcześniej grzyby wlejcie wraz z wodą do mięsa i warzyw.  

  1. Na koniec dodajcie 4 rozgniecione ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren owoców jałowca, 4 goździki, suszony rozmaryn oraz posólcie i popieprzcie. Dolejcie odrobinę wody. 

  1. Przykryjcie garnek i duście 1,5 godziny. 

  1. Serwujcie z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Kotlety mielone

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy
Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni
Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty  Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.  Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.  Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.  Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.  Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:   300 g suchej kaszy gryczanej palonej  50 g suszonych grzybów   200 g ugotowanej kapusty kiszonej   2 jajka   1 cebula   1 ząbek czosnku   3 łyżki bułki tartej   1 czubata łyżka maki pszennej   Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Śmietana do sosu  Sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.  Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...