„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę. 

Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu? 

Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina. 

Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu 

Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie: 

  • Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu. 
  • Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny. 
  • Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną. 
  • Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie. 

Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 2 pętka kiełbasy  
  • 300 g surowego boczku  
  • 200 g wędzonego boczku 
  • 1 jabłko  
  • 2 cebule  
  • garść suszonych grzybów  
  • 250 g suszonych śliwek  
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka cząbru   
  •  kilka owoców jałowca  
  • ½ łyżki pieprzu  
  • 300 ml grzańca 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrójcie i podsmażcie surowy boczek, aż będzie rumiany.  
  2. Poszatkujcie dwie cebule i dodajcie go do boczku. Podsmażajcie do momentu zeszklenia cebuli. 
  3. Odciśniętą lekko kapustę włóżcie do garnka. Wrzućcie suszone grzyby i śliwki, liście laurowe, pieprz w ziarnach, cząber oraz jałowiec.
  4. Pokrójcie jabłko w drobne części, kiełbasę w większe kawałki, a wędzony boczek w grube plastry. Dorzućcie je do garnka. 
  5. Dodajcie również zawartość patelni, czyli podsmażoną cebulę z boczkiem. 
  6. Na koniec zalejcie wszystko korzennym grzańcem i wymieszajcie. 
  7. Gotujcie wszystko na bardzo małym ogniu przez około cztery godziny, od czasu do czasu mieszając. Możecie użyć do tego celu wolnowaru. Gotowe!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Zobacz także: