Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty 

Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze.

  • Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu. 
  • Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu. 
  • Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie. 
  • Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu. 

Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki:  

  • 300 g suchej kaszy gryczanej palonej 
  • 50 g suszonych grzybów  
  • 200 g ugotowanej kapusty kiszonej 
  •  2 jajka  
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 3 łyżki bułki tartej  
  • 1 czubata łyżka maki pszennej  
  • Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
  • Śmietana do sosu 
  • Sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna. 
  2. Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z gotowania grzybów i zwykłą wodą. Ugotujcie kaszę do miękkości. 
  3. Przełóżcie ją do miski i poczekajcie, aż przestygnie. 
  4. Dodajcie do niej drobno pokrojone grzyby i poszatkowaną kiszoną kapustę. 
  5. Poszatkujcie cebulę i podsmażcie na maśle, a następnie dodajcie do farszu na kotlety. 
  6. Wetrzyjcie do masy duży ząbek czosnku, wsypcie bułkę tarta, mąkę pszenną i wbijcie dwa jajka. 
  7. Farsz przyprawcie solą i pieprzem, a następnie wyróbcie dokładnie dłońmi. 
  8. Formujcie kotlety i obtaczajcie je w bułce tartej. Obsmażcie je na maśle tak, by się tylko zarumieniły. 
  9. Podsmażone kotlety wyłóżcie na blachę i wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
  10. W tym czasie zróbcie sos. W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie łyżkę mąki i podsmażcie. Dodajcie drugą część wody z grzybów, przyprawcie solą i pieprzem, a gdy zgęstnieje, dodajcie do niego odrobinę śmietany. 
  11. Kotlety podawajcie polane sosem i w towarzystwie buraczków. Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Zobacz także: