
Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.
Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty
Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze.
- Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.
- Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.
- Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.
- Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.
Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 300 g suchej kaszy gryczanej palonej
- 50 g suszonych grzybów
- 200 g ugotowanej kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 czubata łyżka maki pszennej
- Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
- Śmietana do sosu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.
- Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z gotowania grzybów i zwykłą wodą. Ugotujcie kaszę do miękkości.
- Przełóżcie ją do miski i poczekajcie, aż przestygnie.
- Dodajcie do niej drobno pokrojone grzyby i poszatkowaną kiszoną kapustę.
- Poszatkujcie cebulę i podsmażcie na maśle, a następnie dodajcie do farszu na kotlety.
- Wetrzyjcie do masy duży ząbek czosnku, wsypcie bułkę tarta, mąkę pszenną i wbijcie dwa jajka.
- Farsz przyprawcie solą i pieprzem, a następnie wyróbcie dokładnie dłońmi.
- Formujcie kotlety i obtaczajcie je w bułce tartej. Obsmażcie je na maśle tak, by się tylko zarumieniły.
- Podsmażone kotlety wyłóżcie na blachę i wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- W tym czasie zróbcie sos. W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie łyżkę mąki i podsmażcie. Dodajcie drugą część wody z grzybów, przyprawcie solą i pieprzem, a gdy zgęstnieje, dodajcie do niego odrobinę śmietany.
- Kotlety podawajcie polane sosem i w towarzystwie buraczków. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube