Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy

Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni

Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty 

Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze.

  • Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu. 
  • Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu. 
  • Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie. 
  • Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu. 
Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać

Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki:  

  • 300 g suchej kaszy gryczanej palonej 
  • 50 g suszonych grzybów  
  • 200 g ugotowanej kapusty kiszonej 
  •  2 jajka  
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 3 łyżki bułki tartej  
  • 1 czubata łyżka maki pszennej  
  • Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
  • Śmietana do sosu 
  • Sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna. 
  2. Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z gotowania grzybów i zwykłą wodą. Ugotujcie kaszę do miękkości. 
  3. Przełóżcie ją do miski i poczekajcie, aż przestygnie. 
  4. Dodajcie do niej drobno pokrojone grzyby i poszatkowaną kiszoną kapustę. 
  5. Poszatkujcie cebulę i podsmażcie na maśle, a następnie dodajcie do farszu na kotlety. 
  6. Wetrzyjcie do masy duży ząbek czosnku, wsypcie bułkę tarta, mąkę pszenną i wbijcie dwa jajka. 
  7. Farsz przyprawcie solą i pieprzem, a następnie wyróbcie dokładnie dłońmi. 
  8. Formujcie kotlety i obtaczajcie je w bułce tartej. Obsmażcie je na maśle tak, by się tylko zarumieniły. 
  9. Podsmażone kotlety wyłóżcie na blachę i wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
  10. W tym czasie zróbcie sos. W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie łyżkę mąki i podsmażcie. Dodajcie drugą część wody z grzybów, przyprawcie solą i pieprzem, a gdy zgęstnieje, dodajcie do niego odrobinę śmietany. 
  11. Kotlety podawajcie polane sosem i w towarzystwie buraczków. Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty. Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 główka młodej kapusty około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g) 40 dag pieczarek 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.  Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz.  Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście....

Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać
Sos mięsno-grzybowy z receptury Tomasza Strzelczyka przygotowywany jest z mięsa wołowego i suszonych grzybów. Według popularnego kucharza, taki sos można jeść codziennie. 

Ten sos to prawdziwy smak jesieni zrobiony w jednym garnku. Aromatyczny, treściwy i gęsty, a do tego prosty w przygotowaniu. Kroicie, wrzucacie do garnka i czekacie. A dzięki jednemu banalnemu trikowi nie będziecie musieli go nawet zagęszczać.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania sosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się swoim bogatym doświadczeniem kulinarnym z odbiorcami. Zdradza m.in. sposób na zagęszczenie sosu, bez tzw. podbijania mąką: Mięso oprószcie przed smażeniem mąką pszenną. To sprawi, że wołowina podczas smażenia szybciej się zamknie i pozostanie soczysta w środku. Taki zabieg ma również niebagatelny wpływ na konsystencję sosu. Mąka znajdująca się na mięsie zagęści bowiem sos i sprawi, że będzie on kremowy, a wy nie będziecie musieli już nic robić w tym temacie.  Mięso dodawajcie do smażenia partiami. Jeżeli wrzucicie na raz zbyt wiele, zacznie się wam gotować, a nie smażyć.   Suszone grzyby moczcie przez min. 2,5 godziny. W tym czasie zmieńcie w nich wodę. W ten sposób pozbędziecie się piachu. Jest to szalenie istotne, ponieważ później dodajecie grzyby wraz z wodą do sosu.   Przepis Tomasza Strzelczyka na wołowinę w sosie z suszonych grzybów  Składniki:   1 kg wołowiny na gulasz   2 cebule   1 pietruszka   3 marchewki   duża garść suszonych grzybów   3 liście laurowe   4 goździki   5 owoców jałowca   1 płaska łyżka rozmarynu   sól i świeżo roztarty pieprz   Sposób przygotowania:  Mięso przyprawcie solą, roztartym pieprzem, słodką papryką. Następnie oprószcie je solidną porcją mąki pszennej. Wymieszajcie  W garnku...

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....