Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby

Te pulpeciki są proste w przygotowaniu, a do tego tak smaczne i rozpływające się w ustach, że zawsze już będziecie je robić. Nawet dzieci nie poznają, że kryje się w nich karp. Tomasz Strzelczyk zna się w końcu na kuchni jak mało kto. 

Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia 

Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka:

  • Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki. 
  • W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej. 
  • Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą. 
  • Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. 
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym 

Składniki:  

  • 1 duży karp  

  • włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki)

  • ½ szklanki białego wina,  

  • 1 l wody 

  • 1 jajko  

  • ½ szklanki płatków owsianych  

  • mleko do namoczenia płatków 

  • 250 ml śmietanki  

  • mąka  

  • 2 liście laurowe  

  • ½ łyżeczki kolendry  

  • solidna szczypta ziół prowansalskich 

  • pęczek koperku  

  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie. 

  1. Przygotujcie bulion na bazie głowy i ścinek, które wam zostały po filetowaniu. Wrzućcie je do garnka, razem z włoszczyzną i zalejcie białym winem.  

  1. Zredukujcie wino (gotując przez 5-6 minut) i dodajcie wodę. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dalej gotujcie na małym płomieniu. 

  1. Filety z karpia pokrójcie na mniejsze części i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. 

  1. Do mielonego mięsa dodajcie płatki owsiane namoczone wcześniej w mleku. Doprawcie roztartą kolendrą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.  

  1. Wbijcie jajko i wyróbcie masę. Uformujcie pulpeciki, a następnie obtoczcie je w mące. 

  1. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie pulpety, aż się zarumienią. Zalejcie wywarem. 

  1. Dodajcie śmietankę i duście na otwartej patelni przez 10 – 15 minut. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie posiekany koperek. 

  1. Podawajcie z puree z ziemniaków. Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...

Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...