Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia 

Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka:

  • Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki. 
  • W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej. 
  • Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą. 
  • Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. 

Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym 

Zobacz także:

Składniki:  

  • 1 duży karp  

  • włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki)

  • ½ szklanki białego wina,  

  • 1 l wody 

  • 1 jajko  

  • ½ szklanki płatków owsianych  

  • mleko do namoczenia płatków 

  • 250 ml śmietanki  

  • mąka  

  • 2 liście laurowe  

  • ½ łyżeczki kolendry  

  • solidna szczypta ziół prowansalskich 

  • pęczek koperku  

  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie. 

  1. Przygotujcie bulion na bazie głowy i ścinek, które wam zostały po filetowaniu. Wrzućcie je do garnka, razem z włoszczyzną i zalejcie białym winem.  

  1. Zredukujcie wino (gotując przez 5-6 minut) i dodajcie wodę. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dalej gotujcie na małym płomieniu. 

  1. Filety z karpia pokrójcie na mniejsze części i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. 

  1. Do mielonego mięsa dodajcie płatki owsiane namoczone wcześniej w mleku. Doprawcie roztartą kolendrą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.  

  1. Wbijcie jajko i wyróbcie masę. Uformujcie pulpeciki, a następnie obtoczcie je w mące. 

  1. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie pulpety, aż się zarumienią. Zalejcie wywarem. 

  1. Dodajcie śmietankę i duście na otwartej patelni przez 10 – 15 minut. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie posiekany koperek. 

  1. Podawajcie z puree z ziemniaków. Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube