Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety.
Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia
Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka:
- Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki.
- W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej.
- Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą.
- Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.
Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym
Zobacz także:
Składniki:
-
1 duży karp
-
włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki)
-
½ szklanki białego wina,
-
1 l wody
-
1 jajko
-
½ szklanki płatków owsianych
-
mleko do namoczenia płatków
-
250 ml śmietanki
-
mąka
-
2 liście laurowe
-
½ łyżeczki kolendry
-
solidna szczypta ziół prowansalskich
-
pęczek koperku
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie.
-
Przygotujcie bulion na bazie głowy i ścinek, które wam zostały po filetowaniu. Wrzućcie je do garnka, razem z włoszczyzną i zalejcie białym winem.
-
Zredukujcie wino (gotując przez 5-6 minut) i dodajcie wodę. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dalej gotujcie na małym płomieniu.
-
Filety z karpia pokrójcie na mniejsze części i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa.
-
Do mielonego mięsa dodajcie płatki owsiane namoczone wcześniej w mleku. Doprawcie roztartą kolendrą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
-
Wbijcie jajko i wyróbcie masę. Uformujcie pulpeciki, a następnie obtoczcie je w mące.
-
Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie pulpety, aż się zarumienią. Zalejcie wywarem.
-
Dodajcie śmietankę i duście na otwartej patelni przez 10 – 15 minut. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie posiekany koperek.
-
Podawajcie z puree z ziemniaków. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube