Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby

Te pulpeciki są proste w przygotowaniu, a do tego tak smaczne i rozpływające się w ustach, że zawsze już będziecie je robić. Nawet dzieci nie poznają, że kryje się w nich karp. Tomasz Strzelczyk zna się w końcu na kuchni jak mało kto. 

Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia 

Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka:

  • Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki. 
  • W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej. 
  • Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą. 
  • Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. 
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym 

Składniki:  

  • 1 duży karp  

  • włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki)

  • ½ szklanki białego wina,  

  • 1 l wody 

  • 1 jajko  

  • ½ szklanki płatków owsianych  

  • mleko do namoczenia płatków 

  • 250 ml śmietanki  

  • mąka  

  • 2 liście laurowe  

  • ½ łyżeczki kolendry  

  • solidna szczypta ziół prowansalskich 

  • pęczek koperku  

  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie. 

  1. Przygotujcie bulion na bazie głowy i ścinek, które wam zostały po filetowaniu. Wrzućcie je do garnka, razem z włoszczyzną i zalejcie białym winem.  

  1. Zredukujcie wino (gotując przez 5-6 minut) i dodajcie wodę. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dalej gotujcie na małym płomieniu. 

  1. Filety z karpia pokrójcie na mniejsze części i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. 

  1. Do mielonego mięsa dodajcie płatki owsiane namoczone wcześniej w mleku. Doprawcie roztartą kolendrą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.  

  1. Wbijcie jajko i wyróbcie masę. Uformujcie pulpeciki, a następnie obtoczcie je w mące. 

  1. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie pulpety, aż się zarumienią. Zalejcie wywarem. 

  1. Dodajcie śmietankę i duście na otwartej patelni przez 10 – 15 minut. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie posiekany koperek. 

  1. Podawajcie z puree z ziemniaków. Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...

Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak
Karp smażony, karp w galarecie, karp w śmietanie. A co powiecie na karpia pod cebulową pierzynką? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Już jutro na wielu polskich stołach pojawi się karp. Nie macie jeszcze pomysłu czy przygotować karpia w galarecie, karpia smażonego czy karpia pieczonego? Jeśli dysponujecie odpowiednia ilością czasu oraz chęciami, możecie oczywiście przygotować tę rybę w każdej z tych wersji. Karol Okrasa zachęca was jednak do sprawdzenia, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, Słynny kucharz podkręca jego smak nietypowym składnikiem a mianowicie solonymi, prażonymi pistacjami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis. Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy Pieczony karp to bez wątpienia najzdrowszy sposób podania karpia (oczywiście poza ugotowaniem go na parze). Upieczcie go w cebuli a zakochacie się w jego oryginalnym smaku. Składniki:  nacinane filety z karpia – 2 szt. mąka pszenna – 100 g cebula – 4-5 szt. ziele angielskie – 4-5 szt. liście laurowe – 4-5 szt. suszony majeranek – 1 łyżka mielona słodka papryka – 2 łyżeczki mielona ostra papryka – 1 szczypta rodzynki – 2 łyżki miód – 1 łyżeczka skórka otarta z ¼ cytryny sok wyciśnięty z ½ cytryny solone prażone pistacje – 2 łyżki olej słonecznikowy – do smażenia sól – 1 szczypta mielony pieprz czarny – 1 szczypta Przygotowanie: Filety z karpia pokrójcie na mniejsze kawałki. Doprawcie od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtoczcie z obu stron w niewielkiej ilości mąki. Smażcie ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. (skórę możecie przypiec nieco mocniej). Cebulę pokrojoną w piórka usmażcie w garnku na rozgrzanym oleju....

Pulpety ugotowane na parze.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik
Macie ochotę na pyszne i miękkie pulpety? Przygotujcie je w ten sposób, a już od zawsze będziecie gotować je tylko tak.

Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi. Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu? Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze. Co dodać do pulpetów z drobiu? Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać: Cebulę Jajka Bułkę tartą Sól i pieprz Inne dodatki smakowe Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować? Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze. W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie. Jakie są pulpety gotowane na parze? Pulpety są miękkie i soczyste Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały Są zdrowe – brak...