Słyszeliście kiedyś o zupie chazuke lub ochazuke? To danie, które powstaje z połączenia ryżu, różnych dodatków oraz zielonej herbaty, która stanowi podstawę tej zupy.

Ponieważ propozycja składników, jakie można dodać do tej zupy jest bardzo zróżnicowana, chazuke można przygotować zarówno jako proste i niedrogie danie, lub można je przygotować w bardziej wykwintnym stylu, używając składników takich jak łosoś, ryż koshihikari i wysokiej jakości herbata sencha.

Jaka jest historia tej zupy?

Zupa chazuke ma długą historię i jest spożywana w Japonii już od ponad 1000 lat. Ludzie po raz pierwszy zaczęli polewać ugotowany ryż gorącą wodą i herbatą, już w okresie Heian (lata 794–1185). W okresie Edo (lata 1603-1867) picie zielonej herbaty stało się jeszcze bardziej popularne i wiele osób zaczęło przygotowywać chazuke z herbatą zamiast wody.

Dlaczego warto jeść chazuke?

Zupa na bazie zielonej herbaty z ryżem to danie, które cieszy się dużą popularnością w Japonii. Chazuke nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych – witamin, minerałów i antyoksydantów.

Zobacz także:

Wystarczy chociażby wspomnieć tu o licznych walorach zdrowotnych zielonej herbaty. Napój ten nie tylko doskonale wspomaga przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn i obniża cholesterol, ale też pomaga przy nadciśnieniu, odmładza organizm i obniża ryzyko zachorowania na raka.

Gdy dodamy do niej takie składniki jak łosoś, który jest pełen zdrowych tłuszczów omega-3, japońskie pikle, wasabi, marynowaną ikrę, owoce morza, kiełki, sezam, świeży imbir czy szalotkę, otrzymamy prawdziwą bombę dla naszego zdrowia.

Jak przygotować zupę chazuke?

Poniżej znajdziecie przepis na zupę chazuke z łososiem.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 400 g łososia
  • arkusz glonów nori
  • dwie łyżki ziaren sezamu
  • sos sojowy
  • 4 szklanki zielonej herbaty

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawcie łososia sosem sojowym i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  2. Sezam uprażcie na suchej patelni.
  3. Glony potnijcie na cieniutkie paseczki.
  4. Kiedy łosoś będzie gotowy, zaparzcie zieloną herbatę.
  5. Nałóżcie do miski ryż, paseczki nori i kawałki pieczonego łososia.
  6. Zalejcie to gorącą zieloną herbatą i posypcie ziarnami sezamu.
  7. Możecie doprawić zupę sosem sojowym.

Źródło: gurunavi.com, zdrowie.wprost.pl