Słyszeliście kiedyś o zupie chazuke lub ochazuke? To danie, które powstaje z połączenia ryżu, różnych dodatków oraz zielonej herbaty, która stanowi podstawę tej zupy.
Ponieważ propozycja składników, jakie można dodać do tej zupy jest bardzo zróżnicowana, chazuke można przygotować zarówno jako proste i niedrogie danie, lub można je przygotować w bardziej wykwintnym stylu, używając składników takich jak łosoś, ryż koshihikari i wysokiej jakości herbata sencha.
Jaka jest historia tej zupy?
Zupa chazuke ma długą historię i jest spożywana w Japonii już od ponad 1000 lat. Ludzie po raz pierwszy zaczęli polewać ugotowany ryż gorącą wodą i herbatą, już w okresie Heian (lata 794–1185). W okresie Edo (lata 1603-1867) picie zielonej herbaty stało się jeszcze bardziej popularne i wiele osób zaczęło przygotowywać chazuke z herbatą zamiast wody.
Dlaczego warto jeść chazuke?
Zupa na bazie zielonej herbaty z ryżem to danie, które cieszy się dużą popularnością w Japonii. Chazuke nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych – witamin, minerałów i antyoksydantów.
Zobacz także:
Wystarczy chociażby wspomnieć tu o licznych walorach zdrowotnych zielonej herbaty. Napój ten nie tylko doskonale wspomaga przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn i obniża cholesterol, ale też pomaga przy nadciśnieniu, odmładza organizm i obniża ryzyko zachorowania na raka.
Gdy dodamy do niej takie składniki jak łosoś, który jest pełen zdrowych tłuszczów omega-3, japońskie pikle, wasabi, marynowaną ikrę, owoce morza, kiełki, sezam, świeży imbir czy szalotkę, otrzymamy prawdziwą bombę dla naszego zdrowia.
Jak przygotować zupę chazuke?
Poniżej znajdziecie przepis na zupę chazuke z łososiem.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 400 g łososia
- arkusz glonów nori
- dwie łyżki ziaren sezamu
- sos sojowy
- 4 szklanki zielonej herbaty
Sposób przygotowania:
- Przyprawcie łososia sosem sojowym i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Sezam uprażcie na suchej patelni.
- Glony potnijcie na cieniutkie paseczki.
- Kiedy łosoś będzie gotowy, zaparzcie zieloną herbatę.
- Nałóżcie do miski ryż, paseczki nori i kawałki pieczonego łososia.
- Zalejcie to gorącą zieloną herbatą i posypcie ziarnami sezamu.
- Możecie doprawić zupę sosem sojowym.
Źródło: gurunavi.com, zdrowie.wprost.pl