AdobeStock
Newsy

Przepis na zupę z… zielonej herbaty. Dodajcie do niej 1 składnik, a będzie jeszcze zdrowsza

Japończycy wprost oszaleli na punkcie tego dania. Co powiecie na zupę na bazie... zielonej herbaty?

Słyszeliście kiedyś o zupie chazuke lub ochazuke? To danie, które powstaje z połączenia ryżu, różnych dodatków oraz zielonej herbaty, która stanowi podstawę tej zupy.

Ponieważ propozycja składników, jakie można dodać do tej zupy jest bardzo zróżnicowana, chazuke można przygotować zarówno jako proste i niedrogie danie, lub można je przygotować w bardziej wykwintnym stylu, używając składników takich jak łosoś, ryż koshihikari i wysokiej jakości herbata sencha.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka jest historia tej zupy?

Zupa chazuke ma długą historię i jest spożywana w Japonii już od ponad 1000 lat. Ludzie po raz pierwszy zaczęli polewać ugotowany ryż gorącą wodą i herbatą, już w okresie Heian (lata 794–1185). W okresie Edo (lata 1603-1867) picie zielonej herbaty stało się jeszcze bardziej popularne i wiele osób zaczęło przygotowywać chazuke z herbatą zamiast wody.

Dlaczego warto jeść chazuke?

Zupa na bazie zielonej herbaty z ryżem to danie, które cieszy się dużą popularnością w Japonii. Chazuke nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych – witamin, minerałów i antyoksydantów.

Zobacz także
Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu

Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Wystarczy chociażby wspomnieć tu o licznych walorach zdrowotnych zielonej herbaty. Napój ten nie tylko doskonale wspomaga przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn i obniża cholesterol, ale też pomaga przy nadciśnieniu, odmładza organizm i obniża ryzyko zachorowania na raka.

Gdy dodamy do niej takie składniki jak łosoś, który jest pełen zdrowych tłuszczów omega-3, japońskie pikle, wasabi, marynowaną ikrę, owoce morza, kiełki, sezam, świeży imbir czy szalotkę, otrzymamy prawdziwą bombę dla naszego zdrowia.

Jak przygotować zupę chazuke?

Poniżej znajdziecie przepis na zupę chazuke z łososiem.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 400 g łososia
  • arkusz glonów nori
  • dwie łyżki ziaren sezamu
  • sos sojowy
  • 4 szklanki zielonej herbaty

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawcie łososia sosem sojowym i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  2. Sezam uprażcie na suchej patelni.
  3. Glony potnijcie na cieniutkie paseczki.
  4. Kiedy łosoś będzie gotowy, zaparzcie zieloną herbatę.
  5. Nałóżcie do miski ryż, paseczki nori i kawałki pieczonego łososia.
  6. Zalejcie to gorącą zieloną herbatą i posypcie ziarnami sezamu.
  7. Możecie doprawić zupę sosem sojowym.

Źródło: gurunavi.com, zdrowie.wprost.pl

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany! Jak urozmaicić zupę pomidorową? Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości.  Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą Składniki: cielęcina z kością, 50 dag marchewka, 1 sztuka pietruszka, 1 sztuka seler, 10 dag cebula 1 sztuka makaron ryżowy nitki, 10 dag wędzona makrela filet, 25 dag siekany szczypiorek, 1 łyżka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy ciemny, 1 łyżka Przygotowanie: Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę, Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny.  Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić.  Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą.  Zupę gotować 10 minut. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu,...

Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?
ONS.pl
Newsy
Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?
Co powiecie na zupę na śniadanie? I wcale nie chodzi o zupę mleczną!

Znana z lubianego przez Polaków serialu „M jak Miłość” Małgorzata Pieńkowska może się pochwalić wspaniałą figurą. Czy to zasługa odpowiedniej diety, którą Pieńkowska stosuje ? Aktorka podzieliła się zdjęciem swojego dość nietypowego śniadania, które pozwala podejrzewać, że właśnie dzięki takiemu odżywianiu Małgorzata nie narzeka na nadmiar kilogramów! Zupa na śniadanie? Dla niektórych śniadanie w postaci zupy może być zaskoczeniem. Małgorzata Pieńkowska twierdzi, że uwielbia się tak odżywiać i przyrządza zupę na śniadanie praktycznie codziennie. A dokładniej zupę miso , którą tradycyjnie podaje się na pierwszy posiłek w Japonii! Pieńkowska doceniła tradycję Japończyków i chętnie zjada na śniadanie miso, która, jak twierdzi, wyzwala w niej energię chi. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się własnym sposobem przyrządzania tej zupy, który jest bardzo prosty: Ja robię zwykle zupę na śniadanie. Wstaję rano i nastawiam wodę w czajniku, gdy się zagotuje, przelewam 1.5 szklanki wrzątku do małego garnuszka dodaję kawałek kombu( glon- może być inny) dodaje pokrojony imbir( 2 cm), wrzucam pokrojone w plasterki warzywa i pozwalam gotować się temu wywarowi 10-15 minut. Zimą- dłużej, wiosną- krócej. Według makrobiotyki gotowanie wyzwala energię czi. Za 10,15, 20 minut wlewam rozcieńczoną wieczorem pastę miso. Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. 1 łyżeczka do herbaty na 1 osobę. By zaoszczędzić rano cenny czas, aktorka wcześniej przygotowuje sobie warzywa do zupy, które są już obrane i rano wystarczy je tylko pokroić i dodać do wywaru: Na porcje dla mnie wystarcza parę plasterków marchewki, pietruszki czy mała różyczka brokuła. To co zostaje, myk wraca do torebki, a potem do lodówki na następny dzień....

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej. Przepis na zieloną zupę z bobu To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.  Składniki: 1/2 kg bobu świeżego garść zielonej fasolki szparagowej 1 mała główka sałaty lodowej 1 cebula 1 litr rosołu 3 łyżki masła 10 dag topionego śmietankowego serka 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22% sól hawajska - zielona (do smaku) kilka kropel zielonego tabasco pieprz czarny świeżo mielony szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny...

Przepis na ramen. Aromatyczny bulion japoński.
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Niby rosół, a jednak zupełnie nie… Tym bulionem zajada się cały świat
Wiele osób na całym świecie docenia smak tego pysznego bulionu. Jest trochę podobny do rosołu, ale jednak według wielu osób biję go na głowę!

Mało jaka potrawa byłaby w stanie zastąpić pyszny, aromatyczny rosół . Polacy go uwielbiają. Rosół jada się przecież nie tylko na niedzielny czy odświętny obiad, ale na wywarze o głębokim smaku przygotowuje się wszystkie zupy i najlepsze sosy. Na pewno znacie wiele sposobów na wzbogacenie smaku rosołu . Niektórzy dodają do niego rozgniecione ziele angielskie i pieprz , inni praktykują dodawanie do rosołu podpalonej cebuli lub czosnku, a niektóre osoby dodają do bulionu osobliwe dodatki takie jak puree z dyni, kurkumę lub imbir, by wzbogacić jego kolor . Wiecie dlaczego rosół smakuje tak wyśmienicie? Sekret dobrego rosołu Głęboki, aromatyczny smak, który powoduje, że rosół chce się jeść to smak zwany umami. Umami jest też zwane przez wielu „piątym smakiem”, który niektórzy porównują właśnie do smaku mocnego bulionu mięsnego. Japończycy wiedza doskonale jak balansować tym smakiem. Opracowali oni własna wersję rosołu, która podbija menu restauracji na całym świecie. Ramen – niezwykle aromatyczny bulion Chodzi o ramen, czyli japoński bulion serwowany z makaronem i dodatkami. Restauracje oferujące ramen można spotkać w Japonii na każdym kroku. Jaki jest sekret tego bulionu? Składniki na bulion w ramenie Bulion do zupy ramen gotuje się w różny sposób. Trzeba gotować go długo i na wielu składnikach. Dodaje się do niego na przykład: Kości wieprzowe, drobiowe i wołowe (najlepiej ze szpikiem) Sporo imbiru Czosnek Marchewkę Wodorosty Sos sojowy Wino ryżowe Suszone grzyby shitake Pastę miso Dodatki do ramenu Ramen to dość bogata potrawa. W przeciwieństwie do rosołu, serwuje się go nie tylko z makaronem i warzywami. W ramenie może znaleźć się też: Jajko na miękko Sezam...