
Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem, kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej, bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad.
Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą
Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna.
Składniki na zupę z młodej kapusty
- Młoda kapusta
- 3 litry wody
- 5 ziemniaków
- Pół pęczka włoszczyzny
- Puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- Papryka chili
- Łyżeczka curry
- Trochę soli
- 200 g śmietany 12%
- 4 łyżeczki mąki
- Pęczek natki pietruszki
- Pół łyżeczki zielonego pieprzu
Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty
- Opłuczcie kapustę pod wodą.
- Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski.
- Wodę zagotujcie w garnku.
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę.
- Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę.
- Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy.
- Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut.
- Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: