Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem, kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej, bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad.

Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą

Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna.

Składniki na zupę z młodej kapusty

  • Młoda kapusta
  • 3 litry wody
  • 5 ziemniaków
  • Pół pęczka włoszczyzny
  • Puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • Papryka chili
  • Łyżeczka curry
  • Trochę soli
  • 200 g śmietany 12%
  • 4 łyżeczki mąki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pół łyżeczki zielonego pieprzu

Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty

  1. Opłuczcie kapustę pod wodą.
  2. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski.
  3. Wodę zagotujcie w garnku.
  4. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę.
  5. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę.
  6. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy.
  7. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut.
  8. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: