Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad

Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem, kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej, bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą

Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna.

Składniki na zupę z młodej kapusty

  • Młoda kapusta
  • 3 litry wody
  • 5 ziemniaków
  • Pół pęczka włoszczyzny
  • Puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • Papryka chili
  • Łyżeczka curry
  • Trochę soli
  • 200 g śmietany 12%
  • 4 łyżeczki mąki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pół łyżeczki zielonego pieprzu
Zobacz także
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty

  1. Opłuczcie kapustę pod wodą.
  2. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski.
  3. Wodę zagotujcie w garnku.
  4. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę.
  5. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę.
  6. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy.
  7. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut.
  8. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Skrzydełka kurczaka pasują bardzo do młodej kapusty. Wyśmienity obiad, który jest bardzo prosty i szybki. Pycha!

Każdemu chyba czasem brakuje pomysłów na obiad. Większość z was ma pewnie w miarę stały repertuar dań, które przyrządza i które smakują wam i waszej rodzinie. Nowe przepisy są jednak zawsze w cenie. Ten przepis na skrzydełka w młodej kapuście ma wielki potencjał na zostanie jednym z waszych ulubionych wiosennych obiadów. Jest banalny, a pyszny. Przepis na skrzydełka w młodej kapuście Ciekawe danie główne, które każdy z was może szybko przygotować. To pomysł na tani obiad, który jest naprawdę pyszny. Składniki na skrzydełka z kurczaka z młodą kapustą i papryką Kilogram skrzydełek z kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 50 g masła Pół szklanki wody Papryka Pół główki młodej kapusty 4 łyżki ketchupu Przygotowanie skrzydełek w młodej kapuście Skrzydełka kurczaka opłuczcie i osuszcie. Doprawcie skrzydełka solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Nie dodawajcie za dużo soli, jeśli wchodzi ona w skład przyprawy do kurczaka. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do głębszej patelni albo garnka o szerokiej średnicy. Na dno patelni włóżcie masło lub margarynę i wlejcie wodę. Odczekajcie do rozpuszczenia masła. Paprykę pokrójcie na kawałki i ułóżcie na skrzydełkach. Smażcie przez ok. 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Dodajcie poszatkowaną młodą kapustę i smażcie dalej pod przykryciem. Dodajcie do dania ketchup i wymieszajcie delikatnie całość. Smażcie jeszcze ok. 10 minut. Gotowe skrzydełka przełóżcie na półmisek razem z duszonymi warzywami. Możecie dodatkowo posypać danie koperkiem lub natka pietruszki. Tak przygotowane skrzydełka mają już w sobie warzywa, wiec do takiego obiadu nie musicie nawet dodatkowo robić surówki ....