Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart.
Botwina – właściwości
Liście buraka ćwikłowego bogate są w:
- Witaminy A, B, C, D, E i K
- Żelazo, magnez i potas
Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury.
Przepis na zupę z botwiny
Składniki:
- 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka z kurczaka)
- 1,5 l wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 niewielkie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ćwiartka korzenia selera
- jedna cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3-4 ziemniaki
- 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- ew. koperek do posypania
Przygotowanie:
- Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę.
- Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut.
- Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).