Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Botwina – właściwości

Liście buraka ćwikłowego bogate są w:

  • Witaminy A, B, C, D, E i K
  • Żelazo, magnez i potas

Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury.

Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Przepis na zupę z botwiny

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka)
  • 1,5 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka korzenia selera
  • jedna cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ew. koperek do posypania

Przygotowanie:

  1. Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę.
  3. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut.
  4. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).
Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy
Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów! Czym jest boćwina? Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo. Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową . Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy. Co to jest botwina? „Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę ! Zróbcie ją z poniższego przepisu. Przepis na botwinkę Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Litr bulionu Pół kilograma młodych ziemniaków 1 pęczek botwinki z buraczkami Pół pęczka koperku 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków....

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki.  Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie! Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 borowiki (świeże lub suszone) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g morskiej soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki płatków chili Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki,...

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy
Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków.  Przepis na botwinkę do słoików Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę . Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok? Składniki: Botwinka razem z listkami Sól do smaku Odrobina cukru Sok z cytryny lub ocet Woda Przygotowanie: Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm). Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru. Gotujcie buraczki ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania. Czytaj także: Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje...

sałatka jarzynowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Będziecie zaskoczeni, co Karol Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Z tym dodatkiem musi rozpływać się w ustach
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze smaczniejsza? Gdy zrobicie ją z przepisu Karola Okrasy to przekonacie się, że to możliwe!

Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie! Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g mrożonego groszku 4 ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 2 jabłka 1 korzeń selera 1 cebula 2 jajka 5 łyżek majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki miodu 2 cytryny Koperek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki. Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną. Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski. Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw. Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki. Ugotujcie jajka na twardo,...