Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu

Zupa „nic” to przepyszne i słodkie wspomnienie młodzieńczych lat dla wielu Polaków. Od zmiany systemu minęło już ładnych parę lat, ale do dziś ślinka cieknie na myśl o tym mleczno-jajecznym rarytasie.

To były czasy… Na sklepowych półkach świeciło pustkami, a panie domu robiły wszystko co w ich mocy, by zaspokoić głód słodkich przysmaków u domowników. Miały na to kilka patentów. Na przykład przygotowując takie kulinarne cuda z innej galaktyki jak słynna zupa „nic”.

Przepis na ten niezwykły deser przypomniała jedna z naszych czytelniczek, Marta1986. Nic tylko przeczytać, przypomnieć sobie i zaraz zabierać się do pracy! Dzieciaki będą wniebowzięte. By deser był nieco bardziej pożywny, polecamy podawanie go z odrobiną ugotowanego ryżu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę „nic”

Składniki:

  • Ok. pół litra mleka
  • 10 dag ryżu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

jabłka

Zdrowy deser, który oczaruje twoich bliskich. Wystarczy jabłko i...

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą. Gotujcie ryż pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Gotujący się ryż śmiało można lekko posolić – ryż nie będzie słony, a za to nieco smaczniejszy.
  2. Oddzielcie żółtka od jajek.
  3. Ubijcie białka mikserem z dodatkiem cukru na sztywną pianę jak na bezy.
  4. Ugotujcie mleko z cukrem waniliowym w garnku.
  5. Kiedy mleko się ugotuje, zmniejszcie ogień i układajcie białko łyżkami na powierzchni.
  6. Po chwili postarajcie się przewrócić ścinające się „chmurki” na drugą stronę.
  7. Kiedy białka się zetną, ściągajcie je z garnka do talerzy.
  8. Zdejmijcie mleko z ognia i dodajcie do niego żółtka jaj. Wymieszajcie całość razem.
  9. Do talerzy nałóżcie po porcji ryżu, zalejcie go mlekiem z żółtkami, a na koniec włóżcie do talerza chmurki z białek.
  10. Gotowe! Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zupa „nic” to nie jedyny wspaniały deser z czasów PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Sprytne gospodynie domowe stawały na głowie, by przychylić nieba swoim bliskim. Robiły też takie smakowitości jak blok czekoladowy, krem sułtański, czy piekły niezrównane amoniaczki! Przyznacie, że na takie wspomnienia aż łezka się w oku kręci…

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy
Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy
Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu
Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.   Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki! Przepis na piernikowe tiramisu Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Świąteczne pierniczki 50 dag serka mascarpone 5 jaj 100 g cukru 3 łyżki whisky Filiżanka mocnej, czarnej kawy 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin. I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.