Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu

Zupa „nic” to przepyszne i słodkie wspomnienie młodzieńczych lat dla wielu Polaków. Od zmiany systemu minęło już ładnych parę lat, ale do dziś ślinka cieknie na myśl o tym mleczno-jajecznym rarytasie.

To były czasy… Na sklepowych półkach świeciło pustkami, a panie domu robiły wszystko co w ich mocy, by zaspokoić głód słodkich przysmaków u domowników. Miały na to kilka patentów. Na przykład przygotowując takie kulinarne cuda z innej galaktyki jak słynna zupa „nic”.

Przepis na ten niezwykły deser przypomniała jedna z naszych czytelniczek, Marta1986. Nic tylko przeczytać, przypomnieć sobie i zaraz zabierać się do pracy! Dzieciaki będą wniebowzięte. By deser był nieco bardziej pożywny, polecamy podawanie go z odrobiną ugotowanego ryżu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę „nic”

Składniki:

  • Ok. pół litra mleka
  • 10 dag ryżu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

jabłka

Zdrowy deser, który oczaruje twoich bliskich. Wystarczy jabłko i...

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą. Gotujcie ryż pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Gotujący się ryż śmiało można lekko posolić – ryż nie będzie słony, a za to nieco smaczniejszy.
  2. Oddzielcie żółtka od jajek.
  3. Ubijcie białka mikserem z dodatkiem cukru na sztywną pianę jak na bezy.
  4. Ugotujcie mleko z cukrem waniliowym w garnku.
  5. Kiedy mleko się ugotuje, zmniejszcie ogień i układajcie białko łyżkami na powierzchni.
  6. Po chwili postarajcie się przewrócić ścinające się „chmurki” na drugą stronę.
  7. Kiedy białka się zetną, ściągajcie je z garnka do talerzy.
  8. Zdejmijcie mleko z ognia i dodajcie do niego żółtka jaj. Wymieszajcie całość razem.
  9. Do talerzy nałóżcie po porcji ryżu, zalejcie go mlekiem z żółtkami, a na koniec włóżcie do talerza chmurki z białek.
  10. Gotowe! Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zupa „nic” to nie jedyny wspaniały deser z czasów PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Sprytne gospodynie domowe stawały na głowie, by przychylić nieba swoim bliskim. Robiły też takie smakowitości jak blok czekoladowy, krem sułtański, czy piekły niezrównane amoniaczki! Przyznacie, że na takie wspomnienia aż łezka się w oku kręci…

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Robiliście kiedyś dla swojej rodziny ryż zapiekany na słodko z jabłkami? Ten przepyszny deser z dawnych lat niesłusznie odszedł w zapomnienie. Dodajcie do niego trochę cynamonu, podajcie ze śmietaną, a bliscy będą bili wam brawo na stojąco!

Ryż pieczony na słodko z jabłkami ma dla wielu Polaków wartość sentymentalną. To proste, sycące danie przygotowywały nasze mamy, babcie – oczywiście ku uciesze najmłodszych domowników. Taka kolacja była dla wielu spełnieniem marzeń. Spróbujcie teraz przypomnieć sobie ten prosty deser i przedstawić go młodszemu pokoleniu. Oto przepis: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami Składniki: 20 dag ryżu białego 2.5 szklanki mleka 4-5 sporych rozmiarów jabłek – najlepiej słodkie Ok. pół szklanki cukru Cynamon Śmietana  18% tłuszczu Cukier kryształ do posypania Przygotowanie: Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce (można również pokroić je w drobną kostkę – wybór należy do was) Wrzućcie jabłka na zimną patelnię i dodajcie cukier, po czym duście je przez ok. 10 min, aż puszczą sok i staną się miękkie. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu jabłek – uważajcie, by się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajcie na patelnię 2 łyżeczki cynamonu. Ryż ugotujcie w garnku w proporcji 1:2 do mleka. Możecie delikatnie posolić ryż, to poprawi końcowy smak potrawy. Gotujcie ryż na maleńkim ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie całą ilość mleka. Do gotowania ryżu wybierzcie garnek z grubym dnem, gdyż użycie mleka zamiast wody może skończyć się łatwym przypaleniem ryżu. Ugotowany ryż przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóżcie wysmażone jabłka. Zapieczcie całość przez ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Podawajcie z solidną porcją śmietany. Całość posypcie odrobiną cukru. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Znacie jeszcze jakieś desery z ryżem w...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!
Nie od dziś wiadomo, że na upał najlepszy na obiad jest oczywiście chłodnik. Ten oto prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie. Jest przepyszny!

Pamiętacie zupę nic ? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej? Mamy sezon na truskawki . Ceny tych owoców nareszcie  spadają , a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic. Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji! Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic Składniki: 1 kg świeżego arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu Świeża mięta do dekoracji 1 białko 2 łyżki cukru Pół litra mleka Opcjonalnie - pół laski wanilii Przygotowanie: Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia. Mus-chłodnik wlejcie do...

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Wikipedia Commons
Newsy
Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Żeby uratować zbyt kwaśną zupę wystarczy zastosować kilka prostych metod. Wystarczą wam podstawowe produkty, takie jak na przykład cukier i odrobina sprytu.

Do najbardziej kwaśnych zup w jadłospisie Polaków należą między innymi barszcz czerwony, pomidorówka, czy wreszcie zupa ogórkowa. Czasem zdarzy się, że podczas ich gotowania przesadzicie z octem, koncentratem pomidorowym czy kiszonymi ogórkami wraz z sokiem. Co w takich wypadkach czynić? Zbyt kwaśna zupa to nie jest jeszcze powód do załamywania rąk. Zastosujcie kilka naszych trików, by zupa smakowała jak należy. Co dodać do zbyt kwaśnej zupy? Zacznijmy od podstawowego działania w walce ze zbyt kwaśną zupą. Jest nim oczywiście dodanie do zupy czegoś słodkiego. Słodki smak reguluje i wyrównuje kwaśny smak np. octu czy kiszonych ogórków. Wystarczy dodać do zupy odrobinę cukru czy nawet miodu, by zmienić jej smak. Uważajcie jednak z ilością dodawanych substancji słodzących, bo przez nieuwagę z pierwszego dania wyjdzie wam słodki deser… Innym najbardziej naturalnym sposobem na kwaśną zupę jest oczywiście zwykłe rozcieńczenie potrawy. Pamiętajcie jedynie o tym, by rozcieńczać zupę za pomocą wrzątku. Zagotujcie wodę w czajniku i w miarę możliwości dolewajcie ją do garnka. Z wodą jest podobnie jak z cukrem – nie należy przesadzać z jej ilością, bo w łatwy sposób możecie utracić bezpowrotnie uzyskany z trudem smak z mięsnego czy warzywnego wywaru lub bulionu. Inne sposoby na kwaśną zupę Zbyt kwaśną zupę można „odratować” także na nieco bardziej nietypowe sposoby. Jednym z nich jest między innymi zastosowanie ryżu . Znana jest właściwość ryżu, który pochłania nadmiar soli z potraw. Podobnie działa w przypadku kwasowości. Jeśli gotujecie zupę, w której nie powinno znaleźć się nawet jedno ziarenko ryżu, zagotujcie w niej ryż w woreczku. Kiedy napęcznieje i stanie się miękki, wchłonie dużą ilość...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....