Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego. Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa, koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj.

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami

Składniki

  • 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 listki bazylii
  • 3 gałązki tymianku lub
  • Sól i pieprz
  • Siekana bazylia albo natka pietruszki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry żółtego sera

Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie.
  2. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie.
  4. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie.
  5. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu.
  6. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni.
  7. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki.

Z czym podawać zupę krem z pomidorów?

Doskonale smakuje solo albo przyozdobiona posiekanymi listkami bazylii. Możecie podać ją z kleksem z ricotty, mascarpone albo śmietany. Również odrobina pesto doda jej niezwykłego smaku. Polecamy również grzanki czosnkowe lub zapieczone z żółtym serem, mozzarellą albo ziołowe grzanki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na oliwie na rozgrzanej patelni.
W zależności od wybranych dodatków zupa będzie bardziej lub mniej sycąca. Doskonale sprawdzi się, jeśli dbacie o linię – po prostu zrezygnujcie z tuczących grzanek.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: