Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku

Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego. Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa, koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami

Składniki

  • 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 listki bazylii
  • 3 gałązki tymianku lub
  • Sól i pieprz
  • Siekana bazylia albo natka pietruszki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry żółtego sera
Zobacz także
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

pomidorowa przepis

Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije

Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie.
  2. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie.
  4. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie.
  5. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu.
  6. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni.
  7. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki.

Z czym podawać zupę krem z pomidorów?

Doskonale smakuje solo albo przyozdobiona posiekanymi listkami bazylii. Możecie podać ją z kleksem z ricotty, mascarpone albo śmietany. Również odrobina pesto doda jej niezwykłego smaku. Polecamy również grzanki czosnkowe lub zapieczone z żółtym serem, mozzarellą albo ziołowe grzanki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na oliwie na rozgrzanej patelni.
W zależności od wybranych dodatków zupa będzie bardziej lub mniej sycąca. Doskonale sprawdzi się, jeśli dbacie o linię – po prostu zrezygnujcie z tuczących grzanek.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak ugotować zupę pomidorową Magdy Gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową. Sprawdźcie jakich nietypowych i drogich składników używa
Ekscentryczna gwiazda TVN-u zaskakuje swoimi wykwintnymi wydaniami prostych, polskich dań. Sprawdźcie z czym Magda Gessler podaje swoją niezwykłą zupę pomidorową.

Nawet prosta pomidorowa autorstwa słynnej Magdy Gessler musi różnić się od zwykłego przepisu znanego tysiącom polskich gospodyń. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że znana restauratorka i gospodyni „Kuchennych rewolucji” stawia zawsze wyłącznie na świeże, najlepsze składniki. Jak ugotować zupę pomidorową jak Magda Gessler? O dojrzałe, pełne smaku pomidory najłatwiej oczywiście późnym latem, ale warto zanotować sobie podany przez nas przepis na pomidorówkę autorstwa Gessler także i na zimę - wówczas świeże pomidory zastąpicie passatą pomidorową albo domowymi pomidorami ze słoiczka . A do tego cała moc świeżych ziół w towarzystwie  świeżych pomidorów uduszonych na maśle z dodatkiem w postaci fenomenalnych grzanek z kozim serem. Ach, po prostu palce lizać. Odrobina pracy, trochę dobrych, jakościowych składników takich jak choćby wspomniany ser czy lipowy miódMagda Gessler podzieliła się przepisem na pomidorową. Gwiazda stawia na nietypowe, drogie składniki i danie jak z najlepszej restauracji gotowe!  Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów albo zamiennik w postaci odpowiedniej ilości passaty pomidorowej czy pomidorów w puszkach 1 duży seler 5 białych pietruszek 3 marchewki Nać pietruszki - duży pęczek Nać kopru, najlepiej kwiat kopru Zielony pęczek Pół litra koziego jogurtu Bagietka Kozi ser Pasta pomidorowa Rozmaryn Miód lipowy Sól Pieprz Przygotowanie: W dużym płaskim rondlu rozpuśćcie masło. Pokrójcie pomidory na mniejsze cząstki i duście na maśle. W tym czasie obierzcie warzywa. Zetrzyjcie marchewkę, seler i pietruszkę na tarce lub w malakserze. Dodajcie warzywa do pomidorów i...

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...