Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku

Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego. Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa, koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami

Składniki

  • 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 listki bazylii
  • 3 gałązki tymianku lub
  • Sól i pieprz
  • Siekana bazylia albo natka pietruszki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry żółtego sera
Zobacz także
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

pomidorowa przepis

Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije

Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie.
  2. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie.
  4. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie.
  5. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu.
  6. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni.
  7. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki.

Z czym podawać zupę krem z pomidorów?

Doskonale smakuje solo albo przyozdobiona posiekanymi listkami bazylii. Możecie podać ją z kleksem z ricotty, mascarpone albo śmietany. Również odrobina pesto doda jej niezwykłego smaku. Polecamy również grzanki czosnkowe lub zapieczone z żółtym serem, mozzarellą albo ziołowe grzanki pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na oliwie na rozgrzanej patelni.
W zależności od wybranych dodatków zupa będzie bardziej lub mniej sycąca. Doskonale sprawdzi się, jeśli dbacie o linię – po prostu zrezygnujcie z tuczących grzanek.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak ugotować zupę pomidorową Magdy Gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową. Sprawdźcie jakich nietypowych i drogich składników używa
Ekscentryczna gwiazda TVN-u zaskakuje swoimi wykwintnymi wydaniami prostych, polskich dań. Sprawdźcie z czym Magda Gessler podaje swoją niezwykłą zupę pomidorową.

Nawet prosta pomidorowa autorstwa słynnej Magdy Gessler musi różnić się od zwykłego przepisu znanego tysiącom polskich gospodyń. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że znana restauratorka i gospodyni „Kuchennych rewolucji” stawia zawsze wyłącznie na świeże, najlepsze składniki. Jak ugotować zupę pomidorową jak Magda Gessler? O dojrzałe, pełne smaku pomidory najłatwiej oczywiście późnym latem, ale warto zanotować sobie podany przez nas przepis na pomidorówkę autorstwa Gessler także i na zimę - wówczas świeże pomidory zastąpicie passatą pomidorową albo domowymi pomidorami ze słoiczka . A do tego cała moc świeżych ziół w towarzystwie  świeżych pomidorów uduszonych na maśle z dodatkiem w postaci fenomenalnych grzanek z kozim serem. Ach, po prostu palce lizać. Odrobina pracy, trochę dobrych, jakościowych składników takich jak choćby wspomniany ser czy lipowy miódMagda Gessler podzieliła się przepisem na pomidorową. Gwiazda stawia na nietypowe, drogie składniki i danie jak z najlepszej restauracji gotowe!  Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów albo zamiennik w postaci odpowiedniej ilości passaty pomidorowej czy pomidorów w puszkach 1 duży seler 5 białych pietruszek 3 marchewki Nać pietruszki - duży pęczek Nać kopru, najlepiej kwiat kopru Zielony pęczek Pół litra koziego jogurtu Bagietka Kozi ser Pasta pomidorowa Rozmaryn Miód lipowy Sól Pieprz Przygotowanie: W dużym płaskim rondlu rozpuśćcie masło. Pokrójcie pomidory na mniejsze cząstki i duście na maśle. W tym czasie obierzcie warzywa. Zetrzyjcie marchewkę, seler i pietruszkę na tarce lub w malakserze. Dodajcie warzywa do pomidorów i...

Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
Ograniczacie spożycie mięsa? Przygotujcie pomidorówkę z dodatkiem tego warzywa - będzie wyjątkowo smaczna i pożywna.

Chcecie ugotować pyszną, bezmięsną pomidorówkę? Dodajcie do niej to warzywo. Wasza zupa będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna. Dodajcie do pomidorówki białą fasolę zamiast mięsa Zupa pomidorowa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jedni jadają ją z ryżem, drudzy z ziemniakami, a jeszcze inni z makaronem. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. W klasycznej pomidorówce nie może też oczywiście zabraknąć mięsa, na którym gotujemy wywar. Co jeśli jednak nie jemy mięsa? Ugotujcie pomidorówkę na samych warzywach, a mięso zastąpcie białą fasolą. Biała fasola nie tylko świetnie smakuje, ale też ma zbawienny wpływ na serce i wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza napady głodu oraz w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, więc chroni nas przed nadciśnieniem. Zastąpcie nią mięso, a wasza zupa pomidorowa będzie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Zupa pomidorowa z fasolą Składniki: 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej 2 łyżki oliwy ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę ½ szklanki posiekanego selera naciowego ½ szklanki marchewki 1,5 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 liść laurowy 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego ⅓ szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Rozgrzejcie oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu. Dodajcie posiekaną cebulę, seler i czosnek i...

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...