Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami…

Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe, w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej.

Jak poprawić smak zupy czereśniowej?

Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania.

Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki!

Zobacz także:

Przepis na zupę czereśniową

Składniki:

  • Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni
  • Ok. 1,5 litra wody,
  • Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • Cukier do smaku
  • Duża szczypta cynamonu
  • Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu)

Przygotowanie:

  1. Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym.
  2. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek.
  3. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci cynamonu.
  4. Posłodźcie zupę do smaku.
  5. W szklance rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody.
  6. Przygotowaną zawiesinę wlejcie do gotującej zupy, starając się uniknąć powstania grudek.
  7. Gotujcie zupę do momentu, aż stanie się klarowna, a jej konsystencja będzie gładka jak dość rzadki kisiel.
  8. Makaron ugotujcie w garnku z odrobiną soli – nie obawiajcie się solenia makaronu do dań słodkich – sól sprawi, że makaron stanie się po prostu smaczniejszy.
  9. Ostudźcie ugotowaną zupę i makaron. Podawajcie na zimno.

Źródło: gotujmy.pl