Lubicie zupę czereśniową? Dodajcie do niej to, a zwariujecie na punkcie tego ekskluzywnego dania
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zupę czereśniową z dodatkiem czerwonego wina. Ekskluzywne, letnie danie

Zupa owocowa ekskluzywnym daniem? Dlaczego nie! Wystarczy, że dodacie do środka odrobinę jednego składnika.

Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami…

Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe, w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak zupy czereśniowej?

Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania.

Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki!

Zobacz także
Jeszcze lepsze niż na surowo! Zróbcie czereśnie w cieście. Przepyszna przekąska na ciepłe dni SEO: Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście

Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Przepis na zupę czereśniową

Składniki:

  • Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni
  • Ok. 1,5 litra wody,
  • Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • Cukier do smaku
  • Duża szczypta cynamonu
  • Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu)

Przygotowanie:

  1. Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym.
  2. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek.
  3. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci cynamonu.
  4. Posłodźcie zupę do smaku.
  5. W szklance rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody.
  6. Przygotowaną zawiesinę wlejcie do gotującej zupy, starając się uniknąć powstania grudek.
  7. Gotujcie zupę do momentu, aż stanie się klarowna, a jej konsystencja będzie gładka jak dość rzadki kisiel.
  8. Makaron ugotujcie w garnku z odrobiną soli – nie obawiajcie się solenia makaronu do dań słodkich – sól sprawi, że makaron stanie się po prostu smaczniejszy.
  9. Ostudźcie ugotowaną zupę i makaron. Podawajcie na zimno.

Źródło: gotujmy.pl

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...

zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy? Składniki: 4-5 litrów wody 2 skrzydełka z kurczaka 2 duże marchewki Pomarańcza 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 pietruszka 1 cebula ząbek czosnku 6 ziemniaków 500g przecieru pomidorowego, 250g makaronu łazanki pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich 1 łyżka śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.  Zabielamy zupę śmietaną. Smacznego!

Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...