Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami…
Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe, w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej.
Jak poprawić smak zupy czereśniowej?
Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania.
Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki!
Zobacz także:
Przepis na zupę czereśniową
Składniki:
- Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni
- Ok. 1,5 litra wody,
- Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny
- 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
- Cukier do smaku
- Duża szczypta cynamonu
- Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu)
Przygotowanie:
- Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym.
- Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek.
- Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci cynamonu.
- Posłodźcie zupę do smaku.
- W szklance rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody.
- Przygotowaną zawiesinę wlejcie do gotującej zupy, starając się uniknąć powstania grudek.
- Gotujcie zupę do momentu, aż stanie się klarowna, a jej konsystencja będzie gładka jak dość rzadki kisiel.
- Makaron ugotujcie w garnku z odrobiną soli – nie obawiajcie się solenia makaronu do dań słodkich – sól sprawi, że makaron stanie się po prostu smaczniejszy.
- Ostudźcie ugotowaną zupę i makaron. Podawajcie na zimno.
Źródło: gotujmy.pl