Lubicie zupę czereśniową? Dodajcie do niej to, a zwariujecie na punkcie tego ekskluzywnego dania
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zupę czereśniową z dodatkiem czerwonego wina. Ekskluzywne, letnie danie

Zupa owocowa ekskluzywnym daniem? Dlaczego nie! Wystarczy, że dodacie do środka odrobinę jednego składnika.

Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami…

Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe, w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak zupy czereśniowej?

Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania.

Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki!

Zobacz także
Jeszcze lepsze niż na surowo! Zróbcie czereśnie w cieście. Przepyszna przekąska na ciepłe dni SEO: Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście

Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Przepis na zupę czereśniową

Składniki:

  • Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni
  • Ok. 1,5 litra wody,
  • Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • Cukier do smaku
  • Duża szczypta cynamonu
  • Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu)

Przygotowanie:

  1. Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym.
  2. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek.
  3. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci cynamonu.
  4. Posłodźcie zupę do smaku.
  5. W szklance rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody.
  6. Przygotowaną zawiesinę wlejcie do gotującej zupy, starając się uniknąć powstania grudek.
  7. Gotujcie zupę do momentu, aż stanie się klarowna, a jej konsystencja będzie gładka jak dość rzadki kisiel.
  8. Makaron ugotujcie w garnku z odrobiną soli – nie obawiajcie się solenia makaronu do dań słodkich – sól sprawi, że makaron stanie się po prostu smaczniejszy.
  9. Ostudźcie ugotowaną zupę i makaron. Podawajcie na zimno.

Źródło: gotujmy.pl

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...

Tego jeszcze nie próbowaliście. Nalewka z czereśni na rumie lub spirytusie umili wam jesienne wieczory
Flickr
Newsy
Tego jeszcze nie próbowaliście. Nalewka z czereśni na rumie lub spirytusie umili wam wieczory 
Nalewka z czereśni lub inaczej czereśniówka to domowej roboty alkohol będący kwintesencją lata. Ma piękny czerwony kolor, intensywny smak, a także lekko pestkowy aromat. Można przygotować ją w dwóch wersjach: klasycznej - na spirytusie lub w tej dla smakoszy - na rumie. Koniecznie wypróbujcie te przepisy.

Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif rozluźni atmosferę przy każdym rodzinnym stole. Podana po posiłku pomoże w trawieniu ciężkich dań.  O czym należy pamiętać przy robieniu czereśniówki?  Nalewka z czereśni potrzebuje nieco czasu, by nabrać pełnego i bogatego smaku. Uzbrójcie się zatem w cierpliwość i odczekajcie kilka miesięcy, zanim rozpieczętujecie pierwszą butelkę. Oprócz czasu nalewka lubi również ciemność. Dlatego przechowujcie ją w zacienionym miejscu. Pamiętajcie, że słońce zabiera nalewkom kolor i aromat.  Przepis na nalewkę z czereśni na spirytusie  Składniki:  1 kg czereśni z pestkami   1 l spirytusu 50% (4 szklanki)  0,5 kg cukru (możecie też dodać go nieco mniej)  sok wyciśnięty z 1 cytryny szklany słój lub mały gąsiorek  butelki  bibułka do filtrowania  Sposób przygotowania:  Czereśnie umyjcie i usuńcie z nich pestki. Umieśćcie je w szklanym naczyniu i zalejcie spirytusem. Szczelnie zamknijcie i odstawcie. Niech całość maceruje się przez 4-6 tygodni.  Co kilka dni potrząsajcie naczyniem, żeby wymieszać płyn z owocami.  Następnie zlejcie alkohol i dodajcie do niego sok z cytryny. Uzyskany płyn zamknijcie i odstawcie.  Czereśnie zasypcie cukrem i wymieszajcie. Gdy cukier się rozpuści, zlejcie syrop do większego słoja i wymieszajcie z odlanym wcześniej alkoholem. Przefiltrujcie.  Nalewkę przelejcie do butelek, zakorkujcie i przechowujcie w ciemnym miejscu, przez 3 miesiące.  Przepis na nalewkę z czereśni na rumie  Składniki:  2 kg czereśni z pestkami  1 l rumu  0,5 kg...

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć
AdobeStock
Newsy
Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć
Latem odkurzcie stare przepisy na zupy owocowe i przygotujcie smak lata, czyli zupę z wiśni.

Lubicie zupy owocowe? Dziś przyrządza się je coraz rzadziej i nawet w restauracjach trudno o zupę owocową w menu. Tradycja przyrządzania tych słodkich dań powoli zanika, choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu były one obowiązkową pozycją w letnim jadłospisie. Dawniej przyrządzano zupy owocowe z sezonowych owoców, które były akurat pod ręką - na przykład z jagód, gruszek czy jabłek. Jednak zupy owocowe mogą być całoroczne. Latem przygotowuje się je z surowych owoców, których jest mnóstwo o tej porze roku - nie dość, że taka zupa na zimno jest bardzo orzeźwiająca, to zawiera też mnóstwo witamin zawartych w surowych owocach. Z kolei zimą można gotować zupy z suszonych owoców lub powideł.  Przepis na zupę wiśniową Sezon na wiśnie w pełni, dlatego to idealny czas na przyrządzenie tradycyjnej zupy wiśniowej. Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma świeżych wiśni 200 g makaronu 100 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki soli 1 laska cynamonu lub cynamon w proszku opcjonalnie: kilka goździków Przygotowanie: Zacznijcie od wydrylowania wiśni. Załóżcie w tym celu robocze ubranie, ponieważ na pewno się poplamicie - a ślady po wiśniach są bardzo trudne do usunięcia! Drylować możecie ręcznie lub wykorzystać w tym celu specjalną maszynkę. Wydrylowane wiśnie przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą tak, by całkowicie je przykryła, dodajcie 3 łyżki cukru, pół płaskiej łyżeczki soli oraz laskę cynamonu i zamieszajcie. Zagotujcie i gotujcie wiśnie na małym ogniu przez około pół godziny. W osobnym garnku ugotujcie makaron, który dodacie następnie do zupy (możecie pominąć ten krok, jeżeli nie...