Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem, aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym. 

Najlepsze ziemniaki na grill

Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu. 

Obowiązkowa folia aluminiowa

Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków.

Niezbędne dodatki do ziemniaków 

Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z jabłkiem i cebulą.

Zobacz także:

Przepis na ziemniaki z grilla

Składniki:

  • nieduże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól

Jak upiec ziemniaki na grillu?

  1. Ziemniaki dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek oraz przeciśnijcie je przez praskę.
  3. Bulwy dokładnie ponakłuwajcie widelcem, a następnie natrzyjcie je oliwą, przyprawami i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  4. Tak przyprawione ziemniaki dokładnie owińcie pojedynczo folią aluminiową. Układajcie je na ruszcie grilla. 
  5. Ziemniaki w folii grillujcie przez pół godziny. Po upływie danego czasu sprawdźcie wykałaczką, czy są odpowiednio miękkie. 

Tak upieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do dań z grilla. Smacznego!
 

Czytaj także: