Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki i ziemniaki pieczone w całości?

Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane.

Szwedzkie ziemniaki hasselback

Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r.

Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie?

Zobacz także:

Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Słodka papryka w proszku
  • Sól
  • Tymianek
  • Olej
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki.
  2. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca.
  3. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem.
  5. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku.
  6. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  7. W połowie pieczenia otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku połóżcie odrobinę masła.
  8. Czas ziemniaków może różnić się ze względu na kształt. Sprawdzajcie wypieczenia ziemniaków za pomocą wykałaczki.
  9. Podawajcie jako osobne danie z sosami lub jako dodatek do mięsa i surówki.
  10. Smacznego!

źródło: gotujmy.pl