
Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki i ziemniaki pieczone w całości?
Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane.
Szwedzkie ziemniaki hasselback
Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r.
Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie?
Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Słodka papryka w proszku
- Sól
- Tymianek
- Olej
- Masło
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki.
- Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca.
- Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem.
- Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku.
- Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
- W połowie pieczenia otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku połóżcie odrobinę masła.
- Czas ziemniaków może różnić się ze względu na kształt. Sprawdzajcie wypieczenia ziemniaków za pomocą wykałaczki.
- Podawajcie jako osobne danie z sosami lub jako dodatek do mięsa i surówki.
- Smacznego!
źródło: gotujmy.pl