Nie bez racji mądrzy ludzie uważają, że je się oczami. Wizualny aspekt danej potrawy to połowa kulinarnego sukcesu. Dlatego też zaopatrzcie się w cukierniczą szprycę i przystępujcie natychmiast do przygotowania tak efektownego dania jak ziemniaczane gniazda z gulaszem. Takiego dania nie powstydziliby się na swoim weselu wszyscy nowożeńcy!
Przepis na ziemniaczane gniazda z gulaszem
Składniki na ziemniaczane gniazda:
- 60 dag mączystych ziemniaków
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- Łyżeczka soli
Składniki na gulasz wieprzowy:
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 2 liście laurowe
- Szczypta lubczyku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Pieprz
- Sól
- Szklanka bulionu
- Mąka pszenna
- Olej
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie, pokrójcie w kostkę i obtoczcie w mące pszennej.
- Rozgrzejcie na patelni olej i zacznijcie od podsmażenia mięsa na dużym ogniu.
- Dodajcie na patelnię obraną i posiekaną cebulę.
- Zalejcie mięso ostrożnie bulionem, doprawcie przyprawami i duście z pokrojonymi na plasterki pieczarkami.
- Doprawcie do smaku gulasz solą i pieprzem.
- Sos zagęśćcie pod koniec gotowania odrobiną zawiesiny przygotowanej z mąki i wody.
- W czasie gotowania gulaszu, przystąpcie do przygotowania gniazdek ziemniaczanych.
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
- Dodajcie do ugotowanych ziemniaków żółtka i masło, po czym rozgniećcie je na puree.
- Przygotujcie szprycę lub rękaw cukierniczy i napełnijcie je masą ziemniaczaną.
- Formujcie za pomocą rękawa niewielkie gniazdka na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Pieczcie gniazdka w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 190 st. C przez ok. 15 min.
- Podawajcie gniazdka z gorącym gulaszem. Całość zwieńczcie zielonym elementem, np. natką pietruszką.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Lubicie dania ziemniaczane? Koniecznie przygotujcie placki ziemniaczane zgodnie z naszym krótkim poradnikiem. Na pewno nie pożałujecie - zapomnijcie o odciskaniu wody, zwróćcie uwage na inne szczegóły!
Czytaj także: