Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem.

Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć!

Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa.

Przepis na zielone szparagi smażone na maśle

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części.
  2. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją.
  3. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę.
  4. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło.
  5. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru.
  6. Posólcie i popieprzcie do smaku.
  7. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi.

O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły  

Czytaj także: