Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu

Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem.

Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć!

Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zielone szparagi smażone na maśle

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz mielony
Zobacz także
Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Grażyna Torbicka

Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Przygotowanie:

  1. Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części.
  2. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją.
  3. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę.
  4. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło.
  5. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru.
  6. Posólcie i popieprzcie do smaku.
  7. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi.

O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły  

Czytaj także:

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
Jajka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli jeszcze dodacie do nich szparagi, macie wykwintne i zdrowe śniadanie w kilka minut!

Jajka są nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także ogromnych ilości białka czy wapnia. Są one polecane absolutnie wszystkim – jednak w rozsądnych ilościach.  Szparagi z kolei są jednym z najbardziej wartościowych warzyw, po które możecie sięgnąć wiosną. Warto wykorzystać dość krótki sezon na nie i dodawać je do wielu potraw, także tych śniadaniowych. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi bogate są w kwas foliowy oraz wiele witamin (A, B, C oraz E). Zawierają także wapń, fosfor i potas. Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, mają w sobie niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, dlatego zalecane jest sięganie po nie na diecie – także tej redukcyjnej.  Przepis na jajecznicę z szynką i szparagami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 2 plastry boczku 2 plastry szynki ok. 8 białych szparagów łyżka masła klarowanego 1 pomidor łyżka cukru sól czarny pieprz tymianek szczypiorek Przygotowanie: Szparagi umyjcie, dokładnie obierzcie i ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę z nich pokrójcie na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawcie w całości do dekoracji.  Pomidora pokrójcie w grube plastry. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Smażcie plastry pomidora z obu stron, doprawicie solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem.  Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażcie krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odłóżcie na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażcie pokrojona w kostkę szynkę i boczek.  Dodajcie pokrojone szparagi, a następnie wbijcie jajka. Doprawcie sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę udekorujcie smażonymi pomidorami i szparagami i posypcie posiekanym szczypiorkiem.  Serwujcie z kromką...

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...