Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit

Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami. Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zielone naleśniki

Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują.

Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • duża szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • farsz twarożkowy
  • 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 200 g rzodkiewek
  • 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku
  • sól ziołowa do smaku
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
Zobacz także
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis

Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem

  1. Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki.
  2. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę.
  3. Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie.
  4. Usmażcie naleśniki, starając się zużywać do nich jak najmniej oleju.
  5. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę.
  6. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą, pieprzem i dodajcie do masy jogurt. Wymieszajcie i ewentualnie dodajcie jeszcze jogurtu, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Posmarujcie naleśniki gotową masą i zawińcie je w rulon.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku! Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Składniki na farsz: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.  Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie...

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Naleśnikowe roladki z serem i łososiem to świetny pomysł nie tylko na efektowną kolację czy śniadanie, ale także świetny pomysł na imprezową przekąskę.

Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach. Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób. Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom. Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej Szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 35 dag serka śmietankowego Sól ziołowa do smaku Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie bardziej...