Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami. Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników.
Przepis na zielone naleśniki
Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują.
Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- duża szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- farsz twarożkowy
- 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 200 g rzodkiewek
- 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku
- sól ziołowa do smaku
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem
- Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki.
- Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę.
- Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie.
- Usmażcie naleśniki, starając się zużywać do nich jak najmniej oleju.
- Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę.
- Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą, pieprzem i dodajcie do masy jogurt. Wymieszajcie i ewentualnie dodajcie jeszcze jogurtu, by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Posmarujcie naleśniki gotową masą i zawińcie je w rulon.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: