Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami. Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników.

Przepis na zielone naleśniki

Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują.

Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • duża szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • farsz twarożkowy
  • 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 200 g rzodkiewek
  • 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku
  • sól ziołowa do smaku
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem

  1. Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki.
  2. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę.
  3. Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie.
  4. Usmażcie naleśniki, starając się zużywać do nich jak najmniej oleju.
  5. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę.
  6. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą, pieprzem i dodajcie do masy jogurt. Wymieszajcie i ewentualnie dodajcie jeszcze jogurtu, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Posmarujcie naleśniki gotową masą i zawińcie je w rulon.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: